Saturnovi aspekti u karti rođenja pokazuju koliko je kvalitetno netko usklađen sa zemaljskim planom i praktičnim potrebama svakodnevnog života. Ti aspekti pokazuju da li se ili nije nekoj osobi lako prilagoditi društvenom životu, neposrednim praktičnim zahtjevima, te kulturnim normama i standardima.

atma.hr – 39

Saturn je veliki učitelj praktične zbilje i zakona na zemaljskom planu, jer Saturn neizostavno poučava strpljenju, umjerenosti, uravnoteženju krajnosti, te dužnosti i radu. Ti aspekti nisu u svome opsegu značenja ograničeni samo na društvene poslove jer pokazuju da li je nečije samoizražavanje u nekom području potisnuto njegovim vlastitim osjećajem ispravnosti i prihvatljivosti. Drugim riječima, opažanje onoga što je društveno prihvatljivo i što nije, može biti netočno.

Netko u nekom području može sam sebe inhibirati zbog osjećaja da nije sasvim u pravu, da nije podoban ili prihvaćen, premda objektivna situacija možda ne uzrokuje nikakvu stvarnu inhibiciju za takav oblik iskazivanja.

Postavimo to na drugi način – ono što možda osjećamo kao ograničenje što nam ga nameće društvo, možda je zapravo samo zbog prošle karme nametnuto ograničenje. Taj osjećaj unutarnjeg ograničenja ustvari može poslužiti svrsi poticanja rasta.

Istina je da se mnogo stresnih aspekata sa Saturnom često iskazuje kao individualno osjećanje – a ponekad i djelovanje – u neskladu s konvencionalnim standardima podobnosti i autoriteta, ali valja zaviriti i u dublje psihološko i duhovno značenje tih aspekata ukoliko doista želimo razumjeti razloge za takva osjećanja i ponašanje.

Saturnovo načelo kada se negativno iskazuje predstavlja naprosto strah. Stoga stresni aspekti Saturna redovito pokazuju da pojedinac, barem dok se ne prilagodi i ne preraste vlastita stremljenja, ima mogućnost da se poveže s nekom specifičnom vrstom straha preko svjesnog discipliniranja i stabiliziranja izraza energije što je naznačuje planet u aspektu sa Saturnom. Realističnim sučeljavanjem unutarnjih usmjeravanja prema preprekama i strahu, pojedinac može u tom području života početi preoblikovati osobno ponašanje i obrasce običaja.

atma.hr – 39

Vrlo često, kad smo suočeni sa strahom pred sobom, s punom odlučnošću da učinimo sve što je potrebno za transformaciju te dimenzije naših života, prijeteća i mračna priroda onoga čega se bojimo rastače se, otkrivajući tek drugi životni izazov i tek drugi vid našeg postojanja, koji smo se već naviknuli uvažavati s prekomjernim oprezom i nespokojnošću.

Razvoj povjerenja

Kako je Saturnovo načelo po definiciji posve suprotno vjeri (Jupiter), gotovo svaki Saturnov aspekt može pokazati ono područje života na kojem nam nedostaje povjerenja. Jedna od najpozitivnijih implikacija Saturnovih aspekata jest znanje da u naznačenom području možemo polako razviti novu razinu povjerenja. To povjerenje možemo izgraditi na temelju shvaćanja stvarnih vlastitih sposobnosti kao što pokazuju provjerljivi vremenski procesi, rad i iskustvo.

Drugim riječima, realističnom procjenom posljedica vlastitih napora iz povoljne točke promatranja plodova svog truda nakon godina rada, s izvjesnom objektivnošću možemo odrediti jesmo li krivo procijenili vlastite sposobnosti ili bi nadalje trebalo razmotriti koje potencijalne talente valja sada potvrditi činjenicama.

atma.hr – 39

Provjera kroz vrijeme i iskustvo može nam pomoći da razvijemo pravo, trajno povjerenje koje se ne temelji na nadama, samoobmani ili na mišljenju napuhana ega, već na neposrednim činjenicama. Iz Saturnova pritiska može se razviti izuzetna unutarnja snaga, snaga koja dolazi djelomično iz znanja da smo obavili traženi posao, zaslužili rezultate i preuzeli punu odgovornost za vlastiti razvoj.

Konfiguracija sa Saturnom koja označuje nedostatak samopovjerenja u nečijoj mladosti, jest ista konfiguracija koja u kasnijim godinama može iskazati osobito čvrsto i nepokolebljivo pouzdanje. Sve ovisi o tome kako se hvatamo u koštac s izazovima što ih Saturn predstavlja u našim životima.

Mario Piškur, jyotishi
www.vedskijyotish.com

46 SAL RACHELE: INTEGRACIJA DUŠE