Foto: pixabay.com

Kada proširimo svoje srce i pokrenemo četvrtu čakru te počnemo zaista i djelovati iz iste, mi dolazimo na željenu frekvenciju kada nam nijedna želja (molitva) neće biti odbijena!

atma.hr – 52
“Više Sile mogu uslišati svaku molitvu jedino ukoliko je ona izgovorena 3 puta: prvi put – za sreću i spokoj duše roditelja; drugi put – za sreću susjeda; i tek treći put – za osobnu sreću.” – Gurudeva

Molitva je nezaobilazan oblik komunikacije s božanskim u nama, kroz nju neposredno izražavamo vjeru u Boga i duhovni svijet.

Kroz molitvu se očituje snaga izgovorene riječi. Mi često, nesvjesno, upućujemo molitvu kroz svoj način izražavanja.

Kaže se, na primjer, da je strah “molitva da se dogodi ono od čega se bojimo”, posebno kada to verbalno izrazimo riječima.

Riječi su poslanici naših misli, one donose glavnu presudu u komunikaciji, riječima izražavamo kako se osjećamo i što mislimo, riječima “ubijamo” ili usrećujemo druge osobe, riječi nas rastavljaju ili spajaju s bliskim osobama.

No, najbliskije s čime trebamo biti spojeni jeste ona božanska iskra koja svijetli u svakom od nas. S tom iskrom se spajamo i rastajemo kroz naša djela (praksu), misli i riječi. Najbolje je kada smo usklađeni na sva tri nivoa.

Mi dakle imamo tajni sef koji možemo otvoriti pomoću “pin-koda”, a to je molitva (riječ), možemo imati svoju vlastitu, a može to biti i neka “provjerena” molitva kojoj je snaga kolektivne svijesti dala moć djelovanja, bitno je samo da je razumijemo i da smo na istoj valnoj dužini.

Mnogim ljudima su zaista neke molitve nerazumljive, posebno ako se izgovaraju na nematerinjem jeziku (kao na primjer islamske molitve na arapskom jeziku ili teško razumljiv stil pisanja Kur’ana, Biblije i sl.).

atma.hr – 52
Molitve lijeve i desne polutke mozga

Mi (u zapadnom svijetu) smo od rođenja razvijali lijevu polutku mozga u kojoj su centri za logiku, matematiku i sl., dok nam je ostala nerazvijena (neiskorištena) desna polutka koja je ustvari raj za razumijevanje religije, duhovnost, vizualizaciju, meditaciju, umjetnost i sl. Stoga ne možemo ni spoznati, osjetiti, pravu bezuvjetnu ljubav, jer mi “mislimo da volimo”, što pripada formi uslovljene ljubavi koja je točno izvagana i matematički izračunata.

Molitva upućena s aspekta lijeve polutke mozga skoro da i nije efektna. Osoba koja koristi desnu polutku mozga će perfektno razumjeti taj šifrirani stil pisanja Kur’ana i Biblije, no s obzirom na sam način objave Božjih knjiga, putem anđela, nije teško zaključiti da su oni koji su primali objave to učinili putem desne polutke mozga te da su vidjeli i vjerovali ono što drugi nisu.

Ipak, netko je dobro znao da je desna polutka mozga ta gdje se nalazi naša moć pa se potrudio da nas od malena okrene ka usmjeravanju na lijevu polutku, tako smo mi prisiljeni usvajati i istraživati znanja koja nam nikada neće trebati i koja smo zaboravili čim smo izašli iz škole.

Smisao prve rečenice, kojom je Gurudeva opisao način obavljanja (i uslišavanja) molitve, zaista nosi u sebi jedno beskrajno savršenstvo, mudrost i sklad, kroz takvu molitvu ustvari ispoljavamo to božansko u svom duhu i utječemo na širenje 4. (srčane) čakre koja nas povezuje s poljem univerzalne ljubavi, jer to upravo podrazumijeva nesebičnost i davanje bezuvjetne ljubavi što i jeste u prirodi samog Boga.

On nas voli i stalno nam oprašta, daje, čak i onda kada ne tražimo On nam bezuslovno i nesebično daje. Kroz svoja djela, misli i riječi Mu često okrenemo leđa, negiramo Ga na razne načine, ne obraćamo Mu se molitvom, nismo na fonu ljubavi i vjere, imamo neka vlastita pravila i životne filozofije.

Kada proširimo svoje srce i pokrenemo 4. čakru te počnemo zaista i djelovati iz iste, mi dolazimo na željenu frekvenciju kada nam nijedna želja (molitva) neće biti odbijena!

atma.hr – 52
Desnu polutku mozga možemo aktivirati plesom. Pogledajmo sufije i derviše kako to rade. Ili neko pleme kada se moli Bogu ili priziva kišu kako to rade pomoću zvuka i pokreta tijela.

Za naš pojam, možda je tu dosta nelogičnosti, jer smo naučeni tako da svijet promatramo kroz prizmu logike i teško se opuštamo i plivamo u svijetu koji isključuje logiku! Kada stvorimo sinergiju između desne polutke mozga i 4. čakre mi smo ušli u sferu “svemogućeg”!

“Molitva nije tek dokona zabava staraca. Kad je valjano razumijemo i primjenjujemo, riječ je o najmoćnijem instrumentu djelovanja.” – Mahatma Gandhi

duhovni-razvoj.blogspot.com