Služenje je neizbježna djelatnost tokom naših života i zapravo je esencija postojanja svakog živog bića. Čak i ako kažemo da nećemo nikoga služiti onda moramo nastaviti sa služenjem svojih usta, trbuha i ostalih osjetila ispunjavajući sve njihove želje i zamisli.

Budući je služenje esencija naše duše dok god postojimo ne možemo odbaciti tu aktivnost.

Ako pogledamo malo ljude oko nas možemo vidjeti da svi služe. Otac i majka služe svoju obitelj radeći na poslu i kuhajući za svoju djecu. Skoro svatko od nas služi svog nadređenog na poslu, a isto tako i državu plaćajući razne poreze. Ako malo pogledamo oko sebe vidjet ćemo da svi nekoga služe. Čak i neki ljudi koji su bez obitelji prihvaćaju kućne ljubimce kao bi ih služili i brinuli se o njihovim raznim potrebama. Možemo vidjeti da svi služe na ovaj ili onaj način.

To je zato jer želimo biti sretni, a duboko u sebi svatko od nas zna da ćemo biti sretni ako služimo. Što je služba nesebičnija to je zadovoljstvo veće. Ako služimo samo sebe kroz svoja osjetila, zadovoljstvo će biti jako kratko i ubrzo će se pretvoriti u frustraciju. Međutim, ako otac ili majka služe svoju djecu, zadovoljstvo će biti puno veće, ili čak osoba koja služi psa zna da će mu taj pas uzvratiti ljubav i da će mu se uvijek veseliti kada ga vidi pa čak i onda kada će ga svi drugi mrziti.

Manje ili više sva navedena služenja se nalaze u okvirima ovog materijalnog svijeta i odvijaju se pod utjecajem materijalne iluzorne energije (maya) koja se sastoji od tri odlike materijalne prirode (vrlina, strast,neznanje). Što je služba na višem nivou (nesebičnija) poput pomaganja drugima što je u odlici vrline zadovoljstvo je veće. Ali postoji zadovoljstvo i sreća koja su neusporediva s ovim „materijalnim“ zadovoljstvima.

Kada osoba postepeno sa sve većom nesebičnošću nadiđe utjecaj odlika materijalne prirode i usmjeri svoju službu na Svevišnju Božansku Osobu tada dolazi u svoj pravi prirodni položaj vječnosti, znanja i zadovoljstva. U tom stanju svjesnosti sve su aktivnosti povezane s Bogom koji je vrhovni vlasnik, kontrolor i najbolji prijatelj svih živih bića.

To znači da transcendentalno služi Svevišnju Božansku Osobu s ljubavlju, a zanos i sreća koju prilikom toga osjeća je toliko jaka da se ne može usporediti ni s kakvim zadovoljstvima koja se mogu osjetiti na materijalnoj razini. To je zato jer mi nismo po prirodi materijalna bića već duhovna i potpuno smo transcendentalni naspram ove materijalne prirode. Kao što riba izvan vode nikada neće biti sretna bez obzira na koliko načina pokuša poboljšati svoju situaciju, tako i mi nikada nećemo naći sreću u ovom materijalnom okruženju.

Sva živa bića su sastavni djelići Svevišnje Božanske Osobe i stvorena su da bi služila Cjelinu i u tom stanju duša je potpuno zadovoljna i sretna. Budući da imamo slobodnu volju uvijek možemo odbiti služenje Boga, ali pošto je služenje naša osnovna priroda postojanja tada ćemo morati služiti materijalnu prirodu tj. svoju pohlepu i požudu. Osjećaj koji proizlazi iz takve „službe“ nam je već poznat dugi niz života i to su naši stari poznanici poput frustracije, tjeskobe, depresije itd.

Stoga sada kada napokon imao ovaj rijedak i neprocjenjiv dar ljudskog života, možemo izabrati želimo li služiti Boga i razviti božanske osjećaje zadovoljstva i sreće, ili ćemo nastaviti sa starim obrascima zadovoljavanja osjetila i tako se nastaviti družiti sa nezadovoljstvom u nedogled…

divider-1Bob Dylan – Gotta Serve Somebody

You may be an ambassador to England or France,
You may like to gamble, you might like to dance,
You may be the heavyweight champion of the world,
You may be a socialite with a long string of pearls

But you’re gonna have to serve somebody, yes indeed
You’re gonna have to serve somebody,
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re gonna have to serve somebody.

You might be a rock ‘n’ roll addict prancing on the stage,
You might have drugs at your command, women in a cage,
You may be a business man or some high degree thief,
They may call you Doctor or they may call you Chief

But you’re gonna have to serve somebody, yes indeed
You’re gonna have to serve somebody,
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re gonna have to serve somebody.

You may be a state trooper, you might be a young Turk,
You may be the head of some big TV network,
You may be rich or poor, you may be blind or lame,
You may be living in another country under another name

You may be a construction worker working on a home,
You may be living in a mansion or you might live in a dome,
You might own guns and you might even own tanks,
You might be somebody’s landlord, you might even own banks

You may be a preacher with your spiritual pride,
You may be a city councilman taking bribes on the side,
You may be workin’ in a barbershop, you may know how to cut hair,
You may be somebody’s mistress, may be somebody’s heir

Might like to wear cotton, might like to wear silk,
Might like to drink whiskey, might like to drink milk,
You might like to eat caviar, you might like to eat bread,
You may be sleeping on the floor, sleeping in a king-sized bed

You may call me Terry, you may call me Timmy,
You may call me Bobby, you may call me Zimmy,
You may call me R.J., you may call me Ray,
You may call me anything but no matter what you say

You’re gonna have to serve somebody, yes indeed
You’re gonna have to serve somebody.
Well, it may be the devil or it may be the Lord
But you’re gonna have to serve somebody.