Foto: pexels.com

atma.hr – 47

Hoću li pisati o problemima? Neću. Probleme imamo svi, različite i raznovrsne. Ne bih rekla da postoji netko tko ih nema.

Nama se, izvana gledajući, samo tako može činiti. Jedino što može biti je da se netko suočava s drugačijim spletom okolnosti koje imaju i drugačije vrste problema.

Problemi su neugodne zagonetke dane situacije, koje traže svoje rješenje. Osobno volim reći da imam određenu situaciju, ili da je nešto jednostavno činjenica. Reći “problem” zvuči mi tako ozbiljno, tako determinirano, tako na neki način obeshrabrujuće i odbojno.

Jer, ako imam veliki problem, znači da sam još uvijek mala. A ne želim biti “mala”, želim rasti, razvijati se, napredovati. Biti “velika” i s lakoćom i bez muke rješavati situacije koje se pred mene postave.

Probleme volim relativizirati s jedne više razine svijesti, odnosno jednim odmakom od emocionalnog angažmana, a to se jako lako da napraviti. Kada klijentima kažem – “Ljuti li te nešto? Relativiziraj važnost toga.”, isto tako im kažem za probleme – “Imaš problem? Relativiziraj njegovu veličinu i njegov utjecaj na tvoj život.”

Da, znam kako to zvuči. “Pa kako ona to tako može reći? Kako da relativiziram i smanjim veličinu problema, ako je taj problem bolest? Kako da manjak novca zbog kojeg ne mogu podmiriti režije ili kupiti hranu, nema utjecaj na moj život? Kako da…”.

S takve razine percepcije, nikako. Fokusirajući se samo i isključivo na problem sam, nemoguće je to postići. U tome i jest “kvaka”.

Danas mnogi preferiraju riječ “izazov”. To je po meni daleko točnija definicija, ali samo ako pravilno razumijemo što je to izazov. Život nas, dovođenjem u neke specifične situacije, izaziva. Izaziva našu reakciju, naš odgovor, naš stav. Zato kroz dani problem imamo izazov njegovog rješavanja.

Ako pravilno u glavi posložimo stvar pa prestanemo s konstantnim fokusom na problem, time energetski tok preusmjeravamo na put kojim trebamo proći do rješenja, znači da smo shvatili što je izazov. Put kojim od točke A dolazimo do točke B je izazov odnosno put kojim idemo s pozicije problema do pozicije rješenja.

I kada kažemo da imam izazov znači da su nam fokus i pažnja na putu kojim idemo do rješenja, a ne na samom problemu. No, s druge strane, ako problem samo preimenujemo u izazov i nastavimo se postavljati na isti način, ništa se bitno ne mijenja. Izazov nije točka A, izazov nije problem. Bitan je naš fokus, naša pažnja i usmjerenost misli.

atma.hr – 47

Gdje nam je fokus? Na što svakodnevno mislimo? Da li nam je fokus na – nemam novca, bolestan sam, ništa mi ne ide od ruke, nemam partnera, posao ne ide, muž, žena, djeca, rodbina ili prijatelji ne valjaju i tako dalje? Je li nam  prva misao kada se probudimo usmjerena na sve ono što nam u životima nije po volji i na popis svih problema s kojima se suočavamo? Odmah, ujutro, crna lista pred očima?

Ili smo došli do pozicije u nama samima da stvar gledamo, na primjer ovako – nemam partnera je činjenica (problem); što sve radim, što poduzimam, kako se postavljam, koliko ja postajem partner kojeg bi netko želio, i tako dalje. Ako tako gledate na situaciju, to je onda put (izazov) do pronalaženja pravog partnera (rješenja).

Ili pak, primjer – imam određenu dijagnozu je činjenica (problem); što ću sve napraviti i poduzeti da se izliječim i iscijelim je put (izazov) do zdravlja (rješenje). I tako su ovi slučajevi primjenjivi na sve moguće situacije u našim životima.

Postoje još situacije, kada ljudi direktno s problema skaču na moguće rješenje. Na primjer – posao mi ne valja, skačem na drugi; ili muž/žena nisu u redu, “skačem” na druge kombinacije ili opcije; prijatelj mi ne odgovara, režem sve veze; imam zdravstvenih tegoba, odmah trčim doktoru po čarobnu tabletu ili na zahvat.

Samo po sebi to i nije pogrešno, da me ne biste krivo shvatili, jer ako imamo problem svakako da trebamo tražiti rješenja, to je sasvim razumljivo. Ono što najčešće preskačemo, misleći da je problem izvan nas samih, jest put kojim trebamo proći.

Ako njega ne svladamo upadamo ponovno u iste situacije, da li sa novim partnerom, da li na novom poslu, da li sa recidivom bolesti. Jer nije riješen, osviješten, apsolviran uzrok stanja u kojem smo.

Mi sami sebi smo najčešća prepreka. Jer, misleći da je problem izvan nas, ne postavljamo si pitanja – što ja trebam iz ovoga shvatiti, naučiti, osvijestiti; kakav trebam biti i postati da se nađu za mene najpovoljnija rješenja.

“Što sam cijelo vrijeme radio pogrešno pa da sam se razbolio, da nisam zadovoljna u braku, na poslu, s prijateljima, i tako dalje?” Od nezadovoljstva svim i svačim do zadovoljnog života, trebamo proći put osvještavanja, micanja blokada, pogrešnih percepcija, uvjetovanja. E to je izazov!

atma.hr – 47

Emocionalni angažman vezan uz probleme je vrlo bitna stavka, koja nas najčešće blokira da situacije vidimo jasnije. Čim dopustimo strahu da nas obuzme, više ne možemo napraviti potreban odmak, jer on diktira uvjetovano ponašanje, stavlja “crne naočale” na naše oči i zatvara nas u začarani krug muke, patnje i neizlaznosti iz situacija.

“Ajme, nemam novaca, neću moći kupiti kruh, umrijeti ćemo od gladi; Nisam platio ratu kredita, ostat ćemo bez krova nad glavom; Ako ne popijem te tablete sutra ujutro, mene nema; Nema nikoga za mene, ostarjet ću sama, nevoljena i napuštena.”

Je li to istina? Prije negoli počnete paničariti, zapitajte sebe je li to istina. Najčešće nije, ali i da je, zapitajte se dalje što je najgore što se može desiti. Pa i to najgore, koliko je zaista loše. Pa i to loše, koliko je zaista opasno. Možemo tako u nedogled, ali mislim da ste do sada shvatili kamo ciljam. Ciljam na relativiziranje važnosti, veličine i utjecaja problema na naš život. I ciljam na izbijanje oružja strahu iz ruku.

Sve sam ove situacije i sama prošla. I znam kako luđački bole i koliko zaista plaše i lede krv u žilama. Ali dok nisam okrenula obraz na drugu stranu, dok nisam uložila silan trud u promjenu fokusa, dok nisam obratila pažnju na put, dok nisam shvatila da je to sve samo splet izazova i da rješenja čekaju s druge strane straha, nisam se pomakla sa mjesta.

Dok nisam osvijestila svoju vlastitu odgovornost za vlastitu percepciju svoje vlastite stvarnosti, za odabire koje svakodnevno donosim, za usmjerenost pažnje, misli i fokusa na put izazova i pronalaženja rješenja, grizla sam svoj vlastiti rep i vrtjela se u začaranom krugu.

Dakle, shvatimo problem kao stanje ili činjenicu, put koji nezaobilazno moramo proći kao životni izazov, da bismo došli do najboljih i predivnih rješenja za sve nas. Jer nas ona nestrpljivo čekaju!

Žaklina Bokun /plavileptir/facebook 

30 MUDRE

MUDRE

Mudre

Yoga položaji ruku za zdravlje, sreću i blagostanje

Mudra je pojam s mnogo značenja, a kad je u pitanju iscjeljenje, mudra je učinkovit utjecaj na tijelo i um pomoću prstiju obje ruke koje se savijaju, križaju i međusobno dodiruju. Svaka mudra stvara posebnu vezu s kozmičkom sviješću. U knjizi se pojašnjava što su mudre, njihovo podrijetlo, dobrobiti te kako ih prakticirati.

Knjiga sadrži opis 40-tak najčešće korištenih mudri + 25 dodatnih mudri koje se primjenjuju u Ayurvedi. Knjiga obiluje brojnim ilustracijama i primjerima iz prakse.

Cijena: 97,20 kn - Kupi ovdje

23 TESLINA PLOČA

banner TESLINA PLOCA 1

1 KOMENTAR

  1. Pozdrav svijetu moje ime je Grace, želim svjedočiti veliku stvar koju je dr. Hamberc učinio za mene Nikad nisam učio da mogu dobiti moju ljubav natrag nakon što sam živio dobro 4 godine, ja sam surfao mreža kad sam vidio ženu svjedočila o tome kako pomogla mu je dr. Hamberc, prvo sam to pogledala kao ono što sam vidio prije jer imam kontakt s mnogim online pjevanjem koje je završilo s mojim novcem pa sam bio uvjeren da više neću kontaktirati. Gledao sam ga sljedećih 2 dana kad sam gledao televiziju kad sam vidio čovjeka po imenu Harry da je svjedočio o televiziji o tome kako mu je i njegov doktor Hammer pomogao, pa kad sam to vidio, opet nemam što sumnjati, odmah sam kontaktirala njega i ja sam mu rekao kako mi je ljubavnik ostavio dobro za 4 godine, pa mi je rekao da ne brinem da će se moja ljubav vratiti meni sljedećeg tjedna, a on mi sve što trebamo učiniti odmah kažemo da ga nisam sumnjao uopće jer sam vidio dokaze da je ovaj čovjek tako velik da je bilo kao da moram čekati do trenutka kad mi je rekao, odmah nakon tjedan dana više sam imao poziv od brojnih čudno prvi sam zanemario poziv jer ja don ‘ želim dobiti neparne brojeve, sljedeća stvar koju sam ponovno vidio bio je tekstualna poruka iz istog broja tako da sam ga morala pročitati kad ga otvorim. Ne mogu vjerovati zraku onoga što vidim, tekst je bio mojoj ljubavi napustio mi 4 godine on je rekao da je žao što bih trebao probati i odabrati njegov poziv bio tako je nazvao opet , pa sam pokupio, plakao me na telefonu i molio me da ga moram oprostiti da je sada spreman ostati sa mnom zauvijek što je jako tužan zbog onoga što mi je učinio. Bio sam tako iznenađen i bio sam bez riječi, pa sam mu rekao da ću mu oprostiti, tako da je došao u moju kuću sljedećih tri sata od trenutka kad me je vidio, pao je na koljena, ponovno se molio da sam mu rekao u redu, tako sam dobio svoj ljubavnik i dio iznenađujuće je da mi je dao pristup njegovom bankovnom računu, a sada mi je kupio novu Toyotu Camry (auto), a planiramo za naše vjenčanje sretan sam sada i oboje su sretan sada zahvaljujem doktoru Chambercu za svu njegovu pomoć i molim Boga da ga održi živ i zato uvijek u srcu treba pomoći kao što sam bio pomogao. ako želiš stupiti u kontakt s njim da vratim sreću u svoj život kao što je on napravio moja možete kontaktirati Dr.Chamberc putem ove e-mail adrese [email protected]

Comments are closed.