Kada god govorim o jyotishu često se misli na teoriju, malo tko povezuje činjenicu da se radi samo o simboličkom svijetu kroz koje nesvjesno govori čovjeku bilo kroz položaje planeta, znakova koje vidimo preko dana kroz sinhronicitet ili kroz snove.

atma.hr – 39

Evo jednog primjera. Dado je već neko vrijeme osjećao određeno nezadovoljstvo koje mu se pojavilo nakon incijacije u napredne tehnike. Pošto je prošlo godinu dana, a ta mu je tehnika izvlačila melankoliju, nije znao u čemu je problem. Neugodne emocije koje su izlazile nakon što bi napravio tehnike pripisivao je tzv. jogijskim bolestima. Ipak, sanjao je jedan san u kojem mu se pojavila bivša djevojka s kojom je bio prije petnaest godina. Nije imao pojma zašto ju sanja iako je prije toliko godina za nju radio natalnu kartu u vezi kompatibilnosti. Postavlja se pitanje čemu je san koristio ovoj osobi?

Pošto je njegovo sjećanje bilo dosta jako, upitao sam ga sjeća li se barem ičega iz te karte pošto se prije i sam bavio zapadnom astrologijom. Asocijacija je bila Saturn u Raku i doista, kada smo ubacili njene podatke, ona je imala Saturn u Raku u prvoj kući. U ovom slučaju radi se o zatvorenoj osobi koja je imala jako hladnu majku. Kada pogledamo i kartu Dade, dolazimo do situacije Mjeseca i Saturna koji prirodno simboliziraju melankoliju i hladni odnos s majkom. Često na terapijama se pronalazi ova simbolika o kojoj je govorio i Jung koji je zbog toga proučavao astrologiju i družio se s jyotishima u Indiji.

atma.hr – 39

Ovo je jedan primjer koji je Dadi ukazivao na to da nije očistio svoj odnos s majkom i da je određeni kompleks ovdje isplivao pod utjecajem tehnika koje su izbacile ovaj problem koji, ako se ne riješi, niti jedan čovjek ne može napredovati na duhovnom putu.

Tko nije počistio odnose, ne može napredovati jer da bi se napredovalo svatko mora osvijestiti muški i ženski princip. U ovom slučaju san koristi simboličke slike kroz iskustva koja mogu doprijeti do njega, ali služeći se već postojećom astrološkom simbolikom koja se koristi vjekovima i sanjač ih lako prepoznaje.

Sljedeći san je bio da mu je bolesna jetra koja simbolizira život. Kroz tehnike asocijacija smo došli kroz terapiju da se radi o ogorčenosti. U snu mu se pojavio, nakon razgovora s doktorom, veliki puni Mjesec, odnosno njegova majka je bila ogorčena, a on je često u razgovoru suptilno pokazivao tu karakteristiku ponašanja koje nije bio svjestan.

Dado je shvatio poruku i racionalna objašnjenja kojima intelekt tj. većina pribjegava odnosno da je svoju situaciju tumačio raznim racionalizacijama koje su bile općenite i neupotrebljive pošto na taj način izbacujemo cjelinu i važnost tumačenja svijeta kroz događaje koji nam neprestano govore.

Dado je vidio stvarno stanje i na taj način okrenuo smjer svog života i točno je mogao primijetiti kada se javljaju emocije zatvorenosti i ogorčenosti koje su dominirale njegovim životom. Mijenjajući loše ponašanje novim aktivnostima pogotovo u svom odnosu te promjene su donijele je u njegov život napredak, ali i za njegovu partnericu jer kroz razgovor je i ona otkrila da je jednim manjim dijelom imala takav odnos sa svojom majkom.

Prilagodbe je u tom procesu njihovog odnosa bilo jer nemoguće je odmah mijenjati stvari, ali njihova veza je dobila na kvaliteti razumijevanja. Također, u odnos je došla potpora koja je izostajala jer su se skrivali iza hladnoće u smislu, meni ne treba pomoć, mogu sve sam/a.

atma.hr – 39

Često tražimo duhovno, ali male promjene u našim životima mogu učiniti veće razumijevanje sebe nego pusti sati provedeni u slijeđenju religijskih pravila koja se često krivo tumače zbog neznanja. Naime, mnoga religijska učenja su nastala na duhovnim iskustvima, ali kasnija tumačenja pretvorila su ih u pravila za koja je Jung svojom metodom analitičke psihoterapije otkrio da danas nisu učinkovita i da su se ljudi okrenuli novim simbolima koji izviru iz dubine nesvjesnog ili riznice koja se na Istoku zove alaya.

Svjesnost, ali i spomenuta određena znanja nam mogu više pokazati jer mi se ne možemo identificirati sa starim znanjima pošto smo izgubili takav način života i na potpuno drugačiji način uspostavljamo kontakt sa samim sobom.

Nikola Žuvela, vedski-jyotish.net

Jedan muškarac i jedna žena – Nikola Žuvela

30 MUDRE

banner za knjige mudre