atma.hr – 52
Opraštanje je odlika jakih, rekao je Ghandi.

Nekako se ne bih složila s time, ja bi prije rekla da je opraštanje odlika sebičnih.

Ne sebičnih u smislu riječi kojoj smo prišili negativnu etiketu, nego onih koji vole sebe toliko iskreno i duboko da shvaćaju da opraštanjem nisu ugrozili sebe, ispali slabići, jadnici ili osobe koje nemaju samopoštovanje. Shvaćaju da mir u duši, istinski mir mogu imati tek tada kada oproste svima sve, jer opraštanje je „kupovanje“ mira sebi. Nećete moći a da se ne složite samnom da jedino osobe koje se istinski vole i poštuju sebi žele mir.

Da biste istinski nekome oprostili vi morate najprije osvijestiti i shvatiti što će vama oprost donijeti. Također se morate voditi i idejom da svako ljudsko ponašanje ima pozitivan predznak, ma koliko vam to nevjerojatno zvučalo. Ljudi rade pogrešne i neoprostive stvari ne iz zlobe, nego zato što u tom trenutku nisu znali bolje.

A kako možemo nekoga osuđivati ako nije znao bolje? To bi bilo kao da predškolcu kažete da je neoprostivo to što ne zna tablicu množenja.

Reći će neki :“ Zlostavljali su me roditelji, kako ti uopće može pasti na pamet da mi kažeš da oprostim?“ „ Tukao me pola života, ne mogu to oprostiti.“ „Prevarila me s najboljim prijateljem. To je za svaku osudu.Kako, kako da takvu stvari oprostim.?“

Ja ću vam reći… lako

atma.hr – 52
Jer kada shvatite da opraštanjem drugima oslobađate sebe od patnje i boli počet ćete s radošću opraštati.

Kao i na svakom početku počnite od malih stvari.Oprostite onom klincu koji vam je zalijepio žvakaću u kosu u sedmom osnovne, oprostite prijateljici iz srednje škole što je kupila cipele za koje ste vi mjesecima nagovarala roditelje iako joj se uopće nisu sviđale, oprostite onom nasilniku što vam je uzimao novac za užinu i prije svega oprostite sebi. Oprostite si što godinama nosite to u sebi, oprostite si jer niste znali bolje. I kada vidite da svakim iskrenim opraštanjem, opraštanjem iz srca, imate sve veći i veći mir, da pojam kao što je mržnja, ljutnja, bijes ne postoji biti će vam lakše i lakše opraštati.

Nijedna promjena se ne događa preko noći, ali malim opraštanjima svakoga dana imati ćete čvrste temelje za oprostiti velike stvari jer vidjeti ćete koliki mir i spokoj ćete osjećati.

I zato sam na početku teksta rekla da je opraštanje odlika sebičnih, jer želeći mir sebi opraštamo drugima.

Danijela Medaković
Life coach & EFT praktičar
095 54 888 05
[email protected]
inkubatorsrece.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaKesten – Mali princ jeseni
Slijedeća objavaRuska energetska bomba za jačanje organizma
Danijela Medaković
Danijela Medaković, certifirani Life coach, EFT Praktičarka (obrazuje se po AAMET-ovim standardima pod mentorstvom Pike Rajnar), NLP Master i energetski psiholog u edukaciji. Kroz godine samorazvoja i rada na sebi kroz razne metode i tehnike otkrila sam i EFT koji mi je u potpunosti promijenio život i okrenuo ga naglavačke, naravno u pozitivnom smjeru. Od tada svo moje profesionalno usavršavanje i vještine i znanja kreću u smjeru EFT-ja i popularizacije ove jednostavne i učinkovite tehnika na našim prostorima. Kreirala sam tako i osnovnu radionicu tapkanja "Tapkanje za sve" koju održavam po cijeloj Hrvatskoj, kao i tematske radionice i programe "Tapkanjem do idealne težine" "Tapkanjem do financijske slobode" " Tapkanjem do ispunjujućih odnosa" i "Odtapkajte anksioznost" i više manjih tematskih radionica. Na web stranici www.tapkanje.eu pišem blog i vodim Facebook stranicu Tapkanje-EFT, pišem kolumne za respektabilne alternativne portale među kojima je prva Atma koja je zaslužna i za to što moji tekstovi, moja ideja i moja misija dolaze do vrlo širokog broja ljudi.