Widget not in any sidebars

1. Tko je Bog?

Definicija Boga je onaj koji stvara, održava i uništava. U vedskoj literaturi stoji da ne postoji nitko jednak ili veći od Boga. Bog nema izvor. Oduvijek postoji. Ničim nije ograničen pa može učiniti što god poželi i pri tom ne čini grijeh.

Bog ima tri aspekta – bezlični, lokalizirani i osobni. Bilo da netko shvaća Boga kao svjetlost, energiju, kozmičku svijest ili Ga shvaća kao glas i vodstvo u svom srcu ili Ga shvaća kao osobu s kojom može razmjenjivati različite odnose – svi su u pravu. Pitanje je samo kakav odnos mi želimo imati s Njim i koliko su iskreni i čisti naši motivi.

Bog također ima tri glavne energije – unutarnju, graničnu i vanjsku. Vanjska energija se odnosi na materijalnu energiju, materijalni svijet u kojem prebivamo. Unutarnja energija se odnosi na duhovnu, transcendentalnu prirodu koja je suprotnost materijalnoj. Granična energija Boga se odnosi na nas, živa bića (duše) koji imamo sklonosti i mogućnosti biti pod utjecajem božje unutrašnje ili vanjske energije. Naš odabir je proizvod naše slobodne volje.

2. Što je duhovna duša?

Duhovna duša ima istu prirodu, iste kvalitete, ali u neizmjerno manjoj mjeri od Boga. Duhovna duša je duhovna iskra, djelić Boga. Osobena duša nikada neće biti Bog u kvantitativnom smislu. Duša koja se nalazi u tijelu (utjelovljena duša) nije materijalno tijelo, već duh, vječno pun znanja i blaženstva. Po prirodi ima određenu nezavisnost i želju. Ne može živjeti bez djelovanja niti jedan tren. Duša se ne može ubiti ni na koji način. Nakon smrti ovog tijela, duša prema zakonu karme, nastanjuje neko novo tijelo ili ako je dostigla stupanj oslobođenosti, nastavlja svoj život bez tjelesnih i umnih ograničenossti.

3. Što je dharma?

Vječna dharma (karakteristika, osobina, svojstvo) živog bića je služenje Boga, kao što je vječna dharma vode tečno stanje, a vatre da daje svjetlo i toplinu. Ne može se odvojiti stav služenja od duhovne duše, kao što se vodi ne može oduzeti tečnost. Mi uvijek nekoga služimo iako ponekad toga nismo svjesni. Ključno je spoznati koga zapravo treba služiti i čije nam služenje donosi najveće dobrobiti. Duhovna duša je djelić Boga pa je stoga njena vječna dužnost (bolje rečeno djelatnost) služenje Boga. Kao što je ruka dio tijela i mora to ostati i služiti tijelo kako bi ostalo zdravo, tako je vječna dužnost duše služenje Boga jer je Njegov dio.


Widget not in any sidebars

4. Što je karma?

Živo biće je po prirodi aktivno. Ne može biti neaktivno i ništa ne činiti niti trena. Mora djelovati stalno i te djelatnosti formiraju karmu. Kako djelujemo, takve imamo posljedice. Posljedice mogu biti izražene odmah, nakog dugo vremena ili kroz više života. Gospodin kaže u Bhagavad-giti da je zakon karme vrlo zamršen. Loša djela nam donose lošu karmu, a dobra dobru. Međutim, bilo da stvaramo dobru ili lošu karmu, obje nas drže u materijalnom svijetu. Vedska nas filozofija uči kako je svrha živog bića oslobađanje od karme. Živo biće treba probuditi svoju uspavanu transcendentalnu svjesnost i živjeti život pun svojim prirodnih potencijala oslobođen od ograničenosti tijela i uma. Tomu služe razne duhovne prakse od kojih je meditacija na zvuk vedskih mantri najpreporučljivija metoda samospoznaje za ovo doba.

5. Što je reinkarnacija?

Duhovna duša je vječna. Ne rađa se i ne umire. No, prema strogim zakonima prirode biva zapetljana zakonom karme. Taj zakon prisiljava duhovnu dušu na prihvaćanje materijalnog tijela kako bi uživalo ili ispaštalo posljedice karme. Budući da duhovna duša ne može živjeti bez želja, svakoj uvjetovanoj duši kojoj je želja živjeti kao Bog, dodjeljuje se materijalno tijelo u materijalnom svijetu. Ponavljajući ciklus rođenja i smrti duhovna duša mijenja tijelo unutar 8.400.000 vrsta života. To je reinkarnacija.

6. Što je maya?

Maya je Gospodinova energija koja stavlja uvjetovano živo biće u iluziju i drži ga odvojeno od Boga. Maya utječe na živo biće koje se poistovjećuje s materijalnim tijelom i njegovim ekspanzijama (žena ili muž, djeca, rođaci, nacija). Maya se sastoji od tri gune (vezujuće sile) materijalne prirode – guna vrline, guna strasti i guna neznanja. Maya ima zadatak zbunjivati živo biće i poticati ga na grješno djelovanje. Budući da u duhovnom svijetu mogu prebivati samo osobe koje su potpuno čiste u svojim željama i djelovanju, maya ima zadatak testiranja. Međutim, u konačnici, ona je Gospodinova energija i u Bhagavad-giti Bog objašnjava kako je mayu jako teško nadići, ali oni koji su uzeli Njegovo utočište mogu je lako nadići. Drugim riječima, Bog je kontrolor svega pa tako i maye.


Widget not in any sidebars

7. Što je cilj života i kako ga dostići?

Cilj života je probuditi našu prirodnu, ali uspavanu čistu ljubav prema Bogu. U takvom oslobođenom stanju svijesti osoba ima čistu ljubav i prema svim ostalim živim bićima. Kada dostignemo taj nivo svijesti, živimo svojim punim potencijalom, vječni, puni znanja i sreće. Materijalni život je tek blijeda kopija našeg stvarnog života. U duhovnom svijetu se odvija ‘prava stvar’. Duhovni svijet nije ‘tamo negdje daleko’. On je upravo ovdje i sad, ali je naša percepcija zamagljena. Stoga bismo se trebali posvetiti proučavanju vedskog univerzalnog znanja i prakticirati određenu duhovnu praksu. Da bismo postigli bilo što u životu potrebno je djelovati na određeni regulirajući način. Slično je i s duhovnim osvješćenjem. Ne možemo očekivati neuobičajene rezultate ako ne promijenimo svoje djelovanje.

8. Tko je guru?

Guru (duhovni učitelj) je osoba koja nas može dovesti do Boga kroz svoje vodstvo. Naravno, uspjeh ovisi o nama i božjoj milosti, ali guru je kao učitelj i predstavnik Boga, neophodan. U vedskoj je tradiciji, čak i Krišna, koji je Bog osobno, prije 5000 prihvatio duhovnog učitelja kako bi pokazao koliko je važan taj princip. Njegova glavna zadaća je naučiti nas tko je Bog i kako dostići njegovu čistu ljubav. Naravno, guru mora biti vjerodostojan i kvalificiran. Mora dolaziti iz određenog učeničkog nasljeđa (parampara) koje počinje od Vrhovne Osobe. Guru nije kontrolirajući i uznemirujući faktor u našem životu. On je naš dobročinitelj koji nam može reći što trebamo ili ne trebamo činiti kako bismo dostigli čistu ljubav prema Bogu. Kako bi odnos bio potpun potrebno je da i učenik razvije određene kvalifikacije. Učenik se treba raspitivati, ali uz ispravan stav.

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD GITA