atma.hr – 52
Ulje dobiveno od uljane repice (Brassica napus) prvenstveno se koristi u prehrani – nalazi se na trećemu mjestu po količini proizvodnje. Također, koristi se i za proizvodnju ekološkoga goriva, ali malo je poznato i da se upotrebljava kao sirovina u proizvodnji kozmetike.


Widget not in any sidebars

Repičino ulje jedno je od rijetkih ulja bogatih esencijalnim masnih kiselinama – sadrži omega-3, omega-6 i omega-9, a također i linolensku i oleinsku kiselinu, kao i vitamin E. Upravo je ovo posljednje značajno za kozmetičku proizvodnju jer vitamin E, kao što je poznato, daje koži mnoge blagodati, posebice kada su u pitanju bore i suha, umorna koža. Vitamin E, naime, djeluje kao antioksidans.

– Ulje uljane repice je pomalo podcijenjeno u kozmetičkoj industriji, a njegove su prednosti mnogobrojne – ističe Snježana Mikulčić Jakopović iz Kuće magične trave, proizvođača eko kozmetike iz Pake pokraj Novog Marofa. Prednost pred uljem suncokreta i badema, koja se inače koriste u kozmetici, je relativno visok udio α-linolenske kiseline. To je ulje vrlo povoljno (nije nevažna informacija), i uzgaja se u našem podneblju. Osim toga, prednost je i njegova intenzivno žuta boja. Lako je mazivo, stoga se lijepo može upotrijebiti za masažu, u proizvodnji mlijeka za tijelu, melema i krema, kao i balzama za usne. Žuta boja ulja dat će tako i ugodnu boju kozmetičkih preparata. Ulje je prikladno za njegu svih tipova kože, a zahvaljujući navedenim masnim kiselinama, idealno je i za njegu zrele kože.

– S obzirom na odlično i široko djelovanje, repičino ulje koristimo u gavezovu melemu – namijenjeno je za tretiranje višestrukih tegoba: od rana, uganuća, ozljeda, grube i suhe kože, do hemeroida, čireva, reume… No, ne zaboravite to ulje koristiti i u prehrani te svaki dan kapnuti malo u salatu! – ističe Snježana, fitoaromaterapeut.

Više informacija o sličnim biljkama saznajte na blogu www.kucamagicnetrave.com

atma.hr – 75