atma.hr – 52
Feroz-ud-Din Mir živi u udaljenim planinama Sjevernog Kašmira i svoj dom u distriktu Uri napušta jako rijetko. Puno godina on je živio i radio kao trgovac lješnjacima u Pakistanu gdje je u ranim 1890-im oženio svoju prvu suprugu, lokalnu djevojku iz Punjaba. Nadživio je četiri žene, a ako je vjerovati podacima koji su nedavno predočeni, njegova sadašnja supruga Misra je od njega mlađa više od 60 godina!?

I upravo je taj podatak šokirao cijeli svijet. Naime, Feroz ima rodni list izdan od vlade, po kojem je on rođen 10. travnja 1872. godine. Dakle, sada ima 142 godine.

Drugim riječima, on je 27 godina stariji od Japanke Misao Okawa, koja ima 115 godina i prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, najstarija je osoba na zemaljskoj kugli. Predstavnici Guinnessove knjige rekorda trenutno provjeravaju ove navode. Inače, muškarac koji je donedavno smatran najstarijom osobom na svijetu, 116-godišnji Jiroemon Kimura, preminuo je prošlog mjeseca.

Uprkos tome što je već zakoračio u 143. godinu života, ovaj Indijac još može hodati. Glas mu je slab, ali prepoznaje članove svoje familije. Ima i dobru memoriju, a po nekim mišljenjima svoju vitalnost duguje šetnjama po predjelima ispunjenim čistim zrakom.

U razgovoru za lokalne novine, prisjetio se vremena kada nije bilo granice između Indije i Pakistana.

Tvrdnje o njegovoj starosti potvrđuje i sadašnja, peta žena, Misra. “On je imao težak život. Pričao mi je o zemljotresu koji je krajem 19. stoljeća pogodio zemlju, kada je bio na putu do Karachija. Spasio je puno života i svjedočio je nekim od najznačajnijih događaja u prošlom stoljeću”

Sam Feroz kaže da je nekad život bio puno mirniji i jednostavniji, bez električne energije i raznih modernih izuma. “Nakon što su nam ti izumi olakšali život, ljudi su počeli živjeti puno teže jedni pored drugih.”

Feroz ima desetoro djece i još puno – puno (pra)unučadi.

Doznajemo. com

atma.hr – 52
Vijest od 13.09.2014: Upravo smo saznali od jedne naše čitateljice da je Feroz ipak ‘uspio’ napustiti ovozemaljski život i to prije dva tjedna. Svemu dođe kraj pa tako i vrlo dugom životu ovog neobičnog čovjeka.