Jedno od načela alkalne prehrane kojom se smanjuje kiselost u tijelu kaže da između obroka, ako ogladnimo, popijemo malo povrtnog čaja. Recept za ovaj superzdravi čaj donosi knjiga “Alkalni sokovi & smoothieji” autora dr. Stephana Domeniga.
Povrtni čaj hranjiv je napitak i pomoći će vam da održavate stalnu razinu energije. Pripremite ga u većoj količini jer ga možete piti tijekom dana umjesto čaja i kave s kofeinom.
Kada vam njegovo pripremanje prijeđe u naviku, mijenjajte začine i i bilje koje mu dodajete kako biste mijenjali okus. Uz to, možete mu pokušati dodati ostatke povrća iz drugih recepata.
Sastojci za povrtni čaj:
- 2 litre vode
- 3 mrkve
- 1 pastrnjak ili batat
- 4 stabljike celera listaša
- 2 luka
- 1 poriluk
- 2 krumpira
- 3 češnja češnjaka
- 6 zrna crnog papra
- 1 lovorov list
- mala vezica peršina
- morska ili kuhinjska sol, prema ukusu
- maslinovo ulje, za posluživanje
Priprema:
1. Dok pripremate povrće, pristavite vodu da zakuha.
2. Mrkvi odrežite krajeve. Mrkvu i pastrnjak ili batat ogulite i krupnije narežite. Celer ugrubo nasjeckajte. Luk i krumpir oljuštite i narežite na četvrtine. Donji kraj poriluka odrežite i bacite, a zatim poriluk krupnije narežite.
3. Kad voda zavrije, dodajte joj povrće, češnjak, papar i lovorov list. Lišće peršina nasjeckajte i stavite na stranu, a stabljike ugrubo nasjeckajte i dodajte povrću. Poklopite i smanjite vatru te lagano kuhajte 30 minuta.
4. Povrće ocijedite, a tekućinu sačuvajte. Kada je želite piti, podgrijte je i posolite. Poslužite s malo peršinova lišća na vrhu i, ako želite, prelijte s malo maslinova ulja.
SAVJET: Iznenadit ćete se koliko je sok od peršina jak i oštar. Od listova možete pripremiti sok i na vrh staviti koji listić za još malo zdravog klorofila.
Preuzeto iz knjige “alkalni sokovi & smoothieji” autora dr Stephana Domeniga