Evo jednostavnog recepta za ukusnu tortu s jogurtom i šumskim voćem. Ovaj recept je savršen za sve koji traže osvježavajući desert.

atma.hr – 52




Sastojci:

Za biskvit:

  • 200 g integralnog pšeničnog brašna
  • 150 g šećera od trske
  • 1 paketić praška za pecivo
  • 1/2 paketića sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 240 ml biljnog mlijeka (npr. bademovo, sojino)
  • 80 ml biljnog ulja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice jabučnog octa

Za kremu:

  • 500 g veganskog jogurta s okusom vanilije (ili običnog i dodajte vaniliju)
  • 2-3 žlice agar-agar praha
  • 4-5 žlica šećera od trske (prilagodite po ukusu)
  • 200 ml kokosovog vrhnja za šlag
  • 300 g smrznutog ili svježeg šumskog voća

Za ukras:

  • Svježe šumsko voće
  • Listići mente

Upute:

Priprema biskvita:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pomiješajte suhe sastojke (brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol) u jednoj posudi.

U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke (biljno mlijeko, biljno ulje, ekstrakt vanilije, jabučni ocat).

Polako dodajte mokre sastojke u suhe, miješajući dok ne dobijete glatku smjesu.

Izlijte tijesto u namašćeni i pobrašnjeni kalup za tortu te pecite oko 25-30 minuta.

Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen, trebala bi izaći čista. Ostavite biskvit da se ohladi.

atma.hr – 52




Priprema kreme:

Pomiješajte jogurt, agar-agar i šećer u malom loncu. Zagrijavajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se agar i šećer potpuno ne rastope. Ne dopustite da smjesa zavrije.

Umutite kokosovo vrhnje u čvrsti šlag.

Kada se jogurtova smjesa malo ohladi, ali prije nego što počne stvrdnjavati, pažljivo umiješajte u nju šlag. Ako koristite, dodajte i vaniliju.

Na ohlađeni biskvit ravnomjerno rasporedite polovicu šumskog voća.

Prelijte kremu preko voća i biskvita, zatim stavite tortu u hladnjak da se krema stisne, najmanje 4 sata ili preko noći.

Dekoracija i serviranje:

Prije posluživanja, ukrasite tortu svježim šumskim voćem i listićima mente.

Uživajte u osvježavajućem okusu ove predivne torte!

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić