Foto: pixabay.com

„Oprosti, ali…“ – ovo je fraza, uvod u rečenicu, koja nas vodi ravno „u propast“. Ispričavanje zbog greške koju niste ni napravili čini da izgledate kao slabić i kao pogodna osoba za obmanu.

atma.hr – 39

Na žalost, to nimalo ne stvara sliku o vama kao o ljubaznoj i dobro odgojenoj osobi.

Ipak, skloni ste se ispričavati, tako vam je lakše i tako ste navikli? Preporučujemo da izbjegavate ispričavanje u ovih 10 situacija:

1. Ne ispričavajte se za to što vam treba prostora

Osluškujete svoje potrebe i radite u skladu s njima. Ne trebate se ispričavati jer želite prostora za sebe, želite razmisliti o nečemu, biti sami i odmoriti se od svega.

To je vaše pravo.

2. Ne ispričavajte se jer niste sveznalica

U suštini, ljudi vam trebaju biti zahvalni jer ste iskreni. Oni koji kažu ili se prave da sve znaju, samo prave lažnu sliku o sebi. Ni ne trebate sve znati.

Bitno je da postoje područja koja vam dobro idu, koja volite raditi i da se trudite znati i naučiti što je više moguće, piše Forbes.

atma.hr – 75
3. Ne ispričavajte se jer pokazujete da ste ljudsko biće

Možda vam smiješno zvuči, ali zamislite da ste u sljedećoj situaciji – na poslu je naišao težak period i poslodavac očekuje da radite duže nego obično i da tražite minimalne pauze.

Pa, je li to u redu za biće kome je potreban san ili hrana ili druženje s prijateljima?

4. Ne ispričavajte se jer ste vrlo talentirani

Mi kažemo vrlo talentirani, a za neke to predstavlja upadljivu ili čak nametljivu talentiranost, koja ih „ugrožava“. To dalje izaziva ljubomoru pa čak i podozrivost. I zato se mnogi ispričavaju, da ne bi navukli taj bijes na sebe.

Ipak, nemojte ići linijom manjeg otpora i reći da vam je žao ili da se ispričavate. Podignite glavu i budite sigurni da je ono što radite dobro.

5. Ne ispričavajte se jer niste previše optimistični (zbog nečega)

Kult „pozitivizma“ je sve prisutniji. Vjeruj jako i to će ti se ostvariti. Ako ne vjerujete da je samo vjerovanje dovoljno, nemojte se zbog toga ispričavati.

Žao vam je jer nekome razbijate iluzije? Ne treba vam biti, samo ste samosvjesni.

atma.hr – 39

6. Ne ispričavajte se jer ne možete sve postići

Dogovorili ste kavu, ali ste jako umorni. Planirali ste kino, ali je iskrslo nešto drugo. Šef vam je zakazao sastanak, a vi ste zakazali pregled za taj dan.

Ne trebate se ispričavati, nemoguće je da budete na više mjesta u isto vrijeme, iako bi oni htjeli da se klonirate kako biste ispunili njihove zahtjeve.

7. To se dalje nadovezuje na to da ne prihvaćate više nego što možete učiniti

 I ne ispričavajte se zbog toga.

8. Ne ispričavajte se jer niste impresionirani mediokritetom

Znate što je nešto što je „izvanredno“, a što je osrednje obavljen posao.

Ne trebate se ispričavati što znate razliku između to dvoje.

atma.hr – 39

9. Ne ispričavajte se jer vjerujete svom instinktu

Ovo je možda i najvažnija stavka.

Vjerovanje svom instintku, osjećaju „iz trbuha“ jest poštivanje svojih osjećaja, vjerovanje sebi, i netko bi rekao, svojim potisnutim sjećanjima.

10. Ne ispričavajte se jer branite osobe do kojih vam je stalo

Je li uopće potrebno objašnjenje…

bizlife.rs

23 TESLINA PLOČA