Artwork by Daniel B. Holeman

Postoji samo jedna stvar koja doista može zadovoljiti srce, a to je zadovoljstvo ljubavi. Ako imate sve drugo, ali ne postoji netko tko vas voli i vi nemate nekoga koga volite, život je prazan.

atma.hr – 52
Razlika između materijalnog i duhovnog života je naša percepcija. Kako vidimo stvarnost oko sebe. Ovisno o našoj uvjetovanosti, vrsti života u kojoj se trenutno nalazimo, različitim identifikacijama koje njegujemo, željama i egom, sve se filtrira i stvara našu percepciju.

Jednostavna analogija. Ako nosite ružičaste naočale sve izgleda ružičasto. Tako mi, duša, percipiramo život kroz ego, zatim inteligenciju te um i pet osjetila. Što je onda stvarnost? Duhovni život ne znači tumačiti stvarnost u skladu s našim različitim shvaćanjima i uvjetovanostima. Stvarni duhovni život je buđenje unutarnje temeljne istine koja je prožeta u svemu.

Kako onda iz iluzije doći u stvarnost? Budite svjesni trenutnog stanja stvari i koliko neistina nam se predstavlja u današnjem svijetu. Kada slijepac vodi slijepca obojica padaju u jarak. Znanje uvjetovanih duša se temelji na uzlaznim pokušajima shvaćanja kako stvari stoje, ali adhoksaja (sanskritski pojam) znači otkrivanje znanja iz višeg Izvora.

Stoga, ako želite pronaći pravu suštinu, smisao i istine u životu potrebno je tražiti znanje koje ne dolazi od ljudi. Svatko tko iskreno i pošteno pokušava pronaći smisao svog postojanja te iza sebe ostavlja sve prethodne indoktrinacije može lako razumjeti činjenicu da mi nismo ovo tijelo, već svijest, životna sila unutar ovog tijela koja promatra kroz oči, kuša kroz jezik i voli srcem.

Ovaj svijet je mjesto na kojem je potrebno njegovati otkrivanje savršenstva života, a ne zaboraviti ga. Naša vječna priroda je služiti Bogu i u tom duhu spoznati Božju ljubav koja je suštinska težnja svakog živog bića – pronaći zadovoljstvo savršene ljubavi. 

atma.hr – 52
Iz tog razloga ljudi ubijaju, kradu, opijaju se i drogiraju, kockaju, gledaju TV i idu u kino, daju milostinju drugima, ulaze u brak i imaju djecu ili se okreću religiji.

Ako ispitate svaku motivaciju koje svako ljudsko biće ima, pronaći ćete želju za zadovoljstvom ili reakciju na frustracije kad zadovoljstvo ne dolazi. Ali, postoji samo jedna stvar koja doista može zadovoljiti srce, a to je zadovoljstvo ljubavi. Ako imate sve drugo, ali ne postoji netko tko vas voli i vi nemate nekoga koga volite, život je prazan.

To je stvarnost i zašto nam je svima to zajedničko? Budući da je naša temeljna priroda voljeti, Boga ili kako god nazivate Izvor našeg postojanja, nalazi se duboko u našim srcima i mi tu ljubav tražimo svugdje, u svemu i svo vrijeme.

Dakle, stvarnost se nalazi duhovnoj razini – vidjeti sve u odnosu na istinu. Ova spoznaja se može lako razumjeti i spoznati kroz isti proces kojim smo uvjetovani zaboraviti istinu – naše druženje (bilo da se radi o osobama ili općenito o vibraciji, energijama i informacijama kojima se izlažemo).

BHAGAVAD GITA

Dakle, potrebno je preobraziti naše uvjetovane navike u duhovne navike. Postoji nekoliko načina da to napravimo, a jedan od vrlo moćnih, koji je preporučen u Vedama za ovo doba, jest izgovaranje imena Boga.

Zvuk ima transformirajuću snagu. Na taj način možemo otkriti naš pravi identitet i razotkriti blaženi život koji je zakopan u našim srcima.

Uđite duboko u kontemplaciju što zaista želite u životu. Ne dopustite da vas iskorištavaju iluzorne propagande ovog svijeta. Tražite svjetlost, istinu i stvarnu ljubav.

Radhanath Swami