Foto: Foundry-Co/pixabay.com

Intimna pitanja ponekad izazovu neugodne i nepoželjne osjećaje. Ona su važna i moraju se saslušati, iako je potrebno biti hrabar da bi mogli čuti ono što vam duša mi govori. Kad stvarno poslušate ono što se događa u vašoj unutrašnjosti, možete pronaći sve odgovore koji su vam potrebni.

atma.hr – 78
Sebi se nikada ne treba bojati postavljati pitanja. Ali kada postavimo pitanja, trebamo uvijek biti spremni slušati odgovore, koliko god nam ih bilo teško čuti.

Tada stječemo veću razinu jasnoće i drugačiju percepciju i zbog toga možemo napraviti sve promjene koje su nužne za našu sreću.

Sljedeća pitanja mogu vam pomoći da budete proaktivni u održavanju ljubavne veze, da živite u sadašnjem trenutku, da poduzmete nešto ako je to potrebno te da preuzmete kontrolu nad negativnim ponašanjima i otrovnim emocijama u odnosima, ako ona postoje.

1. Bojim li se samoće?

Kako se osjećam kad moj partner nije u blizini? Osjećam li se ranjivo, usamljeno i očajno? Važno je ne prikrivati svoju želju za društvom i radi toga biti u vezi.

Kako bi odnos bio zdrav i uravnotežen, potrebno je da vam bude ugodno kada ste sami sa sobom.

Tako možete znati jeste li skloni međusobnoj ovisnosti, umjesto da ostvarite vezu s osobom koja vas upotpunjuje.

atma.hr – 52
2. Učimo li iz svojih grešaka i zadržavamo li negativne emocije iz prošlosti?

Gorčina, bijes, žaljenje, mržnja i ljutnja grade zidove. Što su ti osjećaji snažniji i što duže egzistiraju to ih postaje teže razbiti. Samo vi patite kada se držite takvih emocija. Oduzmite moć tim negativnim emocijama i na taj način ćete se osloboditi od njih.

Kada se riješite stare prtljage moći ćete vidjeti stvari iz jasnije perspektive.

Ako ne naučimo lekcije iz prošlih grešaka, mi ćemo ih ponavljati sve dok ih ne naučimo. Svi mi griješimo, nitko od nas nije savršen, ali važno je ono što činimo nakon što dođe do pogreške.

3. Koristim li manipulaciju i jesam li u tom odnosu zbog koristi?

Ljubav može biti slijepa za manipulaciju. Nitko se ne želi osjećati izmanipuliran. To obično znači da druga osoba misli da smo slabi i da naš um lako potpada pod tuđi utjecaj.

Je li mi teško razmišljati o odlasku zbog stvari kao što su financijska ovisnost, djeca ili stabilan krov nad glavom?

Koju vrstu sigurnosti mi ovaj odnos nudi i kako je to povezano sa strahom od napuštanja?

4. Je li odnos štetan na bilo koji način?

Odnosi nikad ne bi trebali škoditi na niti jedan način.

Ljubav nikada ne bi trebala biti nasilna, okrutna ili destruktivna.

atma.hr – 78
5. Imamo li slične poglede na budućnost?

To može dovesti do mnogo pitanja – brak, karijera, odredišta, djeca.

Postoje neka pitanja koja je važno otkriti ako želite da odnos uspije i bolje se s tim suočiti prije nego kasnije.

6. Iz sadašnje perspektive, bi li još uvijek odabrali tu osobu?

Pitanje za milijun dolara – sad kad bolje poznajete svog partnera, bi li ponovno izabrali taj odnos s njim kada bi ga sad po prvi put susreli?

Ovdje bezuvjetna ljubav dolazi u igru. U početku, daleko je lakše imati popis poželjnih osobina i karakteristika. Kada se zaljubimo, popis izblijedi. Skloni smo pokazati našu najbolju stranu u početku, a zatim kako se odnos nastavlja, pojavljuju se naše sjene.

Partner više nije osoba koju sam postavljala pijedestal, umjesto toga imam stvarnost. Jeste li zaista sretni s njim – onakvim kakav je sada?

banner za knjige osho zdrav emocionalni zivot

7. Imate li tajne koje bi vam mogle uništiti vezu?

Većina ljudi ima tajne za koje ne žele da njihovi partneri saznaju. Neke tajne bi možda uništile vezu ili u najmanju ruku izazvale veliku svađu. Tajne, ovisno koliko su ozbiljne, opterećuju odnos.

Bolje je pokušati sve razjasniti. Pokušajte otvoreno razgovarati, ako je to moguće, a ako ne, pokušajte oprostiti sebi za ono što ste učinili i zatim otpustite.

8. Osjećam li se voljeno?

Vrlo je važno je da se osjećate voljeno i da to i pokažete. Izražavanje ljubavi je najljepši osjećaj kada ste u ljubavnoj vezi. Također je bitno prvo voljeti sebe i pokazati sebi tu ljubav, ali isto tako trebate se zapitati: ‘Što činim da bih pokazao svoju ljubav?’.

Iskazujem li ljubav redovito? Također, treba zapamtiti da nikada ne bi trebali očekivati, tražiti  ili moliti za ljubav.

Vi ste dostojni biti voljeni zbog onoga što jeste  i u odnosu je važno to pokazati.

atma.hr – 52
9. Imam li još uvijek svoj identitet?

U vezi bilo koje vrste vrlo lako je stopiti osobnost s osobnošću druge osobe. Možete zaboraviti sebe, tko ste, što volite i što ne volite, a ponekad možete preuzeti mišljenja i vjerovanja druge osobe prije nego što ih uopće preispitate.

U određenoj mjeri, to je dobro. To može otvoriti um i dovesti vas do toga da uzmete u obzir alternativne mogućnosti.

Međutim, vrlo je važno zadržati svoj identitet i ostati vjeran sebi.

10. Kada bi mogli odmah napustiti odnos bez posljedica, bi li to napravili?

Prekid odnosa može biti destruktivan, dramatičan i vrlo bolan. Ponekad ne želimo prekinuti odnos, jer se ne želimo suočiti s posljedicama.

Pronalaženje novog mjesta za život, dijeljenje imovine, financije, skrbništvo nad djecom, mogućnost da druga osoba vrlo brzo nastavi sa svojim životom – sve to vas može kočiti da ne napustite odnos koji može biti jednako destruktivan kao i sam prekid.

Što se prije suočite s tim, prije ćete riješiti stvari.

Odlaganje neizbježnog je besmisleno; prvi korak je uvijek najteži, ali kada se započne, jedan mali čvrsti korak slijedi drugi.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić