Jasmina Kovačev, EFT Master trener

EFT, ili Tehnika Emocionalne Slobode, koju mnogi prepoznaju pod nazivom tapkanje, se često objašnjava kao laka i jednostavna tehnika. Da li je to baš tako? Zavisi kako se promatra i tko promatra.


Widget not in any sidebars

Oni koji vide samo tapkanje dok osoba koja tapka nešto izgovara, lako dođu do zaključka da je to jedna jednostavna „tehnikica“. Suština je da se ne mora ni pričati kad se nalazimo usred neke emocije koja nas ”drma”.

Samo tapkanje će biti olakšavajuće i bez da išta kažemo. Tapkanje na seriju točaka za tapkanje naučimo doslovno za nekoliko minuta. Iz tog kuta gledanja EFT je laka i jednostavna tehnika.

Čak i mala djeca je mogu primenjivati. Moj sin primjenjuje tapkanje od svojih pet godina života i često mu je pomogla u momentima kad se nečeg uplašio, ili se iz nekog razloga osjećao loše.

Ovo je najjednostavniji nivo rada i ima svoje mjesto. Upravo zbog toga je ova tehnika veoma dragocjena, jer se može primjenjivati sa vrlo različitim nivoima znanja. Ako se zadržimo na ovom nivou razumijevanja, tehnika će nam i dalje djelovati laka i jednostavna, ali je sigurno tada nećemo primijeniti u oblastima u kojima ona može biti od velike vrijednosti i pomoći.

Ono što je bitno shvatiti je da tapkanje nije suština, nego neophodan dio procesa. Suština je sa čim smo mentalno povezani dok tapkamo po akupresurnim točkama.

Osnovni princip EFTa je biti što specifičniji, jer su tada rezultati najbolji i najstabilniji. Ujedno točno znamo što smo odradili, a što je još ostalo kao i gdje ići dalje. Suština je i u vještini pronalaženja korijena koji su doprinosioci temi na kojoj radimo. Ništa ne može zamijeniti znalački rad.

Obzirom da su emocije i uvjerenja sastavni dio svake oblasti života, primjena EFT-a je od koristi u svim životnim područjima i situacijama. Ono što treba znati je da će ga svatko drugačije koristiti u ovisnosti od oblasti u kojoj primjenjuje tehniku.

Svako područje traži svoja specifična poznavanja problematike u koju se ulazi. Drugačije će tehniku koristiti poklonik osobnog razvoja, drugačije doktor, drugačije alternativni praktičar, drugačije psihoterapeut, psiholog, drugačije sportski trener, prodajni menadžer, coach, roditelj…. Specifična znanja oblasti u koje zalazimo su potrebna za dobijanje najboljih rezultata uz dobro poznavanje tehnike.

Tehnika Emocionalne Slobode, ili EFT, nije jedna tehnika. To je skup tehnika koje se primjenjuju u različitim situacijama. EFT praktičari se formiraju tokom min. 3 do 4 godine edukacije i prakse.


Widget not in any sidebars

To je ono što se najčešće ne sagledava jer se već nakon nekoliko dana puno može postići tehnikom i na nivou samopomoći. Pristup samopomoći je sasvim drugačiji pristup od znalačke profesionalne primjene.

Razvoj interneta je omogućio mnogim entuzijastima da drže predavanja o raznim temama na nesvjesnom nivou nekompetencije.

Svi smo čuli izreku da oni koji malo znaju misle da sve znaju, a oni koji puno znaju su svjesni koliko još ne znaju. EFT je tipičan primjer toga.

Sam osnivač EFT-a jer prije više godina upozorio da kratki video klipovi i skripte koje kruže internetom nekome pomognu, ali mnogo više je onih koji se priključuju mrtvom moru razočaranih u EFT. Neki od onih koji to rade su veliki entuzijasti, jer im je EFT u nekoj situaciji pomogao, neki kompenziraju svoje komplekse, a neki love u mutnom. Ima svega po malo. Na korisniku je da preuzme odgovornost za sebe.

Većina video materijala koja se objavljuje na internetu godi ušima i to je sva njihova vrijednost. Suština EFT-a nije u izgovaranju onog što godi ušima, nego izgovaranju specifičnog aspekta koji doprinose problemu, kako bi bili povezani sa tim što blokira energetski tok i stvara emocionalni problem.

Kao i za svaki rad s emocijama, postoji edukacija koju vode akreditirani treneri. Edukacije su različitog nivoa, od osnova samopomoći, napredne samopomoći, edukacija za buduće praktičare i sve koji planiraju raditi s drugima, kao i napredni praktičarski nivo.

Za sve je prvi korak isti, osnovni nivo u trajanju od dva dana. Zatim slijedi napredna samopomoć od 2 dana, na koju se nastavljaju još dva dana za one koji planiraju krenuti u proces certifikacije kako bi ovu izvanrednu i efikasnu tehniku dodali svojoj torbi s alatkama u radu sa drugima.

Ukoliko vas interesira rad na sebi i razumijete značaj tog rada, uključite u svoj asortiman tehniku koja je bez premca, u radu na sebi. Učite od iskusnog EFT Master trenera, Jasmine Kovačev. Svi datumi edukacije u Hrvatskoj su na stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com Prijavite se preko ovog linka.

Zašto je EFT moja omiljena i odabrana tehnika


Widget not in any sidebars

Sve ima svoje mjesto, svaki pristup koji podržava naše biće. Istovremeno moramo biti svjesni što se sa kojim pristupom može postići i na koji nivo našeg bića on djeluje.

Znalačkom upotrebom EFT-a rješavate ne samo emocije i korijene stresa koji se mogu manifestirati na fizičkom i psihičkom nivou nego se ujedno mijenja percepcija a time i mentalni nivo našeg bića, mijenjaju se uvjerenja koja su bila ograničavajuća za nas, a u direktnoj vezi su sa emocijama na kojima smo radili iz specifičnih situacija i aspekata situacija.

Mijenjanjem percepcije mijenja se svijest i postižemo i duhovni razvoj. Znalačkom upotrebom možemo rješavati terete svih nivoa, vremena i dimenzija.

Ako znamo šta radimo, doslovno mijenjamo informaciju u informacionom polju koja više nema daljnjeg utjecaja na nas u sadašnjem momentu kao ni u budućnosti.

Iz svega navedenog lako je zaključiti da je EFT kompatibilan sa svim drugim pristupima i može samo poboljšati njihovu učinkovitost usljed sinergističkog djelovanja.

Pozivam vas da i vi naučite tehniku koja sa pravom zaslužuje mjesto u svakom domaćinstvu, u svakoj kutiji prve pomoći, i u svakoj “torbi” alatki osobnog rasta i razvoja. Kad učite, učite od kvalificiranih i iskusnih trenera jer tako dobijate znanja koja će vam skratiti godine lutanja, učenja i eksperimentiranja. Kao trener EFT-a sa preko desetljeća trenerskog iskustva i preko desetljeća i pol praktičarskog iskustva, potkrepljujem edukaciju sa mnogo primjera iz prakse koji govore mnogo više od bilo kojeg teorijskog objašnjenja. Pridružite nam se u Zagrebu, Puli, Beogradu. Ako želite prvo osjetiti moć tehnike, grupni tretmani su odlična prilika ne samo da je osjetite nego i da riješite određene teme koji vas opterećuju. Ujedno imate korist od energije grupe i jedinstvenog vođenja grupnih tretmana.

jasmina kovacev 2
Jasmina Kovačev

Autor:

Jasmina Kovačev
EFT Master trener, META-Zdravlje Master trener,
Coach za postizanje vrhunskih dostignuća
Kreator edukacije Okrugla duga

Edukacije iz opusa Okrugla Duga koje drži Jasmina Kovačev proleća 2019 pogledajte na stranici

www.TehnikaEmocionalneSlobode.com

Jasmina Kovačev – Proljetni ciklus edukacija, seminara i transformacijskih treninga 2019.