Protokom vremena nastupa fizičko starenje, pad imuniteta i slabljenje vitalnih funkcija. Istočnjački sustavi nude brojne načine usporavanja tog procesa. Snagu uma su pred mnogo godina prepoznale i stare civilizacije pa su se slale karavane učenjaka na sve strane svijeta, kako bi otkrili sve moguće izvore mladosti u koje se tada vjerovalo. Stvorena je tajna nauka koju se opisuje kao niz metoda kojima se vijek produžava iznad svake logički prihvatljive granice.

atma.hr – 78
17903862 1163797353728712 5982962327507841075 n
Ellen Langer je harvardska znanstvenica koja je dokazala da nesvjesni dio ljudske ličnosti može proizvesti učinak pomlađivanja na tijelu

Dr Ellen Langer s Harvarda je osmoricu muškaraca u dobi između 70-80 godina nekoliko dana izolirala u prostoru s odabranim poticajima iz prošlosti. Odjevali su se po modi iz svoje mladosti, gledali crno-bijelu televiziju sa starim emisijama, čitali stare brojeve “Life”-a i smjeli razgovarati samo kao da su se zaista vratili u prošlost. Doista su se pomladili prema kriterijima detaljnih bioloških testova prije i poslije ove znanstvene avanture. Jer su nesvjesno povjerovali da su im se tijela vratila u prošlost.

Još je Michael Murphy na Institutu Esalen dokazao da se pukom autosugestijom kod žena može povećati grudi za jedan, a u jednom slučaju čak dva broja 🙂

Snagu uma su pred mnogo godina prepoznale i stare civilizacije Indije, Japana, Kine i Egipta. Kako je u Indiji produljenje života bilo pravi kult, maharadže su slali karavane učenjaka na sve strane svijeta, kako bi otkrili sve moguće izvore mladosti u koje se tada vjerovalo. Stvorena je tajna nauka Kaja Kalpa koju se opisuje kao niz metoda kojima se vijek produžava iznad svake logički prihvatljive granice.

17952545 1163797243728723 5668145820343568358 n
Najstariji Europljani koji u pravilu nadžive 90 godina, čak i ako odu iz kraja u kojem su se rodili, su porijeklom iz jednog sela u brdima Sardinije. Tek u novije vrijeme talijanski genetičari tvrde da se radi o svojevrsnom „genu dugovječnosti“

Stvoren je sustav autosugestivnog djelovanja na tjelesne funkcije, ali baziran na samo jednoj riječi koja sažima cilj, a ne na formulama kakve primjenjuje Zapad u pozitivnim afirmacijama. Za takvo djelovanje na psihu govore da je izvor some, mitskog eliksira mladosti kojeg stvaraju i taoističke prakse. Postoji i desetak mantri za koje se vjeruje da donose dugovječnost.

Vrlo važan dio priče oduvijek je bilo disanje. Zadržavanje daha ili kumbhaka se smatra da usporava metabolizam i produljuje vijek, a taoisti su razvili tzv. „embrionalno disanje“ koje pobuđuje zaspale mehanizme obrane. Kod njih posebnu ulogu igra manipulacija slinom koju se izjednačuje s nektarom. Postoje brojne tvrdnje o fantastično starim ljudima u kineskim planinama, a sve zahvaljujući zapravo toj jednostavnoj praksi.

atma.hr – 75
Posebnu ulogu igraju i mudre, različiti položaji tijela i prstiju koji podražavaju „božanski modul“ u mozgu ili vrh jezika i nosa. Za jednu su verziju koja je dobila ime „vježba za supermozak“ provedena istraživanja, a adaptirao ga je veći broj zapadnih liječnika kao dobru prateću praksu, osjetno bolju od razvikanih Pet tibetanaca.

Kod rješavanja tinitusa i nekih neuroloških poremećaja karakterističnih za stariju dob Kinezi preporučaju egzotičnu vježbu „božanski bubanj“. No, tu treba biti oprezan jer od desetak verzija koje su u cirkulaciji samo jedna je autentična. Pomaže kod senilnosti ako nije samo neurološkog podrijetla. Kao i vježba „zagrijavanja“ tzv. bubrežnog meridijana kojime se odlijeva energija chi odgovorna za starenje organizma. Poseban sklop tretmana koji podrazumijeva i uporabu kokosova ulja i kurkume djeluje protiv Alzheimera, ali i oslabljene memorije. Općenito uzevši, mozak je ključni organ u zadržavanju mladosti i to naglašavaju sve komplementarne medicine.

17903543 1163797123728735 1329373622834872778 n
Širali Mislimov je službeno najstariji čovjek koji je ikada živio. Umro je u 168-oj godini starosti a njegova je dugovječnost pripisivana kefiru, svježem zraku i jednostavnom pastoralnom životu bez stresova

Moj je prvi susret s Himalajama popratio podatak da tamo svega 1% stanovnika starijih od 65 godina boluje od Alzheimerove bolesti dok je taj broj u SAD mjestimično i 20%. Mozak stari sporije, a posljedično i tijelo primjenom himalajskog korijena bogatog sterolima i dva začina od kojih je nevjerojatnu slavu dosegla kurkuma koja nije lijek ni za pola bolesti od onih za koje se prepisuje.

Ponekad je dobre učinke dala i biljka brahmi, a zanimljivo je da je tamo popularna tzv. praval bhasma gotovo identičnog sastava kao i čuveni koralji s Okinave za koje se dugo vjerovalo da su ključni za osobitu dugovječnost stanovnika tog otoka.

Tek će kasnije tim eksperata konstatirati da je kod Okinavljana na djelu psiha, fenomen međuljudskih odnosa koji je suportivan za starije osobe.

atma.hr – 78
Zgodno je da sam upravo na Himalajama saznao za pripravak od 4 školjke, shankh bhasmu koja je bitna za usporavanje osteoporoze i propadanja velikih zglobova.

Tek sam kasnije u praksi to zamijenio organskim izvorima kalcija visoke biološke aktivnosti ali iz našeg podneblja.

Odabere li se svakome ciljani set postupaka, tijelu se može vratiti balans, a tako i neke funkcije.

Drago Plečko

63 PLACEBO

banner placebo

Prethodna objavaŽelite nositi štikle, ali ne možete dugo izdržati? Imamo rješenje!
Slijedeća objavaSmatra se da ljudi koji imaju smeđe oči imaju ovu neobičnu moć!
Drago Plečko
Drago Plečko je rođen 1951. godine u Samoboru. Završio je gimnaziju te studij kemije u sklopu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Magistrirao je na istome fakultetu iz područja organske kemije – kemije prirodnih spojeva. Već u mladosti je imao interes za rubna područja znanosti, pa je puno putovao i istraživao pritom snimajući putopisne i dokumentarne filmove. Obišao je cijelu Hrvatsku i četrdesetak zemalja na četiri kontinenta. Uz stotine članaka, radijskih i televizijskih emisija autor je prvog TV filma o Međugorju na ovim prostorima, prvog filma o talijanskoj komuni Damanhur te, također, prvog filma o vodnjanskim mumijama i o mnogim drugim istarskim fenomenima. Sudjelovao je na brojnim svjetskim kongresima i konferencijama iz graničnih područja znanosti, te osobno upoznao gotovo sve svjetske relevantne duhovne učitelje u posljednjih 35 godina, od kojih je mnoge i intervjuirao. Autor je knjiga „Joga, bionergija, zdravlje“, „Droge - bič novog doba“. „Moji susreti s jogijima“ i koautor prvog hrvatskog subliminalnog CD-a „Moć podsvijesti“. Sudionik je niza istraživačkih projekata vezanih uz alternativnu i komplementarnu medicinu. Trenutno vodi nutricionističko-terapijsko savjetovalište u Samoboru i Zagrebu.