atma.hr – 52
Alkemija i astrologija su međusobno isprepleteni jer svaka planeta predstavlja određeni element poput Sunca koji simbolizira zlato. Zadatak alkemije je transformacija elemenata, kako bi se stvorilo unutarnje zlato ili ono što se zove u budizmu, Budhina priroda koja se simbolički prikazuje u zlatnoj boji.

Planete su sastavljene od istih elemenata kao i cijeli svemir, ali i čovjek. Željezo ima iste elemente kao i zlato, tako i emocije imaju iste sastojke. Emocija mržnje može kao željezo postati zlato tj. ljubav. No što bi to značilo u konkretnom primjeru?

Možda ste momentalno pod utjecajem Saturna i mislite da vam je teško, ali u vama se događa proces promjene jer suprotnost Saturna je Mjesec, a to znači da ograničenje koje vam je nametnuto od Saturna, ima za cilj transformaciju vaše emocionalne strane kroz koju učite. Možda vam je sada teško prihvatiti tu činjenicu, sada živite tu promjenu, a niste je svjesni i predstavlja vam problem koji ne znate objasniti pošto se odvija alkemijski proces promjene vaših emocija.

Ipak previše ograničenja ili Saturna može nekim znakovima donijeti samo opterećenje poput Lava, Bika, Djevice. Lav će samo vidjeti kako mu je uskraćena volja i moć djelovanja, Bik će pokušati zadržati status quo, a Djevica neće promijeniti svoju situaciju jer će reći da je bolje ne djelovati jer ne možeš postići savršenstvo. Dakle, iako u sebi nosimo iste elemente koji traže intervenciju da bi prešli u drugo stanje pomoću konstelacija, lakše je ljudima biti u sadašnjem stanju koje je loše, ali nudi sigurnost poznatog.

Da bi Mjesec mogao voljeti, potrebna mu je disciplina i ograničenje Saturna, a njemu za razvoj treba energija Mjeseca odnosno emocija. Ako ste u Saturnovom razdoblju onda je potrebno vidjeti gdje se nalazi u vašoj natalnoj karti, kakvu vam alkemijsku emocionalnu promjenu donosi i kako će djelovati na vaš život. Recimo, slabo prihvaćanje emocija ili Mjeseca može donijeti nedostatak kalija organizmu.

Podsvjesno ne razumijete energiju žene bez obzira jeste li žensko ili muško a od vas se traži da prihvatite ležerniji i spontaniji pristup životu kako bi se oslobodili sebe ovisnosti koju ste stvorili u partnerskom odnosu. Sve to pokazuje da momentalno iako ste možda izgubili partnera, niste svjesni koji se alkemijski proces pokrenuo u vama, a zato jer se ne razumije proces, većina osjeća patnju ali na nju gleda samo kroz prizmu gubitka partnera. Ovaj stari proces transformacije emocija puno je dublje tumačenje samih emocija odnosno radi se o prastaroj psihoterapiji koja je orijentirana na dublju preobrazbu.

Primjerice, Saturn se tranzitno sada nalazi u Škorpionu, on transformira osjećaje poput posesivnosti, ljubomore, rastaljuje ih na osnovne emocije kako bi onda druge planete te emocije oplodili i stvorili zrelije emocije. Što bi to značilo u našem životu?

Recimo, partner vas je napustio i vi ste stvorili loše mišljenje o odnosima, ali ono što je dovelo do toga je bio vaš osjećaj ovisnosti kojeg niste priznavali u sebi. Saturn u Škorpionu, da li kroz razdoblja ili tranzite, ponovno izaziva u vama tu situaciju koja izlazi na vidjelo i potpuno tu sliku ili emociju razgrađuje tjerajući vas na akciju discipline i poduzimanja koraka poput rada na duhovnoj praksi kroz koju se vrši transformacija te emocije, a onda i pogleda na život ili odnose.

Saturn je izazvao svojim položajem nesretne okolnosti kako bi se emocije mogle kroz praksu otpustiti. Stoga, stvari koje vam se događaju u životu bilo po pitanju odnosa ili posla, imaju svoju dublju vrijednost i značenje, život nije tako površan kako ga se želi prikazati pa tako i svaki prekid veze ima svoje dublje značenje.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

atma.hr – 52
Prethodna objavaOslobodite se! Što je opraštanje i kako oprostiti
Slijedeća objavaAko misliš da nemaš vremena za meditaciju, učini ovo!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.