Zbog užurbanosti i pritiska sa svih strana, sve smo rastrzaniji. Ne znamo kako se koncentrirati na vlastitu svjesnost u sadašnjem trenutku pa smo često neprisutni u onome što radimo …

atma.hr – 52
Ako vježbamo biti u sadašnjem trenutku, kaže zen majstor Jan Chozen Bays, to će nam pomoći da budemo emocionalno stabilniji, da manje griješimo i da budemo bolji u međuljudskim odnosima. Kada radimo nešto novo, ne možemo biti na autopilotu pa je veća vjerojatnost da ćemo tome pokloniti veću pozornost.

Evo vježbi koje Bays predlaže za vraćanje u sadašnji trenutak:

1. Pokušajte koristiti nedominantnu ruku, recimo dok jedete ili perete zube. Vaša će se pozornost usmjeriti na radnju koja vam ne ide od ruke.

2. Kad god čujete zvono telefona ili na vratima, tri puta duboko udahnite pa onda odgovorite. Tako ćete sabrati misli i usredotočiti se na razgovor.

3. Nekoliko puta dnevno, dok radite nešto, gledajte svoje ruke kao da pripadaju nekom drugom. To će vam pomoći da se bolje koncentrirate.

atma.hr – 52
Iscjeljujuća mantra “Ja jesam”

Ono što dobivamo uz mantru “Ja jesam” je fokus na SADA, oslobođenje od emotivne napetosti, usporava se rad srca, opuštaju se živci …

Osnivač zaklade Warriors for Healing Foundation u suradnji s Yoga Journal LIVE! i Connected Warriors, autor vrlo cijenjenih memoara Warrior Pose, How Yoga Literally Saved My Life za koji se 2016. godine planira ekranizacija, BhavaRam, preporuča sljedeću mantru kao vrlo učinkovitu i djelotvorniju od nekih asana.

“Ja jesam” mantra vraća nas u sadašnji trenutak i odmah uklanja stres.

Prekrižite noge, zatvorite oči i usmjerite pažnju na disanje.

Tiho ponavljajte “ja” dok udišete i “jesam” dok izdišete.

Održavajte mantru tijekom izvođenja yoga vježbi i nježno joj se vratite ako vam se izgubi.

Efekt koji se dobiva je oslobođenje od emotivne napetosti, usporava se rad srca, opuštaju se živci. Učimo pustiti i otpustiti, a s vremenom napetost i stres zamjenjuje smirenost i bistrina svijesti.

Peđa Matić/Marija Milačić/ Jelena Lonić za lovesensa.rs

atma.hr – 52