Foto: pexels.com

Nažalost postoje  malobrojne mame koje gaje samopoštovanje prema sebi i to prenose na svoju djecu i to je super. S druge strane, sva ona djeca koja nisu imala prilike odrastati uz takvu majku, nikada nisu naučila što znači voljeti sebe. Takva se djeca praktično stide da vole sebe. Mnogi se najčešće podsvjesno mrze jer nisu znali i nisu se mogli oduprijeti utjecaju i pritisku npr. neurotične ili narcisoidne majke ili majke s nekom vrstom poremećaja osobnosti, koja ih je u svojoj “ljubavi” zapravo gušila čitavo vrijeme. Poanta je da onaj koji sebe ne može voljeti, jer jednostavno ne zna, neće moći voljeti nikoga pa ni život.

atma.hr – 52
Uloga majke u odgoju

Roditelji odgajaju svoju djecu, pokušavajući im pružiti “sve” ono što oni nisu imali u materijalnom smislu, naučiti ih svemu što znaju, itd. Međutim, uvijek se preskače ono najvažnije – a to je da roditelji svoju djecu nauče ono najvažnije u životu – da vole sebe i da razvijaju od malih nogu samopoštovanje kao jedne od emocionalnih komponenti pojma o sebi koje može biti nisko/visoko, zdravo/nezdravo. Hoće li se dijete razvijati u osobu koja je naučila da zavoli ili mrzi sebe, najviše ovisi  o njegovom odnosu s majkom, jer najviše vremena trebali bi provesti uz majku, zar ne?

Sve u svemu, djeca koja su odrasla s majkom koja voli sebe, koja ima samopoštovanje prema sebi i koja je u harmoniji sa životom, podarit će najbolji dar svome djetetu koje će automatski “skinuti” taj obrazac ponašanja, jer nas djeca dok su mala oponašaju tj. modeliraju u svemu, a model ponašanja koje želite da razvije i vaše dijete, najbolji je način za podići uravnoteženu i dobro adaptiranu  odraslu osobu.

Zato slobodno pustite da vas dijete vidi i kad ste raspoloženi i kad niste – i kad se smijete i plačete i kad vide da vam nije lako, a vi se borite, itd. Poslije im lijepo sve objasnite. Ono što je najvažnije u majke da dijete vidi je to da oni vide da ste dobri prema sebi jer roditelji su najoštriji prema sebi samima.

Umjesto da si pred djecom govorite kako sam debela, ružna, neuspješna, nevoljena, itd. Naučite lijepo pričati o sebi. To je ključno da dijete vidi od roditelja kako prihvaća sebe, kako se brine o sebi, jer će vaše dijete modeliranjem i samo usvojiti takvo ponašanje i dalje koračati kroz život.

atma.hr – 52
Nedostatak ljubavi u odgoju je početak nastanka neuroza

Dakle, s jedne strane postoje nažalost malobrojne mame koje gaje samopoštovanje prema sebi i to prenose na svoju djecu i to je super. S druge strane, sva ona djeca koja nisu imala prilike odrastati uz takvu majku, nikada nisu naučila što znači voljeti sebe.

Takva se djeca praktično stide da vole sebe. Nažalost mnogi se najčešće podsvjesno mrze jer nisu znali i nisu se mogli oduprijeti utjecaju i pritisku npr. neurotične ili narcisoidne majke ili majke s nekom vrstom poremećaja osobnosti, koja ih je u svojoj “ljubavi” zapravo gušila čitavo vrijeme.

Poanta je da onaj koji sebe ne može voljeti, jer jednostavno ne zna, neće moći voljeti nikoga pa ni život.

banner placebo

Prvo se želio rastati, a poslije je molio suprugu da ga ne napušta!

Radila sam s jednom udanom, pametnom, visoko obrazovanom, lijepom i poslovno uspješnom klijenticom koja mi se obratila za pomoć. Bila je tako impresivna na prvi pogled, a s tako malo samopoštovanja. Vila je jako vezana za uspješnu i ambicioznu majku koju je suprug napustio kada je kći imala 10 godina. Majka joj je diktirala sve u životu.

Nakon završene medicine (sada je specijalizantica), udala se za osobu koju u početku uopće nije doživljavala. Međutim, njezin budući muž nije odustajao sve dok ona nije rekla ”da”. Bračni problemi započeli su nakon treće godine braka kada je suprug otvoreno pokazivao da mu ide na živce i da nikada nije bila dovoljno dobra za njega. Ponižavao ju je pred drugima i u biti je emocionalno zlostavljao.

I tako su izdržali do pete godine kada je suprug odlučio da se rastave. Nekad ponosna žena, bila je očajna i molila je supruga da ju ne napušta jer ne može živjeti bez njega. Supruga je postala depresivna i nije željela ni čuti za razvod pa ju je suprug doveo na psihoterapiju ”kako bi ubrzao razvod” jer ju ”nije više podnosio”.

atma.hr – 52
Nikad nije kasno za ”sretno djetinjstvo”!

Kroz višemjesečni proces psihoterapije, žena je shvatila da je okidač njezina ponašanja i načina razmišljanja bila upravo njezina majka koju je ona podsvjesno oponašala. Uz nju je razvila nisko samopoštovanje zbog straha te, pretjeranim udovoljavanjem majci samo kako bi zadobila i zadržala njezinu ljubav (ili izbjegle kazne, jer ima i takvih slučajeva emocionalnih ucjena).

Klijentica je shvatila poantu – i uzroke njezinih nevolja i bračne situacije u kojoj se našla. Okrenula je novi list u životu, prekinula sve toksične veze s prošlošću.

Kada je suprug uvidio da se ona totalno promijenila, da više ne plače, da ga ne zove, da je raspoložena i pršti od pozitivne energije, itd. molio ju je i kumio da ga ne ostavlja. Nije željela ni čuti. Rastavili su se, a ona se odselila iz grada (Bruxellesa). Poslije mi je rekla da je i bivši suprug započeo psihoterapiju doduše kod jednog drugog terapeuta.

Emocionalna stabilna i uravnotežena majka = Dobra majka

Majka bez ega koja zanemaruje svoje potrebe  gotovo poništavajući sebe, nije dobra mama. Roditelji trebaju naučiti razvijati zdrave osobne granice, dok nas djeca trebaju jer nas modeliraju. Zdravo roditeljstvo i zdravo majčinstvo znači razvijati i imati iskren, pun bezuvjetne ljubavi i autentičan odnos s poštovanjem prema sebi, i prema djetetu.

Budite dobri prema sebi. Volite se i radite na sebi jer radom na sebi učimo što uzrokuje naše negativne misli, koje se reflektiraju negativno i na naše dijete i obitelj. Kroz proces kognitivno bihevioralnih tehnika, lijepo se mogu naučiti tehnike kako promijeniti takvog sebe – sebe kojega ne volite, što je svakako preporuka za djevojke i žene koje se tek pripremaju za majčinstvo.

piše: Mirella RASIC PAOLINI, holistički psihoterapeut/focusin-holisticlifestyle