atma.hr – 52
Proso je drevna žitarica okruglog, kompaktnog zrna porijeklom iz područja suhe klime – Afrike i Azije, odakle se proširila po cijelom svijetu. Unatoč svojoj vrijednosti u Americi i Europi proso nije dobilo zasluženo mjesto u ljudskoj prehrani. Zadnjih godina zanimanje za ovu žitaricu raste i sve je prisutnija na našem stolu.

U izvornom obliku proso je obavijeno veoma tvrdom vanjskom ovojnicom, koju treba oljuštiti prije uporabe. Blago je slatkastog okusa i orašaste strukture. Sadrži 15% bjelančevina, visok postotak dijetalnih vlakana i mali postotak šećera, vitamine B skupine (niacin, tiamin i riboflavin), a od minerala željezo, magnezij, mangan, fosfor i kalij. Proso sadrži i niz visoko vrijednih fitokemikalija od kojih ističemo fitinsku kiselinu i fitat.

Proso spada među tzv. alkalne namirnice, lako je probavljivo i djeluje umirujuće na želudac. Ima relativno nizak glikemijski indeks. Proso je integralna žitarica koja ne sadrži gluten i stoga je pogodan za prehranu osoba koje boluju od celijakije. Čisti organizam, regulira probavu, regenerira crijevnu floru i uravnotežuje te jača imunitet. Pospješuje rad bubrega, jača slezenu i gušteraču. Prehrana bogata prosom usporava i sprječava rast i razvoj bakterija. Posebno se preporučuje osobama koje su izložene povećanom fizičkom i psihičkom naporu te u posebnim fiziološkim stanjima – posebno trudnoći i dojenju. Isto tako preporučuje se osobama koje uzimaju antibiotike. Kod mučnina i povraćanja pomaže juha od prosa, a kod dijareje kuhani proso (prethodno tostiran) također će ublažiti navedene tegobe. Proso u prehrani povoljno djeluje i na zdravlje kože, kose i noktiju.

Priprema prosa

Proso je namirnica koje se može pripremati na cijeli niz načina – u slanim jelima i desertima, za doručak u obliku kaše ili kao osnova za zdrave deserte – kreme i pudinge.

Osnovni postupak pripreme sastoji se od sljedećih koraka: ispiranje, cijeđenje, kuhanje – cca 15 minuta u poluklopljenoj posudi. Omjer vode i prosa je 2:1. Nakon kuhanja proso se makne s vatre i pusti da odstoji cca 20 minuta (u otklopljenoj posudi). Potom se začinjava po želji. Ostatke prosa uvijek se može iskoristiti – u salatama, prepržiti s povrćem, s tofuom, pripremiti s mlijekom, medom i cimetom za doručak, dodati u varivo, napraviti desert i dr.

Brašno prosa koristi se uz druga brašna, ali i za “vezivanje” jela umjesto bjelanjka (sadrži dobro topljiva vlakna koja brašnu daju odlično svojstvo vezivanja).

atma.hr – 52
Proso je vrlo praktična integralna namirnica – zdrava, kuha se kratko, u raznim varijantama, nije skupo. Danas prilično rijetka kombinacija.

Kako smo naveli, prije pripreme (kuhanja) važno je isprati zrna prosa kako bismo izbjegli pjenjenje tijekom kuhanja. To se radi na način da se proso usipa u posudu, prelije hladnom vodom, promiješa i potom se tekućina odlije. Postupak treba ponoviti nekoliko puta.

Ljubitelji krem juha mogu dodati malo prosa u juhu na početku kuhanja kako bi se do završetka kuhanja proso raspalo i zgusnulo juhu. Ovako se dobiva zdravija verzija krem juhe od one s dodatkom brašna ili vrhnja. Proso također može zamijeniti tjesteninu u juhama i varivima.

U svakom slučaju – isprobajte! Proso je uistinu vrijedna i praktična namirnica.

prakticanzivot.com