Svaki dan u tjednu nosi dio određene energije planeta koji vlada tim danom.

atma.hr – 52
ČETVRTAK je dan kojim vlada Jupiter

Jupiter se na sanskritu naziva Guru a znači Učitelj. Jupiter je planet mudrosti, vjere, budućnosti i pravde. On proširuje svijest a njegov utjecaj rađa potrebu za stvaranjem života koji je pravedniji, harmoničniji, pozitivniji i bogatiji. Iz njegovog utjecaja dolaze sve ljudske vrline i plemenitost, a u našem karakteru stvara ideju i osjećaj dobrote i morala.

Jupiter ima povoljne utjecaje za zdravlje, sreću, putovanja i blagostanje.

Donosi zaštitu, duhovnost, učenje, prosperitet i širenje. Ovo je dan optimizma i uspjeha, a sve dobro što napravite na četvrtak donijet će vam plodove.

Na taj dan dobro je potpisivati ugovore, baviti se sa organizacijom, financijskim transakcijama, timskim radom, advokaturom, pravom, politikom ili pak bilo kojom vrstom učenja.

Dobar je dan i za bilo koje religiozne teme i izučavanje drevnih znanja.

Slobodno planirajte neke dalekosežne naume ili putovanja (pa makar samo u mašti) jer Jupiter je i planet dalekih putovanja, putnika i stranaca.

Kroz yogu možete danas više pažnje posvetiti meditaciji. To možete i kroz asane.

Ostanite duže u meditativnim položajima, minimalno 10 dahova, a posebno u stoju na glavi (sirshasana) i stoju na ramenima (sarvangasana) čak i puno više.

Zapravo bilo koji položaj možete doživjeti meditativno, kada uronite iza fizičkog tijela i povežete se sa svjesnošću asana.

atma.hr – 78
Dok ste u relaksaciji (shavasani) i yoga nidri zamislite nešto lijepo, neke nove ideje, nove odnose, nove kvalitete u vama i neki novi ili dublji put prema sreći.

Zamislite se u tome kao da već jeste. I ne brinite, sve je tako savršeno inteligentno i u nama i oko nas.

Četvrtak je dan kada sijemo sjeme budućnosti. Neka to sjeme bude vaša mala slatka tajna, zakopajte ga u svome srcu i pustite da raste.

Uskoro će izrasti u prekrasan plod!

Pranayama je danas – Duhovno disanje: Ovo je jedna od pranayama iz serije stojećih tehnika disanja. Osmišljena je kako bi stabilizirala kontakt sa našom duhovnom prirodom i Božanskim u našem srcu. Izvodi se u stojećem stavu. Podignite ruke sa strane tijela sa dlanovima okrenutim prema nebu, laktovi su lagano savinuti. Udahnite brojeći do 8 od vrhova prstiju na rukama, kroz ruke i sve do svog duhovnog srca i Anahata čakre.

Držite dah brojeći do 6 i svoju pažnju potpuno usmjerite na srce. Izdišite nazad kroz ruke sve do prstiju brojeći do 8 ali da pažnja ostane na srcu. Ponovite 3 puta a ako vam se ruke nisu umorile nastavite do 12. Ovo je zadivljujuća pranayama koja vas puni pozitivnom energijom, drži otvorenima u području srca i koja vas obasjava.

banner za knjige UNIVERZUM TI CUVA LEDA

Trataka prosvjetljenog bića:

Za one koji su više skloni duhovnosti možete koristiti sliku nekog sveca kao objekt svoje koncentracije/dharane. Ako imate Guru-a koji vas posebno inspirira ili vašeg Guru-a koristite njegovu sliku. To može biti njegovo lice, stopala ili cijela figura.

Promatrajte njegovu sliku i  osjetite njegove kvalitete i njegovo prosvijetljeno biće puno ljubavi (kao „channeling“). Pretvarajte se kao da ste u njegovoj prisutnosti i velikoj blizini, te kao da imaš te iste Božanske kvalitete kao i on.

Guru je riječ koja označava Učitelja. Lijepo je odati poštovanje svom učitelju i svima onima koji su donijeli znanje u život.

Oni su otvorili vrata nekih novih i boljih svjetova u nama. Vode nas kroz život i daruju brojnim blagoslovima.

Kada se predamo svom pravom učitelju (Guru), imat ćemo zaštitu i milost. Učitelji kroz život su razni i kroz razne faze života, to mogu biti i naši mentori, roditelji, djeca, najbliži dragi ljudi ili čak i oni koje ne poznajemo, životinje, kućni ljubimci pa i priroda također. Zahvalite se – zahvalnost i znanje su put ka sreći!

atma.hr – 78
Jupiter vlada heljdom, javorom, jasminom, kaduljom, lipom, matičnjakom, smokvom, šipkom i šparogama koje možete dodati jelu na četvrtak, samo pazite se pretjerivanja i prejedanja na ovaj dan.

Jupiter nas opušta, ali povećava apetit.

Njegov cvijet je karanfil.

Obucite nešto u svijetlo žutoj ili bijeloj boji i posvetite ovaj dan nekim aktivnostima poput upijanja duhovnog znanja ili maštanja o budućnosti.

Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga

Prethodna objavaHoropskop otkriva kako umnožiti novac: Jupiter privlači obilje u naš život!
Slijedeća objavaU čarobnoj bjelini
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science