Artwork by Daniel B. Holeman

atma.hr – 52
U Meksičkom zaljevu, prije nekoliko godina se dogodila ekološka katastrofa i nafta je izlazila iz zemlje u more. Milijuni litara nafte su danima izlazili iz duboke rupe u zemlji i ulazili u more. Ljudi su to pokušavali zaustaviti, ali im je teško polazilo za rukom. Taj se događaj smatra jednom od najvećih nesreća koju je uzrokovao čovjek. Bit će potrebno i do stotinu godina da se to područje ekološki oporavi. Naftna kompanija kaže da je rupu teško popraviti jer se nalazi vrlo duboko. Više od kilometar dubine u oceanu.

Međutim, problem se nalazi puno dublje od kilometra. Problem se nalazi duboko u ljudskim srcima, gdje postoji rupa u njihovim vrijednostima; rupa ahankare ili ega. I iz te rupe izlazi toksična nafta pohlepe, požude i ponosa koja truje njihovu svjesnost. I zbog te otrovne svjesnosti, mi trujemo svijet. To je zbog ega i pohlepe. Čak i da zakrpaju rupu u oceanu, ako ne zakrpaju rupu u srcu, samo će nastaviti raditi razne rupe, jednu za drugom i dolazit će do još većih problema.

Bhakti ili predanost Bogu je proces liječenja te rupe u srcu i čišćenja toksičnog otpada u našim srcima te ispunjavanja srca ljubavlju prema Bogu. I kada taj nektar ispuni naša srca, možemo njime ispuniti cijeli svijet. To je najveća potreba ljudskog društva – očistiti naša srca od toksične pohlepe, zavisti, ponosa i ljutnje te dostići božansku ljubav i biti intsrumenti te ljubavi. To je najveća stvar koju u ovom svijetu netko može napraviti.

Radhanath Swami

atma.hr – 52
atma.hr – 52