Neuroznanstvenici tvrde kako preko 95 posto svojih odluka donosimo skroz nesvjesno. Na temelju čega odlučujete koji ćete sljedeći izbor odabrati? Što je to što najviše utječe na odluke? I tu dolazimo do naših uvjerenja, odnosno unutarnjih programa koji upravljaju velikom većinom naših dnevnih izbora i odluka.

atma.hr – 78
Niti jedno uvjerenje samo po sebi nije ograničavajuće. Ono postaje ograničavajuće tek onda kada osjećamo da nas koči na putu do cilja koji nam je zaista bitan i koji želimo ostvariti.

Znate li da prosječna osoba dnevno donese oko 35 000 odluka? Ako vam to zvuči nevjerojatno, promislite o sljedećem…

Upravo sada donosite odluku hoćete li nastaviti čitati ovaj tekst ili ćete raditi nešto drugo. Drugim riječima, svaki trenutak svojeg života donosite pojedine izbore, a ukupan zbroj tih izbora, kao i njihovih posljedica, predstavlja ono što zovemo našom stvarnošću. Da stvar bude još zanimljivija, neuroznanstvenici tvrde kako preko 95 posto svojih odluka donosimo skroz nesvjesno.

Sada se opravdano postavlja pitanje na temelju čega odlučujete koji ćete sljedeći izbor odabrati. Što je to što najviše utječe na odluke? I tu dolazimo do naših uvjerenja, odnosno unutarnjih programa koji upravljaju velikom većinom naših dnevnih izbora i odluka.

Uvjerenja koja koče

“Ako ne promijeniš svoja uvjerenja, tvoj život će zauvijek ostati takav kakav jest. Je li to dobra vijest?” – pitao se engleski pripovjedač i dramatičar William Somerset Maugham. Naša uvjerenja su poput softvera koji nam dopušta da na ekranu vidimo samo onaj sadržaj koji takav softver podržava.

Ona stvaraju naša očekivanja i upravljaju našim reakcijama. Možemo imati brojne nade, želje i ciljeve, no stvarne korake koji su nam potrebni da bismo ih ostvarili bit ćemo u stanju poduzeti tek kad se barem djelomično oslobodimo ograničavajućih uvjerenja koja ne podržavaju smjer u kojem želimo ići.

atma.hr – 39

Iako svi u sebi imamo mnoštvo raznih ograničavajućih uvjerenja, dobra vijest je da je većina njih sasvim nebitna. No, uvjerenja koja traže našu pozornost su ona koja se u nama automatski aktiviraju kada započnemo poduzimati praktične korake jer osjećamo da nam život ili posao stagnira.

Kako se osloboditi takvih uvjerenja?

Za početak, važno je da budete konkretni i usmjerite se samo na jedno područje života. Ili, još bolje, samo na jedan cilj koji doživljavate kao prioritet. Promislite o aktualnom cilju koji vam je s jedne strane iznimno važan i ne podnosi daljnje odgađanje, dok istodobno osjećate da se glede njega previše vrtite u krug i ne poduzimate niti približno onoliko praktičnih koraka koliko je potrebno s obzirom na njegovu važnost.

Zatim postavite sebi sljedeće pitanje: Što bi netko duboko u sebi trebao vjerovati da bi se, kao rezultat toga, ponašao onako kako se ja ponašam vezano za svoj cilj?

Nakon toga bez previše razmišljanja započnite zapisivati misli koje izlaze na površinu vaše svijesti. One će predstavljati ona uvjerenja koja najviše ograničavaju vaš angažman na putu ostvarenja cilja. Onda kada takva uvjerenja „prijeđu” iz nesvjesnog uma u svjesni, ona više neće predstavljati „mehanizam” koji dominira nad vašim odlukama, nego će postati tek opcija o kojoj ćete razmisliti i biti je u mogućnosti kritički preispitati.

atma.hr – 78
Pronađite jasan smjer

Klijenti me često pitaju je li nužno imati jasno definirane ciljeve, tj. je li moguće raditi na oslobađanju od ograničavajućih uvjerenja bez da osoba ima jasne ciljeve. Moj odgovor glasi kako je to moguće, ali za to će biti potrebno uložiti barem 10 puta više vremena i energije za postizanje jednakog učinka. Zašto?

Zato što će im pozornost biti razasuta na sve strane, a zbog nedostatka jasnoće smjera u kojem žele ići, teško će biti definirati koja su konkretno njihova ograničavajuća uvjerenja.

Tomislav Tomić

tomislavtomiccoaching/naturala.hr

81 THICH NHAT HANH: SVIJET JE MOJ DOM

banner za knjige SVIJET JE MOJ DOM