People photo created by freepic.diller - www.freepik.com

Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina za smanjivanje strija. Njih je nemoguće potpuno ukloniti, ali je moguće postići da postanu što nevidljivije, svjetlije. Evo 5 top savjeta!

atma.hr – 78
Strije su vidljive linije, brazde na površini kože, drugačije boje od ostatka kože.

Strije se uglavnom nalaze na trbuhu, ali mogu se pojaviti na bedrima, nadlakticama, stražnjici i grudima. Ponekad strije mogu pokrivati velike površine tijela.

Iako je trudnoća glavni uzrok nastajanju strija, drugi razlozi mogu biti nagli dobitak ili gubitak na težini, brzi rast, nasljedni čimbenici, stres i promjene u fizičkom stanju.

Koža se sastoji od tri glavna sloja: epidermis (vanjski sloj), dermis (srednji sloj) i subkutanea ili hipoderma (najdublji sloj).

Strije se formiraju u dermisu ili srednjem sloju kože kada je vezivno tkivo „rastegnuto“ više od mogućnosti svoje fleksibilnosti zbog brzog širenja ili skupljanja kože.

Kako se koža rasteže, kolagen oslabljuje te je njegov normalan ciklus proizvodnje je prekinut i oštećen. Ovaj krajnji rezultata je nastanak ožiljaka ispod vanjskog sloja kože.

U početku ožiljak izgleda ružičasto ili crveno, ali s vremenom se pojavljuje tanka, srebrena linija na površini kože – i strija je rođena.

Srećom, postoji nekoliko prirodnih načina za smanjivanje strija. Njih je nemoguće potpuno ukloniti, ali je moguće postići da postanu što nevidljivije, svjetlije.

atma.hr – 52
Prije svega važno je naglasiti da održavanje vašeg tijela dobro hidriranim pomaže u zaštiti kože od mnogih problema. Dobro hidrirana koža rezultira detoksikacijom pora kože i vraćanju elastičnosti, što će puno pomoći u rješavanju od strija.

Pokušajte piti jednu ili dvije čaše vode nekoliko puta dnevno. Stručnjaci kažu da je potrebno najmanje 10 čaša vode dnevno da bi tijelo bilo hidrirano. Također će vam koža biti mekana i to pomaže pri održavanju elastičnosti.

Preporučljivo je da izbjegavate kavu, čaj ili sok jer mogu uzrokovati dehidraciju.

Kako se dakle brzo riješiti vidljivih strija?

5 najboljih domaćih recepata za suzbijanje strija

1. Sok od krumpira

Sok od krumpira sadrži vitamine i minerale koji jačaju rast i obnovu kožnih stanica.

Izrežite krumpir srednje veličine na debele kriške.

Uzmite jednu od kriški krumpira i nježno utrljavajte na strije nekoliko minuta. Pripazite da tekućina iz krumpira pokriva zahvaćeno područje.

Pustite da se sok od krumpira osuši neko vrijeme, a onda ga isperite mlakom vodom.

atma.hr – 78
2. Šećer

Prirodni bijeli šećer je jedan od najboljih prirodnih lijekova da se riješite strija.

Pomiješajte žlicu sirovog šećera s malo bademovog mlijeka i nekoliko kapi limunovog soka. Dobro izmiješajte i primijenite na strije i druga područja kože.

Nježno utrljavajte smjesu na kožu najmanje 10 minuta svaki dan prije tuširanja.

Radite ovo otprilike mjesec dana i gledajte kako vaše strije postaju svjetlije.

3. Aloe Vera gel

Aloe vera je učinkovita u liječenju mnogih kožnih problema. Sadrži razne bitne nutrijente i aktivne tvari koji se mogu koristiti u liječenju manjih opeklina, dok se njezina ljekovita i umirujuća sredstva mogu koristiti za rješavanje strija.

Možete izravno utrljati aloe vera gel na zahvaćeno područje na koži, ostaviti ga nekoliko minuta i zatim isprati mlakom vodom.

zdrava jetra

4. Limunov sok

Još jedan jednostavan način za umanjivanje strija je korištenje limunovog soka.

Limunov sok je prirodno kiseo što pomaže liječenju i smanjivanju strija, ozljeda kože, akni i drugih ožiljaka.

Nježno utrljajte svježi limunov sok na strije kružnim pokretima. Pustite da se limunov sok upije u kožu barem 10 minuta prije ispiranja s toplom vodom.

Druga mogućnost je da pomiješate istu količinu soka od krastavca i limunovog soka i nanesete smjesu na strije.

atma.hr – 52
5. Maslinovo ulje 

Maslinovo ulje sadrži mnogo nutrijenata i antioksidansa koji pomažu pri poboljšavanju mnogih kožnih problema uključujući strije.

Umasirajte blago toplo čisto maslinovo ulje na zahvaćeno područje na koži.

Ovo će poboljšati cirkulaciju i u velikoj mjeri smanjiti strije.

Ostavite ga pola sata da se vitamini A, D i E koji su prisutni u ulju upiju u kožu.