Često me znaju pitati: Što su to obiteljske konstelacije? Ili, što su uopće konstelacije i koliko vrsta ih ima?

Ovo pitanje iziskuje jedini točan odgovor: Ako se osobno ne dožive, ne mogu se opisati.

Za svakog pojedino, Konstelacije su nešto drugačije, s jedne strane jer su vrlo osobne, a s druge strane jer su tako univerzalne.


Widget not in any sidebars

Osobne jer dodiruju niti naše duše koje su povezana sa nitima duša naših predaka i nasljednika, a univerzalne jer smo svi mi dio jedne velike obitelji, naše obitelji s kojom smo vezani krvnim srodstvom i one s kojom smo povezani na višoj, univerzalnoj razini, kao dio Obitelji svih duša na zemlji, znajući da smo dio svega jer, Svi smo Jedno.

No prije no što kažemo nešto o tim suptilnijim sferama, možemo poći od ove naše, osobne i „zemaljske“ razine, od našeg svakodnevnog života, ispunjenog brojnim lijepim i manje lijepim trenucima, manjim i većim izazovima sa kojima se svakodnevno suočavamo i koje nastojimo riješiti najbolje kako znamo i možemo.

No ponekad, uz svu volju i napor, ne uspijemo polučiti željene rezultate. Taj trud i napor mogu trajati danima, godinama pa i desetljećima, no usprkos tome, ne dolazimo do željenog cilja, ne uspijevamo i i ne razumijemo zašto ne možemo, zašto nam se desilo baš to što nam se desilo i ponekad budemo i jako frustrirani jer znamo da smo dali sve što smo mogli, ali ipak… taj problem koji nas muči se nikako ne može riješiti, ili taj cilj koji toliko želimo ne možemo nikako postići.

Često znamo reći da je čovjek kovač svoje sudbine i svoje sreće. I to je u velikoj mjeri točno. No uvijek postoji onaj „ali“, koji slijedi nakon ove izjave.

Danas, zahvaljujući brojnim istraživanjima, znamo koliko je genetičko naslijeđe važno za nas. Znamo da smo rezultat čina voljenja dvoje osoba, naših roditelja, kao što su i oni bili rezultat čina voljenja njihovih roditelja, i tako generacijama unazad. No tijekom njihovog nastajanja, odrastanja, življenja i umiranja, svatko od njih ponaosob se je suočavao s vlastitim izazovima, trpio životne nedaće (sjetimo se da stoljećima unazad život nije bio nimalo lak), i završavao život na različite načine.

O svima njima mi ne znamo sve, mi znamo/poznajemo (ili mislimo da znamo/poznajemo) ono što se tiče naše najuže obitelji, naših roditelja, baka i djedova, i ako smo imali sreću upoznati, naše prabake i pradjedove. Ne znamo da smo povezani nevidljivim nitima, poput nevidljivih pupčanih vrpci, kako sa svima njima, tako sa i generacijama prije njih, kako sa njihovim uspjesima, tako sa njihovim nedaćama, bolima, obiteljskim i pojedinačnim tajnama, zamagljenim i nejasnim dijelovima njih samih tijekom njihova postojanja, koji na jednako tako nevidljiv način djeluju na nas danas, a preko nas, kao zadnjih u liniji se prenašaju na naše (buduće) potomke.

Konstelacije djeluju poput posrednika, „mirotvorca“ koji unaša svjetlost i mir u obiteljski sustav, koji krpa razderano i liječi ožiljke, na jednoj suptilnoj, višoj razini, koju nećemo možda nikad moći umno pojmiti, ali koja će dati rezultate. Točno onako kada i kako treba biti, za naš pojam vremena, nekad trenutno, a nekad će ipak trebati proći neko vrijeme. No one će svakako djelovati i donijeti rezultat. Ponekad onaj najvažniji: Mir u vlastitoj duši.

atma.hr – 61
Gdje i kako raditi Konstelacije?

Konstelacije se rade individualno (kada osoba osjeti da je vrijeme, odnosno kada osjeti da ne može više onako kako je do sada živjela, radila, itd i kada je spremna na svjesnu promjenu) kada Vam treba safe zona u kojoj ćete se osjećati sigurno i raditi jedan na jedan sa voditeljicom Konstelacija, bilo u prostoru naše Udruge Centar za razvoj svijesti i stvaralaštva, ili putem telefona/Skypa ili u grupi, na radionicama Konstelacija koje se svaki mjesec održavaju u različitim gradovima.

Rad u grupi nije neophodan, iako je vrlo stimulirajući jer predstavlja svojevrstan katalizator (brzinskiog) rješavanja i suočavanja sa brojnim uvidima, no samo o Vama ovisi da li želite raditi i na taj način.

Iskustva polaznika individualnih i grupnih Konstelacija možete pročitati na našoj stranici www.ciruss.net. Želite li se prijaviti za bilo koji oblik konstelacijskog rada obratite na se mailom na [email protected] ili 091 33 66 750 (od 16 do 19h) na koji će Vam se osobno javiti voditeljica konstelacija ,Ines i staviti Vam na raspolaganje svoje 22-godišnje iskustvo življenja Konstelacija.

Diskrecija je zajamčena.

Slijedeće radionice Konstelacija:
26.08.2017 RIJEKA
09.09.2017 ZAGREB

Karolina Res

atma.hr – 61