Foto: Stefan Keller/pixabay.com

Psihijatar Judson Brewer vjeruje da ima lijek za sve one koji se nikako ne mogu riješiti loših navika.

atma.hr – 39

On smatra da rješenje leži u tome da postanete radoznali i saznate sve što možete o toj vašoj lošoj navici!

“Uzmimo za primjer pušenje. Svi znaju koliko je to loše, ali ta informacija nije dovoljno moćna da uzrokuje radikalne odluke. Ali, kada biste se bolje raspitali što sve ima u jednoj cigareti, koliko otrova, pogledali fotografije unutarnjih organa pušača i sagledali objektivno sve posljedice, pri sljedećem paljenju cigarete ne bi vam bilo svejedno”, objašnjava psihijatar.

Ukoliko baš ovu naviku ne možete promijeniti, evo nekoliko činjenica koje će vam, prema dr Breweru, pomoći da jednom zauvijek prestanete:

Zbog pušenja godišnje umre oko 16.000 osoba! Trudnice izložene duhanskom dimu riskiraju prijevremeni porođaj i ugrožavaju zdravlje svoje bebe.

atma.hr – 78
Djeca izložena duhanskom dimu češće dobivaju upale dišnih puteva, srednjeg uha i astmu.

Duhanski dim izaziva rak pluća, rak usne šupljine i grla, rak mokraćnog mjehura, želuca i grlića maternice; infarkt, koronarnu bolest, moždani udar, astmu, impotenciju, aneurizmuaorte, upalu ždrijela i glasnica, oštećenje čula mirisa i “pušačku nogu” (opasnu bolest koja počinje zadebljavanjem stijenki krvnih žila, da bi se na kraju završilo amputacijom stopala i noge).

Pušenje može izazvati zgrušavanje krvi, izazvati grčeve u mišićima, poremećaj svih organa za probavu, bolove u zglobovima, povišen krvni tlak, grčenje krvnih žila.

Također, utječe i na centralni živčani sustav, a javlja se nepromišljenost, razdražljivost, poremećaj sna, glavobolja, vrtoglavica i noćne more.

atma.hr – 75
Ono što možda također niste znali je i da jedna cigareta sadrži preko 4.000 otrova, a osim toga, duhanska industrija u preradi koristi i jako opasne kemikalije:

  • Sumpor – radi dobivanja intenzivne žute boje duhana
  • Preparate na bazi olova – za korekciju okusa cigarete
  • Antifriz – radi postizanja ravnoteže vlage u cigaretama
  • Titan dioksid – da bi pepeo bio što bjelji
  • Azbestna vlakna – da se pepeo ne bi krunio
  • Radioaktivni polonij 210 – u postupku uzgajanja duhana, priopćio je Institut Batut još 2009. godine.

stil.kurir.rs

38 OSHO – ZDRAV EMOCIONALNI ŽIVOT

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot

3 KOMENTARA

  1. Ovaj trik nije baš sjajan. Udara direktno u grižnju savjesti i proizvodi sve te nabrojane boleštine, odnosno stvara im korjen i moguće polazište. Osim toga, ovo nije niš novo, to se nažalost već radi sa slikama i natpisima po kutijama, koje dvojbeno izazivaju prekid pušenja ali sigurno zazivaju nove poslove za prodavače tableta.
    Suprotno ovome, tretiranje navike može biti priniknuti u razlog zašto ona postoji, zašto smo se prepustili cigaretama, višku hrane, piću… i rješiti situaciju u začetku a ne plašiti sebe baba rogama.