atma.hr – 52
Televizija je odličan primjer kako utjecati na naš um. Dokazano je kako se gledanjem televizije naš um pomiče na alfa frekvenciju, dakle u stanje uma programiranja i reprogramiranja, pa upravo iz tog razloga gledanjem televizije izlažemo se mogućnosti da ona počne upravljati našim umom.

Dok s jedne strane alfa stanje uma donosi niz dobrobiti kao što su opuštanje i povećanje svjesnosti, fokusa, kreativnosti itd, previše vremena provedeno u alfa stanju gledajući televizju može uzrokovati sanjarenje i dekoncentraciju. Istraživanja su pokazala da je gledanje TV-a slično kao da zurimo u prazan zid nekoliko sati… možete li to zamisliti?

Osobno volim i uživam ponekad pogledati neki dobar film, dokumentarac ili seriju. No važno je da osvijestimo i razumijemo što se događa s našim umom kad dugo gledamo televiziju kako bi mogli upravljati i odlučiti što i koliko ćemo konzumirati tu aktivnost.

Dakle, prije svega gledanje televizije pomiče naš mozak u svojevrsno hipnotičko stanje koje omogućuje jednostavan pristup našem podsvjesnom umu i naš um je otvoren za primanje sugestija. Zatim, dok gledamo televiziju aktivnost mozga se s lijeve strane premješta u desnu stranu mozga. To je dosta važno, jer lijeva strana mozga je zadužena za logičko promišljanje što znači da informacije koje primamo gledanjem televizije mi ne analiziramo logički, već ih doživljavamo putem emocija (desna strana mozga).

Također, aktivna desna strana mozga potiče tijelo na izlučivanje endorfina (prirodni sedativ sličnih karakteristika kao heroin) koji potiče stanje u kojem se osjećamo dobro. Zbog toga postoji mogućnost da postanemo ovisnici gledanja televizije ukoliko to prakticiramo svakodnevno. Jednostavno, postat će navika za naš mozak.

Stoga, televizija je odličan alat za programiranje uma, jer ona kontrolira što nam ulazi u um. Reklame, vijesti, emisije, filmovi, serije… sve te slike, riječi, zvukovi… koja razmišljanja kreiramo? Koja vjerovanja? Koje životne vrijednosti?

quantumzona.com

atma.hr – 52