People photo created by freepik - www.freepik.com

“Hipotireozi i hipertireozi možete stati na kraj već u svojoj kuhinji! Eliminacijom crvenog mesa (osobito junetine i svinjetine) umanjuje se rizik od visokih krvnih razina C reaktivnog proteina. Visoka razina tog proteina u direktnoj je svezi s upalnim procesima u tijelu, a upravo problemi vezani uz rad štitne žlijezde involviraju upalne procese. Kroz 2 mjeseca OVOG “reprogramiranja” vaše štitnjače eliminirati ćete sve namirnice koje potiču upalu u tijelu i pobijediti bolesti štitnjače!”

atma.hr – 52
U samo dva mjeseca hranom pobijedite bolesti štitnjače

Umor, debljanje, depresija, osjet hladnoće, gušavost, lošija kvaliteta kose… Ovi i brojni drugi simptomi povezuju se s bolešću štitnjače, koja je nakon dijabetesa, najraširenija bolest endokrinog sustava na svijetu. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, čak 2 milijarde ljudi bori se s problemima vezanima uz nepravilan rad ove male žlijezde.

Samo u Hrvatskoj, svake godine dijagnosticira se 500 novih slučajeva, a obolijevaju najčešće žene. No, problem je to s kojim se bori i sve više muškaraca. Simptomi koji se isprva mogu pripisati menopauzi ili nekoj od kroničnih bolesti, u biti su znakovi nepravilnog rada štitnjače, hipertireoze (pojačanog lučenja hormona) ili hipotireoze (slabijeg lučenja hormona).

Jedan od razloga je nedostatak joda u organizmu, slijede stres, stil života, geni… No utječu i brojni drugi faktori, koje valja uzeti u obzir.

Hrana kao prirodni lijek za štitnjaču

Da, rješenje za probleme štitnjače leži u – prehrani. U svojim knjigama (serijal Prehrana 21. stoljeća) uvijek zagovaram samo jedan stil prehrane, koji smatram da je danas i najzdraviji, a to je mediteranska prehrana. I to ona koja uključuje namirnice niskog glikemijskog indeksa i niskog glikemijskog punjenja.

Mediteranska prehrana rješenje je i za štitnjaču – sami možete pomoći svojoj štitnjači da ojača i to samo u 2 mjeseca. Eliminacijski program koji sam kreirala donosi plan odabira pravih namirnica i dodataka prehrani te eliminaciju one hrane koja vašoj štitnjači otežava rad.

Riječ je o vegetarijanskom pristupu, koji se i u sve više istraživanja pokazuje kao kvalitetan stil prehrane za zdravlje štitnjače. I novije istraživanje sa sveučilišta Loma (SAD) sugerira da vegetarijanski stil prehrane zapravo može imati i zaštitnu funkciju za zdravlje štitnjače.

atma.hr – 52
Eliminacijom crvenog mesa (osobito junetine i svinjetine) umanjuje se rizik od visokih krvnih razina C reaktivnog proteina – CRP-a, pokazuje studija. Visoka razina tog proteina u direktnoj je svezi s upalnim procesima u tijelu, a upravo problemi vezani uz rad štitne žlijezde involviraju upalne procese.

Zato je, uz meso, nužno da kroz 2 mjeseca “reprogramiranja” vaše štitnjače eliminirate i sve one namirnice koje potiču i održavaju upalu u tijelu.

Dobre i loše namirnice

Za početak, obavezno isključite svu hranu koja sadrži gluten i uvesti bezglutenske varijante tjestenine i kruha. Preporučeno je izbjegavati namirnice koje sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice, budući da utječu na razinu hormona u tijelu i time remete rad štitnjače.

Zato nisu pogodne namirnice iz porodice kupusnjača (brokula, prokulice…), soja i sojini proizvodi te sva hrana koja sadrži rafinirani šećer.

zdrava jetra

Izbjegavajte:

 • soju i sve sojine proizvode
 • gluten
 • kikiriki
 • pinjole
 • proso
 • jagode
 • breskve
 • batat
 • brokulu, cvjetaču, prokulice
 • kupus, kelj
 • rotkvice
 • pastrnjak

Koristite zdrave i korisne masnoće, orašaste plodove, mahunarke, voće i povrće. Idealan izbor su morske alge, bogate jodom i drugim hranjivim tvarima, a koje se moraju naći na vašem jelovniku za zdraviju štitnjaču. Na raspolaganju su vam kelp, kombu, hiijiki, nori, wakame i brojne druge koje su prava riznica zdravlja.

Uvedite hranjivi sok od brusnica s jodom, koji će biti pravi eliksir za vašu štitnjaču, svako jutro prije doručka.

atma.hr – 52
Dodatci prehrani

Štitnjači možete pomoći i kvalitetnim dodatcima prehrani, u obliku vitamina i minerala. No, nisu svi dodatci prehrani dobri i za štitnjaču, a mnogi od njih imaju i interakciju sa sintetskim lijekovima koje možda već uzimate kao propisanu terapiju.

Zato je bitno znati koje je vitamine i minerale nužno uzimati, a kod kojih je potreban poseban oprez.

Preporučeni su: jod, vitamini B skupine, cink i selen te hrana bogata L-tirozinom.

Vježbanjem do zdravije štitnjače

Ne pokrenete li se, neće se pokrenuti ni vaša štitnjača. Tjelovježba je važan čimbenik u brizi za cjelokupno zdravlje, a kod štitnjače je presudna. Bolujete li od poremećenog rada štitnjače, morate znati da za vas nisu naporni treninzi (visokog intenziteta, s puno znojenja) koji od vas očekuju da prelazite granice svoje izdržljivosti.

Ne, kod štitnjače je bitno vježbati do maksimalno 70 posto pune snage! Sve iznad toga, prevelik napor, izazvat će u vašem tijelu dodatno iscrpljivanje i stvoriti novi pritisak na već narušenu štitnjaču.

Za vaše tijelo, bit će to dodatni šok koji će vas ostaviti u začaranom krugu gomilanja kilograma, umora, loše probave i nekvalitetnog tena i kose. Zato, ako ste neaktivni, krenite s laganim vježbama, šetnjom, gimnastikom, aerobikom, vožnjom bicikla, a onda povećavajte vlastitu izdržljivost i snagu (teretana plus neka vrsta aerobne aktivnosti).

Budite uporni, rezultate ćete vrlo brzo primijetiti.

Autor: Dr Lejla Kažinić Kreho

alternativa-za-vas