Food photo created by jcomp - www.freepik.com

Ovaj neobični tradicionalni ruski recept je za sve one koji muku muče s hemoroidima i koji su pokušali već sve kreme, čajeve i tablete, a ništa od navedenog nije davalo nekog dugotrajnog rezultata.

atma.hr – 78
Jedan od sve češćih zdravstvenih problema su hemeroidi, neugodna pojava uzrokovana suvremenim načinom života. Neuredan način života bez kretanja, nepravilna prehrana uz naslijeđene sklonosti, trudnoća i zatvor uzrokuju pojačani pritisak na vene u rektumu pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i bolnih oticanja.

Svrbež, unutarnji osjećaj pritiska, bolne otekline, na dodir opipljivi čvorovi i posljedično krvarenje prvi su simptomi koji ukazuju na nastanak hemeroida. Kod učestalih problema s hemeroidima potrebno je potražiti stručnu pomoć, a preventivno kada se problem povuče, učinkovito pomaže promjena stila života.

Prehrana bogata vlaknima jedan je od glavnih pomagača dobre probave. Jedite mahunarke, cjelovite žitarice i suho te svježe voće i povrće, a izbjegavajte previše ljutu i začinjenu hranu.

Povećan unos tekućine u tijelo, pri čemu se preporuča voda ili sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća olakšavaju stolicu. Posebno učinkovito je svakodnevno konzumiranje soka od suhih šljiva.

Dugotrajno sjedenje treba izbjegavati jer ono stvara pritisak u rektalnom području. Povremeno ustajanje i kretanje može pomoći u spriječavanju nastanka hemoroida i poboljšati cirkulaciju. Redovna tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju, ubrzava metabolizam i probavu, te stimulira crijevnu funkciju kojom se umanjuje pojava proljeva i zatvora.

atma.hr – 52
Vrste hemeroida

Vanjski hemeroidi su smješteni uz rubni dio anusa i pokriveni su vrlo osjetljivom kožom. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak stvara se oteklina na izlazu iz analnog kanala, a na osjet su prisutni kao tvrda i bolna izbočina.

Krvare samo ako puknu i obično se povlače nakon terapije za koju je najbolje potražiti stručnu pomoć.

Unutarnji hemoroidi razvijaju se unutar anusa, a takvi se poznaju kroz krvarenje i izbočine koje nastaju prilikom pražnjenja. Nezgodni postaju ukoliko se ukliješte i ne mogu vratiti u analni kanal što izaziva jaku bol i krvarenje.

Ruski narodni recept

Ovo je recept za sve one koji muku muče s hemoroidima i pokušali su već sve kreme, čajeve i tablete, a ništa od navedenog nije davalo nekog dugotrajnog rezultata.

Sve što vam treba je sirovi, oguljeni krumpir i hladnjak!

Krumpir mora biti kvalitetan. Ne smije biti proklijao, niti zelene boje.

MEDICINSKI MEDIJ

Izrezati od oguljenog, sirovog krumpira tanke štapiće i staviti ih u zamrzivač (prvo krumpir nasjeckamo na kolutove pa od jednog koluta napravimo štapić tj. otkinemo komad s lijeve i s desne strane i ono što ostane u sredini treba izgledati kao štapić).

Zaleđene štapiće (jedan po putu) stavljati u anus prvih 4 dana na samo 30 sekundi.

Sljedeća 3-4 dana svaki put ostavljati da štapić djeluje još po pola minuta duže.