atma.hr – 52
Stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitnjače zove se hipotireoza. Najčešći uzrok hipotireoze je kronična autoimuna upala štitnjače (Hashimotov tiroiditis).

Osobama koje pate od ovog stanja, ruska narodna medicina preporučuje sljedeći jednostavan recept od samo 2 lako nabavljiva sastojka.

Ruske kapi za hipotireozu

Priprema:

U proljeće uberite 15 mladih borovih šiški (veličine od 3-5 cm)

Samljite ih što je moguće sitnije.

Prelijte ih s 50 ml kvalitetne votke ili rakije i ostavite da odstoje u poklopljenoj tegli deset dana.

Nakon toga procijedite tekućinu.

atma.hr – 52
Konzumacija:

Pijte po 5 kapi tri puta dnevno.

Kura neka traje 3 tjedna.

Kako bor utječe na zdravlje

Poznata su nam ljekovita svojstva raznih trava, povrća i voća, međutim i zimzeleno drveće ih također ima. Bor se od davnina koristi u narodnoj medicini u liječenju reume i pročišćavanju dišnih organa, kao i liječenju kašlja i plućnih oboljenja te hipotireoze. Bor jedan od najrasprostranjenijih četinara i svi dijelovi ovog drveta imaju ljekovita djelovanja. Dobra strana bora je što ga ima tijekom cijele godine, a najdjelotvorniji je kada se njegovi ljekoviti dijelovi skupljaju tijekom proljeća.

atma.hr – 52
pine-cones-9Postoji mnogo vrsta ovog crnogoričnog drveća, a od svih vrsta najčešći na našim prostorima su crni i bijeli bor. Crni bor se može prepoznati po svojim tamnozelenim iglicama i stožastom obliku svoje krošnje. Bijeli bor ima iglice srebrnkaste boje i koru narančasto-smeđe boje.

Ljekovitu učinkovitost imaju iglice bora, mladi izdanci, mlade šiške, smola i kora bora. Iglice se koriste svježe, jer se njihovim sušenjem gubi vitamin C, kojim je ovaj četinar bogat. Malo je poznato da je ljekovitost iglica veća i do 80%, ako se iglice izlome na manje dijelove, nego cijela iglica.

Šiške bora se upotrebljavaju dok su mlade, veličine od 3-5 cm, jer njihovim daljnjim zrenjem poprimaju drvenasti oblik i gube sva ljekovita svojstva. Mlade šiške sadrže ljekovite gorke i aromatične tvari, bogate su vitaminom C , sadrže ljekovitu mirišljavu smolu i veliki broj antioksidansa i dosta eteričnog ulja. Imaju alkalno djelovanje. Sve ovo ih čini odličnim sastojkom ove moćne ruske tinkture za poboljšanje stanja kod smanjenog lučenja štitne žlijezde.

Probajte!

prirodna-medicina-recepti.com