atma.hr – 52
Prema Ayurvedi i Bhagavad-giti, postoje tri gune ili modusa prirode pod kojima možemo živjeti – vrlina (sattva), strast (raja) i neznanje (tama). U konačnici duhovni praktikant teži transcendiranju svih triju guna i životu kao čista duša, iznad ograničenja tijela i uma, ali prije nego što dostignemo takav stadij duhovne evolucije, život u vrlini nas može na učinkovit način dovesti do krajnjeg duhovnog cilja. Život u vrlini je korak do transcendencije.

Živimo li u vrlini, strasti ili neznanju (ili bilo kojoj kombinaciji tih triju guna) određuju naše svakodnevne aktivnosti poput hrane koju jedemo, dnevni raspored aktivnosti kojeg se držimo, pa čak i naše misli i stavovi. U daljnjem tekstu ćemo vam predstaviti opis života u vrlini. Što više biramo aktivnosti u vrlini, to ćemo više osjećati pozitivne rezultate, kao što su miran um, bolje zdravlje, više energije, osjećaj sreće, znanja i više jasnoće misli.

Hrana u vrlini je zdrava, cjelovita, svježa i dobivena nenasilnim načinom. To su cjelovite žitarice, mliječni proizvodi (od krava koje su zbrinute s ljubavlju), svježe voće i povrće (sirovo ili kuhano), orašidi, sjemenke, mahunarke i ulja. Češnjak i luk, kao i neki začini poput čilija, iako su prirodni i svježi, smatraju hranom u guni strasti jer njihov jaki okusi, ljutina, ne donose umu mir, već uznemirenost. Ostaci hrane, čak iako se sastoje od povrća, cjelovitih žitarica i graha na primjer, smatraju se hranom u guni neznanja, jer su bez sjaja i bez energije. Svježe hrana, s druge strane, daje život i energiju tijelu i umu te pomažu u održavanju stanja vrline.

Dnevni raspored i rutine osobe koja živi u vrlini su regulirani. Oni ne rade što god žele, kad god žele, već teže tome da idu na spavanje i da se bude otprilike u isto vrijeme svaki dan, kao i da jedu, rade i vježbaju otprilike u isto vrijeme svaki dan. Takvo održavanje dnevne rutine pomaže zdravlju tijela i mirnoći uma. Regulacija također pomaže u discipliniranosti, a disciplina je bitan sastojak duhovne prakse.

Osoba u vrlini obavlja posao jednostavno zato što treba on treba biti obavljen, bez da na nju utječu vanjski uvjeti. Na primjer, osoba koja je u strasti ili neznanju će možda radije ujutro ostati u krevetu pod toplim pokrivačem, kada je vani hladno, dok će osoba u vrlini ustati u određeno vrijeme bez obzira na vremenske uvjete i nastaviti s dnevnim aktivnostima. Osoba u vrlini je odlučna i disciplinirana te djeluje iz osjećaja dužnosti, bez vezanosti za rezultat.

Rad i rekreacija osobe u guni vrline su zdravi, pomažu u održavanju, a ne u uništavanju tijela i uma (za razliku od nekih aktivnosti u strasti i neznanju koje nam donose štetu – kao što je korištenje droga, prekovremeni rad, letargija itd). Osoba u vrlini održava zdravu ravnotežu između rada i rekreacije, radeći dovoljno da istinski može uzdržavati sebe i svoju obitelj (u profesiji koja ne uzrokuje patnju i štetu drugima, a možda i u profesiji koja služi drugima), a također odvaja vrijema za umjereno vježbanje i druženje.

Rekreacija u vrlini uključuje plivanje, jogu, planinarenje, hodanje, čitanje i druge intelektualne djelatnosti, meditaciju, te hobije ili vještine kao što su umjetnost i glazba. Svaka od tih aktivnosti može biti učinjena i u strasti te postati štetna, umjesto da pomogne. Osoba može, na primjer, intenzivno prakticirati dva sata joge svaki dan bez uzimanja dovoljno vremena da se tijelo odmori i oporavi. To je joga u strasti, ne u vrlini. Gledanje filma koji prenosi i potiče mudrost je gledanje televizije u vrlini za razliku od letargičnog ležanja pred televizijom po cijeli dan buljeći u sve što nam zapne za nekontrolirani um. Sve u svemu, rekreacija u vrlini je regulirana, uravnotežena  i donosi život, energiju i zdravlje tijelu i umu.

Osoba u vrlini nastoji živjeti i govoriti na način koji je koristan drugima, iskrena je, ljubazna, suosjećajna i velikodušna. Osoba strasti ili neznanju obično je pohlepna, sebična, ljuta ili štetna drugima.

Neke aktivnosti u vrlini mogu se činiti teškim u početku, ali one donose dugoročnu i trajnu sreću, dok su aktivnosti u strasti često vrlo ugodne u trenutku (seks, droga i rock and roll 😉 ), ali tijekom vremena dovode do patnje i narušavanja zdravlja. Moderno društvo uglavnom pokreće strast i usmjereno je na instant zadovoljenja osjetila na toliko mnogo načina. Kako bi spriječili utjecaj ove strasti, potrebno je dodatno savjesno raditi na razvijanju vrline u našim životima, stavljajući na stranu neposredan užitak zbog dostizanja trajnog unutarnjeg zadovoljstva, mira i sreće.

atma.hr – 52
Ako vaš životni stil i navike trenutno više pokreću strast ili neznanje, ne očajavajte. Postupno se, korak po korak, možete uzdići u vrlinu. Započnite s uvrštavanjem nekoliko aktivnosti vrline u svoju dnevnu rutinu – možda hrana koju jedete, ili odupiranje porivu da se ljutite na vozača u traci pored vas, meditacija ili odlazak na spavanje ranije i buđenje u reguliranom vremenu. Počet ćete osjećati prednosti odabira takvih aktivnosti te ćete prirodno htjeti uvesti još više vrline u svoj život. Jednom kad budete živjeli životom u vrlini, uzimajući u obzir razvoj posljedičnih odlika (disciplina, bistar um, fokus, skromnost, suosjećanje i sl.), okretanje prema duhovnom putu će se dogoditi vrlo prirodno, a taj će vas put dovesti do još svjetlije budućnosti (ili bolje rečeno sadašnjosti).

Stavite na stranu neposredno osjetilno zadovoljstvo i odaberite put koji je u vašem najboljem dugoročnom interesu – odaberite vrlinu – jer vi to zaslužujete!