atma.hr – 52
Dosada ukazuje na nezdravu opsjednutost onim što bismo, po našem mišljenju, trebali iskusiti. Ako je dosada poznat dio naših svakodnevnih razmjena, onda trebamo znati da previše energije trošimo na egocentrične materi­jalne želje, planove, ideje i frustracije.

Istinska nesebičnost automatski pobija dosadu i lijenost, jer ćemo, kad se jednom prestanemo usredotočivati samo na vlastite brige, uvidjeti da ima toliko mnogo stvari koje možemo učiniti! Toliko mnogo ljudi pati, toliko mnogo problema treba riješiti. Iskoristite priliku da pomognete i vidite što možete učiniti. Nema ni govora o dosadi ili li­jenosti. Dosada ukazuje na nedostatak pustolovnog duha, na nevoljkost da se odgovori na izazov.

Samo pogledajte vlastitu zajednicu. Što možete učiniti da je unaprijedite? Ostanemo li zatvoreni u sebičnim razmišljanjima, onda će bez ikakve sumnje nastupiti dosada i lijenost dok propuštamo iskoristiti priliku da budemo od pomoći nekome. Takozvani problemi i zapreke zlatne su prilike da radimo na sebi. Kad osjećamo dosadu, trebamo znati da je taj osjećaj crve­na zastava koja ukazuje da je nešto naopako u našoj svjes­nosti. Zapitajte se: “Je li mi dosadno jer ne koristim svoje vrijeme mudro? Možda sam sit svega većinu vremena jer sam presebičan?” Dosada ukazuje na nezdravu opsjednutost onim što bismo, po našem mišljenju, trebali iskusiti. Ako je dosada poznat dio naših svakodnevnih razmjena, onda trebamo znati da previše energije trošimo na egocentrične materi­jalne želje, planove, ideje i frustracije. Ne možemo doći Bogu sa sebičnošću.

atma.hr – 52
U nesebičnosti leži božanska snaga

Dominantna kultura osjetilnog uživanja ima glavni ut­jecaj na gotovo svačiju svjesnost. Činjenica je da za većinu zna biti vrlo teško izbjegavati iskušenja, a da ne govorimo o grešnim mislima, kad je većina stalno okružena podražajima u okolini koji nas nagone da uživamo u životu pod svaku cijenu. Samo nastojanje da živimo moralnim životom svrstava nas među manjinu. Kako se možemo uopće nadati uzdignuti iznad toga vlastitim snagama? Utjecaje materijal izma možemo svladati jedino uz pomoć zdravog druženja i Gospodinove milosti. Uostalom, nijedno iskušenje nije veće od Boga. Ako se iskreno okrenemo Gospodinu, shvatit ćemo da će nestati dosada, frustracija i zapreke povezane sa sebičnošću. Istodobno, otkrit ćemo mnogo više prilika da pokušamo biti ljubav na djelu, da nastojimo voljeti svoga brata i sestru više nego samoga sebe.

Trudimo se jače tražiti svoje prirodno pravo stečeno rođenjem. Umjesto da nas zaustave privremene zapreke ili svladaju iskušenja, pobrinimo se za vlastite prave potrebe. Naše su potrebe slične potrebama drugih , jer svi mi dijeli­mo zajedničku čovječnost, duboku žudnju da se ponovno još više povežemo s Bogom. Kako ne možemo biti neprekidno zadovoljni različitim materijalnim podražajima, duša postaje trajno ispunjena kad krenemo u ponovno otkrivanje svoga pravog identiteta kao vječnih duhovnih bića.

Za osjećaje da nam je život nepotpun, za dosadu i frustraciju unatoč brojnim prilikama za rast, nije kriv nitko drugi, već naš nedostatak želje da dublje uronimo u duhovna iskustva i predano služenje. Slično tome, svaki put kad osjećamo tjeskobu, lijenost ili ljubomoru, trebamo znati da te negativne emocije ne potječu s razine čistoće, samilosti, ljubavi ili nesebičnosti, već izravno iz osobnih želja za isticanjem, obožavanjem i raznim vrstama dobiti.

Nesebičnost nije moguća bez krotkosti i poniznosti. Pra­va poniznost znači snaga – snaga da se nastavi težiti istini, snaga da se nastavi razvijati samilost, snaga da se nastavi tražiti dublja ljubav i snaga za spremnost na uzvraćanje. Kao što Gospodin Krišna savjetuje Arjuni u Bhagavad-giti 3.43:

evaḿ buddheh paraḿ buddhvā
saḿstabhyātmānam ātmanā
jahi śatruḿ mahā-bāho
kāma-rūpaḿ durāsadam

“O, Arjuna snažnih ruku, znajući da je transcendentalna prema materijalnim osjetilima, umu i inteligenciji, osoba treba razboritom duhovnom inteligencijom obuzdati um i tako duhovnom snagom savladati toga neza­sitnog neprijatelja poznatog kao požuda.”

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Predaja – Ključ vječnog života”

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/predaja/