Piše: Anja Miletić, mag.psih, Tena Cuculić, mag.oec.

Što su obiteljske kostelacije?

Vjerojatno ste bar jednom čuli za obiteljske konstelacije, tehniku koja je zadnje desetljeće pridobila veliku pažnju javnosti. Možda ste i sudjelovali na jednoj od radionica ili pak čuli iskustva drugih o sudjelovanju u konstelacijama nakon čega imate još više neodgovorenih pitanja. Budući da se radi o iskustvenoj metodi, opisati što se točno događa tijekom konstelacija nije lak zadatak.

Obiteljske konstelacije su grupna tehnika, iskustvena metoda koja otkriva prethodno neprepoznatu sistemsku dinamiku koja se proteže kroz nekoliko generacija i razrješava efekte te dinamike (ohrabrujući vas da prepoznate snage vaše obitelji i povežete se s onime što predstavlja pozitivan resurs i ono njegujuće i u vašoj obitelji i unutar vaše ličnosti). To je moćan alat koji može promijeniti način na koji percipirate sebe i svoju najužu okolinu. Iskustvo sudjelovanja vam može pomoći da jasno vidite svoje emocionalne rane proizašle iz pripadanja svojoj obitelji i oslobodite energiju koja je prethodno bila zatočena u neprestanom pokušaju nalaženja rješenja tamo gdje je to nemoguće, u prošlosti.

U samoj konstelaciji, drugi polaznici radionice postaju kao ”hologram” Vaše obitelji (ili nekog drugog sistema) i cijeli prostor reflektira energetsko polje Vašeg unutarnjeg svijeta pri čemu se stvara plodno tlo za iscjeljenje.

atma.hr – 75
Da li je ova tehnika za mene?

U slučaju da vas dugo prate određeni osjećaji i raspoloženja kojima nikako ne možete spoznati uzrok ili pak unatoč višegodišnjem radu na sebi još uvijek ne uspijevate postići svoj cilj, zaviriti u transgeneracijske obrasce bi mogla biti prava adresa rješenja.

Ova tehnika je idealna za vas ako:

  • unatoč raznim tehnikama ”rada na sebi” koje ste iskušali još uvijek ne razumijete izvor Vaših osjećaja i ne vidite realnu promjenu na bolje
  • ste često anksiozni ili napeti, naizgled bez povoda
  • ste preosjetljivi na razne podražaje iz okoline
  • nemate jasan osjećaj granica između Vas i Vaše okoline zbog čega kroz dan lako gubite osobnu energiju
  • teško se povezujete s vlastitim osjećajima i želite to promijeniti
  • želite sagledati sebe i svoje osjećaje unutar šireg obiteljskog ili društvenog konteksta
  • želite više naučiti o trangeneracijskim prijenosima obrazaca i njihovom utjecaju na Vaš trenutni nivo osobne energije
  • želite naučiti više o stresu, reakcijama autonomnog živčanog sustava na vlastitu traumu i/ili traumu u obiteljskom sistemu te psihosomatskim simptomima
  • se želite povezati s otpornijim, više uzemljenim i stabilnijim djelom sebe
  • želite zadovoljiti vlastitu znatiželju u vezi tehnike obiteljskih konstelacija

Konstelacije su se pokazale kao konkretno uspješna metoda. Razlozi tome su brojni, no temeljni je  upravo multigeneracijski kontekst u koji se stavlja vaša tema i na kojem zapravo počiva ova tehnika.

Pravi uzrok onoga što za Vas predstavlja dugogodišnji problem pokaže se, leži u nekom drugom vremenu, u nekom drugom naraštaju – čiji ste potomak. Tako je moguće da npr. Vaša anksioznost ima uzrok u događajima koji su se dogodili Vašim roditeljima, bakama ili djedovima ili pak njihovim roditeljima, a ne Vama osobno.

Bol prethodne generacije prenesena je na vašu, putujući s roditelja na dijete, dok nije dotakla vas. Ta se bol očituje na mentalnoj, emocionalnoj i ponašajnoj razini. U obitelji je vidljiva ne samo u dominantnim stavovima i vjerovanjima koje roditelji aktivno prenose na dijete, nego i u samom emocionalnom odnosu roditelja i djeteta i tipu privrženosti koji dijete posljedično razvija reflektirajući emocionalne kapacitete roditelja. Posljedično u sadašnjosti imamo osobu koja je na sebe ”preuzela” posljedicu prijašnjih zbivanja.

Čak i u slučaju da su vaše osobine, osjećaji ili životni stil naočigled suprotni onome što čemu ste svjedočili u vlastitoj obitelji, to također može predstavljati određenu vrstu vezanosti za suprotan polaritet i pokušaj da se u obitelj unese balans.

atma.hr – 75
Transgeneracijski obrasci

Transgeneracijski obrasci su mentalni, emocionalni i ponašajni obrasci koje ponavljamo, a koji nisu autentično naši već su nastali davno u našem obiteljskom stablu, obrasci koji su nastali u neko drugo doba i u drugom povijesnom kontekstu, a koji su do nas ”doputovali” tj.koji su “preneseni s koljena na koljeno”.

Osjećamo ih kao opipljivi dio sebe no istovremeno te osjećaje koje ”nosimo u sebi” osjećamo i kao strane, kao nešto čemu ne možemo naći uzrok u vlasitom životu i koji “nemaju smisla”. Ukoliko je to tako, vrlo vjerojatno se radi o osjećaju koji izvorno ne pripada nama.

Oči znanosti trenutno su uprte u epigenetička istraživanja koja nam potvrđuju upravo to, da okolina kojoj su naši preci bili izloženi i njihova životna iskustva utječu na nas i na način izražavanja gena u našoj generaciji.


Widget not in any sidebars

Kako izgledaju radionice?

Na radionicama možete očekivati grupni terapijski kontekst gdje svi prisutni sudionici imaju ulogu u vašoj konstelaciji kao što i vi imate ulogu u njihovoj konstelaciji, a takvo primanje i davanje stvara ugodnu podržavajuću atmosferu. Kada dođe red na vas da ”konstelirate”, nakon uvodnog razgovora s voditeljem radionice kojem je svrha iskristalizirati vaš cilj izabrat ćete one sudionike koji će predstavljati pojedine članove vaše obitelji, a ponekad i ponešto apstraktnije figure kao što su vaše osobine ličnosti, emocije i sl. Vaša projekcija usmjerena na druge sudionike otkrit će dinamiku vaše obitelji. Takva slika je prilika za učenje i iscjeljenje.

Kada dođe red na druge sudionike i njihovu konstelaciju, možete biti izabrani predstavljati određenog člana njihove obitelji. Od vas se tada očekuje da budete čim iskreniji i otvoreniji prema senzacijama i emocijama dok se nalazite u ulozi. To će pomoći osobi koja ”konstelira” ali i vama samima. Budući da su obiteljske teme često univerzalne, često i samo sudjelovanje u tuđoj konstelaciji nosi priliku za učenje i iscjeljenje.

Pojedini voditelji odlučuju se za određenu temu radionice ili pak na otvorenu radionicu u kojoj su dobrodošle sve teme. U svom radu najčešće se usredotočujem na temu emocionalne ”preosjetljivosti”, anksioznosti i sl. što odražava moj interes za psihosomatiku.

Mjesto i vrijeme održavanja:

-> SoulCraft creations centar, Samobor (Vukovarska 10)
-> 28.10.18. (nedjelja) od 9 h do 17 h

Cijena radionice:

-> 350 kn po osobi
-> Broj polaznika je ograničen na minimalno 6 i maksimalno 11

Kontakti za rezervacije:

-> [email protected], WhatsApp +385998557625
-> Igor Kuhar 095 902 903 8, [email protected]

* Prijava je obavezna i smatra se potpunom nakon kratkog predstavljanja voditeljici i uplate

Voditeljica radionice:
-> Anja Miletić, psihologinja

O voditeljici:

-> Anja Miletić odrasla je u Samoboru gdje je završila osnovnu školu, osnovnu glazbenu školu i gimnaziju. Studij psihologije završava 2009.na Hrvatskim studijima u Zagrebu te idućih 5 godina radi kao stručni suradnik psiholog u DV ”Slavuj” u Sv.Nedelji.U tom periodu završava prve dvije godine edukacije iz gestalt psihoterapije pri IGW institutu u Zagrebu te Shiatsu školu Hrvatska što odražava njen interes za holističke metode i sistemski pristup.
->2014.godine, uoči 30. rođendana, donosi odluku o preseljenju u Johannesburg u Južnoafričkoj Republici. Ondje završava edukaciju iz sistemskih konstelacija, upravo na izvoru gdje je sama tehnika i nastala. U Johannesburgu redovito odražava obiteljske konstelacije i edukative radionice na temu tjelesne psihologije. Uz to svira djembe bubnjeve u ansamblu Ayeye i započinje projekt ”Afričke priče” o transgeneracijskim prijenosima slike o sebi s majki na kćeri.

RAVI 300
MITELLA 1
RAVI 300