Foto: commons.wikimedia.org

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, je to što ne izaziva ovisnost. Osim toga što izvanredno smiruje i opušta živce, valerijana ima i drugih ljekovitih moći!

atma.hr – 78
Biljka valerijana kod nas je najpoznatija po umirujućem djelovanju, a mnogi ne znaju da ova biljka ima mnogo širu primjenu!

Iako se korijen valerijane posebno preporučuje za suzbijanje živčane napetosti, uznemirenosti, razdražljivosti i protiv nesanice, ona izuzetno dobre rezultate daje i kod nesanice izazvane stresom.

Što se tiče drugih živčanih oboljenja, pomaže kod živčane glavobolje, hipohondrije i histerije. Suzbija pojačano lupanje srca povezano s osjećajem tjeskobe u grudima i strahom.

Biljka valerijana preporučuje se i za liječenje bolesti ovisnosti, a naročito je korisna za odvikavanje od pušenja.

Naime, čaj od valerijane čini da inače neugodan miris duhanskog dima bude još neugodniji, čak i okorjelim pušačima koji su se na njega navikli. Pored toga, osobama koje su odlučile riješiti se ove loše navike pomaže da se lakše nose s osjećajem napetosti i nesigurnosti u periodu odvikavanja.

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, je to što ne izaziva ovisnost.

atma.hr – 39

Osim toga što izvanredno smiruje i opušta živce, valerijana ima i drugih ljekovitih moći:

  • ublažava migrenu
  • opušta grčeve u mišićima i želucu
  • djeluje kao analgetik pa pomaže kod menstrualnih bolova
  • ublažava simptome astme
  • snižava krvni tlak

Na tržištu se valerijana može nabaviti u obliku kapi, ulja, tableta, kapsula i čaja. Podrazumijeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

Priprema čaja:

Čaj od valerijane priprema se tako što se jedna mala žlica korijena ove biljke prelije s 2 dl ključale vode i nakon 5 minuta procijedi. Preporučena dnevna doza je 2-3 šačice u toku dana, od kojih obavezno jedna navečer, pola sata prije spavanja, što je idealno za liječenje nesanice.

Treba znati da valerijana ima dovoljno jako sedativno djelovanje, tako da je ne treba koristiti s drugim biljkama sličnog djelovanja niti u kombinaciji sa sintetičkim sredstvima za smirenje.

Napomena: Preporuka je da se nakon tri tjedna upotrebe valerijane napravi pauza, da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata kao što su mučnina, glavobolja pa čak i uznemirenost.

Napomena: Ova biljka nije preporučljiva za djecu i trudnice.

stil.kurir

atma.hr – 78