Foto: facebook.com

„Za naše učenike je korisno da nauče kako obavljati ovakve zadatke, da bi se pripremili za budući obiteljski život. Time što će od samog početka biti uključeni u kućne poslove, shvatit će da je održavanje reda u kući zajednički zadatak. Spremanje kuće, pranje posuđa i peglanje nije samo ženski posao.“

atma.hr – 78
Peglanje, šivanje, kuhanje – većina ljudi uči ove vještine kod kuće, a ne u školi. A moguće je i drugačije – recimo kad škola uvrsti domaćinstvo u popis dodatnih predmeta, kako bi pokazala svojim učenicima – posebno dječacima – značaj rodne ravnopravnosti i pobijedila vladajuće stereotipe vezane za obavljanje kućnih poslova, prenosi uspesnazena.com.

Španjolska škola Montecastelo upravo tome uči svoje učenike. Njihov moto je: ravnopravnost se vidi na djelu.

Zainteresirali smo se za ovu inicijativu i odlučili o tome obavijestiti što više ljudi, kako bi druge obrazovne institucije i djeca mogli nešto naučiti iz ovog iskustva.

Kućni poslovi nisu vezani za spol

Godine 2018. škola u gradu Vigo objavila je da će u popis školskih predmeta uključiti domaćinstvo.

Na tim satovima, dječaci će učiti peglati, šivati, kuhati i obavljati druge kućne poslove, kao što su popravak vodovoda i struje, majstoriranje oko zidanja i stolarije.

Satove vode nastavnici volonteri, kao i očevi nekih učenika.

atma.hr – 39

„Red u kući je zajednički zadatak“

Gabriel Bravo, koordinator škole, ovako je u intervjuu za novine objasnio uvođenje novog predmeta: „Za naše učenike je korisno da nauče kako obavljati ovakve zadatke, da bi se pripremili za budući obiteljski život.

Time što će od samog početka biti uključeni u kućne poslove, shvatit će da je održavanje reda u kući zajednički zadatak. Spremanje kuće, pranje posuđa i peglanje nije samo ženski posao.

To će im pomoći da postanu odgovorniji i da nauče kako se ponašati u vlastitoj obitelji.”

atma.hr – 75
Postizanje rodne ravnopravnosti

Ova ideja je nastala kada je školska uprava tražila načine da promovira rodnu ravnopravnost među učenicima. Nakon diskusije, projekt je predstavljen roditeljima i samim učenicima.

Roditelji nisu imali ništa protiv novog predmeta, ali neki učenici su se osjećali neugodno kad su čuli za šivanje i peglanje.


Međutim, kad su počeli pohađati nastavu, sve sumnje su nestale. Učenici su uvidjeli da se sve uči postepeno i da su to vrlo jednostavne stvari, koje mogu raditi i muškarci i žene.

atma.hr – 78
Životne lekcije koje se ne zaboravljaju

“Neki učenicu su prvi put u rukama držali peglu. Nastava je bila zabavna, ali poučna. Bili smo iznenađeni, a roditelji zadovoljni” – rekao je Bravo u svom intervjuu.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj inicijativi? Možda znate školu u kojoj postoje takvi satovi?

uspesnazena.com

35 NULTA FREKVENCIJA

banner za knjige nulta frekvencija