Često se u životu možemo naći u situaciji kada ne znamo što učiniti i kako dalje djelovati. Bez obzira na razinu naše inteligencije, društveni status, obrazovanost ili životnu snalažljivost, ponekad nam naša sretna zvijezda ne osvjetljava dovoljno jarkom svijetlošću put kojim trebamo dalje nastaviti. Što učiniti u određenoj situaciji, koji potez povući? U ovakvim smo trenucima zbunjeni i zna se dogoditi da nam crne misli nadiru kao horde divljih ratnika, a nagrizajući strahovi polako uzimaju svoj danak.

Bez mogućnosti smo da vidimo izlaz. Tada si ponizno priznajemo da nam je potrebna pomoć. Roditelji, braća, sestre, prijatelji, suradnici na poslu, učitelji, savjetnici i psiholozi, osobe su od povjerenja koje su uvijek u blizini i spremne pomoći. No, vide li one jasno našu budućnosti i mogu li nam dati pravilan savjet kako dalje djelovati? Jer savjet može biti dobronamjeran, ali ne i ispravan. Često se događa da nas u određenoj situaciji skrene na pogrešan put. I ne mora biti ono što će doista riješiti naš problem. Savjet može biti kao alopatski lijek ili antibiotik koji pomogne u određenoj situaciji, ali sa sobom donese i bezbroj kontraindikacija, usputnih smetnji i problema, koji se mogu kasnije ili ubrzo pojaviti. Osim toga, naši problemi mogu sezati daleko u prošlost, i to ne samo do granica ovog života.

Što ako pogriješimo i prihvatimo dobronamjerni savjet i još se više zapletemo u baruštinu poteškoća iz kojih se teško možemo izvući? Kako riješiti Gordijeve čvorove u koje nas život tako lako i lukavo zapetljava? Možemo li sve svoje dileme riješiti na osnovu svojih ranijih iskustava i proživljenih situacija?

U prošlim vremenima, za trajanja vedske civilizacije, u ovakvim situacijama ljudima su pomagali jyotishiji, vedski astrolozi, s jasnom vizijom i razumijevanjem stvarnosti. Većina njih bavila se Jyotishem, naukom koji nam osvjetljava tminu materijalnog svijeta i ukazuje na put kojim trebamo krenuti kako bismo ostvarili puni smisao svoga života. A kako će to jyotishi učiniti? Tako što će nam izraditi i protumačiti našu natalnu kartu.

Natalna karta – što je to?

Natalna karta (Rashi chakra, Janma kundali), ili popularno horoskop, bojno je polje koje je podijeljeno u dvanaest dijelova (bhave ili kuće). Na to bojno polje dolaze vojnici (planeti ili grahe) koji imaju određene specifične odnose prijatelja ili neprijatelja. Pri svom dolasku vojnici zauzimaju određene položaje na pojedinim dijelovima bojnog polja (grahe zauzimaju položaje unutar bhava).

Svakoj od ovih pojedinačnih skupina vojnika pridružuju se i saveznici i vazali (rashiji ili znakovi zodijaka).

U pozadini bojnog polja nalazi se osoblje koje je zaduženo za sigurnost viših časnika, bolničari, vezisti, tehničari itd. bez kojih se rat i rezultat rata ne može zamisliti. Oni predstavljaju nakshatre (zvijezde stajačice). Svojim pozadinskim djelovanjem oni unose dodatne učinke u napredovanje svojih snaga.

Generali (viši autoriteti) postavljaju (prema karmi osobe) svoje vojnike (planete ili grahe) u borbene formacije na određenim dijelovima bojnog polja (bhave ili kuće), koje tvore određenu ratnu strategiju sa specifičnim kombinacijama snaga (planetarne yoge) koje bi trebale donijeti posebne učinke i iznijeti konačnu pobjedu (posebni utjecaji i događaji u životu osobe koji su od velike važnosti).

Dakle, na bojnom polju (Rashi chakra, Janma kundali) svaka zapovjedna strana (viši autoriteti) postavlja svoje vojnike (planete ili grahe) zajedno sa svojim saveznicima i vazalima (rashiji ili znakovi zodijaka) na određene dijelove bojnog polja (bhave ili kuće) tako da bi mogli pratiti kretanje (aspekti planeta ili graha) i nadiranje neprijatelja na bojnom polju. Ovakav borbeni raspored snaga utjecat će i odraziti se na povoljnost ili nepovoljnost djelovanja (utjecaji planeta) suprotne strane na bojnom polju.

Usto, generali će (viši autoriteti), kako bi dodatno zavarali i zbunili neprijatelja, prije same bitke prebaciti pojedine dijelove (planete ili grahe) svojih snaga u druge dijelove bojnog polja (bhave ili kuće) što unosi dodatan nemir kod neprijatelja. Ovo čini vladarstvo nad znakovima (rashijima).

Svaki vojnik (planeti ili grahe) sa svojim vazalima (rashi ili znak zodijaka) u skladu sa svojim položajem na bojnom polju (bhava ili kuća), mora izvršiti zadatke koji su mu povjereni od strane časnika (viših autoriteta).
Podjelne karte (varge) u Jyotishu predstavljaju šesnaest komandosa koji su zaduženi za posebne operacije.

Dasha razdoblja (maha dasha) su postrojbe, falange ili divizije koje se prema točno utvrđenom vremenskom rasporedu smjenjuju na bojnom polju za vrijeme bitke (sudbinski tijek osobe).

Što je zadatak astrologa?

Što je zadatak astrologa, upitat ćete se? Prema konačnom i završnom rasporedu snaga na bojnom polju, sa svim mogućim pratećim elementima koji mogu učiniti bitku uspješnom, vrstan neutralni strateg ili promatrač bitke (jyotishi ili astrolog) može zaključiti i predvidjeti ishod rata (život i napredak osobe).

On pomaže osobi da shvati svoju zadaću i ulogu u ovom svijetu kako bi uspijela iznijeti pobjedu na bojnom polju nad materijalnom prirodom i iluzornom koncepcijom života. Astrolog ukazuje osobi da je ona samo neutralni promatrač (duša) ovog bojnog polja (privremeni materijalni svijet) u odjeći od materijalnih elemenata (yantra), u kojem se ona, kao uvjetovano živo biće, bori u beskrajnom krugu rađanja i umiranja (samsara) u skladu sa svojom karmom. Astrolog pomaže klijentu da shvati važnost kako mora jednom za svagda prekinuti tu besciljnu borbu, koja je unaprijed osuđena na poraz, i prihvatiti svoj egzistencijalni položaj kao Jedinke s vječnim, nepromjenjivim Jastvom, koje je u izravnom suglasju s božanskim. Važno je shvatiti kako nismo kontrolori svojih djelatnosti i aktivnosti u ovom materijalnom svijetu, i da je naš život gotovo u cijelosti određen u skladu s našim karmičkim djelatnostima u prošlim životima. Ovakva spoznaja donijet će nam trajan mir i potpunu realizaciju naše istinske uloge u ovom svijetu.

Mogli bismo dakle reći kako astrolog, tj. jyotishi, mora ukazati osobi (u skladu s njenom razinom svijesti) što je njena zadaća u ovom životu zbog sljedećih razloga:

POČETNE SPOZNAJE (karma-yoga)

 • kako bi svojim aktivnostima ispravila propuste u svom karakteru
 • ispravila štetu koju je nanijela svakom živom biću u ovom svijetu svojim nepravilnim načinom djelovanja
 • kako bi unaprijedila kvalitetu svog življenja
 • razvila odlike vegetarijanstva i nenasilja prema ostalim bićima
 • uključila se u humanitarne i dobrotvorne aktivnosti
 • pomagala starim i nemoćnim osobama
 • odbacila štetne navike
 • zauvijek prestala s intoksikacijom (alkohol, duhan) i drogama
 • razvila odlike čistoće i milosrđa
 • razvila odlike poniznosti i čovjekoljublja
 • ispunila svoj život ljubavlju i brigom za druge
 • razvila želju za pomaganjem unesrećenih, nastradalih i hendikepiranih osoba

OSREDNJE SPOZNAJE (jñana-yoga)

 • razvila svoje odlike pobožnosti i religioznosti
 • razvijanje želje za samospoznajom
 • logikom razumijevanja stvarnosti donijela sebi mirnoću srca
 • zauvijek odagnala strah iz svoga uma
 • prevladala bojazan od smrti i ponovnog rođenja
 • zauzdala rijeku svojih materijalnih želja
 • obuzdala svoje želje za osjetilnim zadovoljstvima
 • okrenula svoje želje ka višim spoznajama stvarnosti
 • shvatila svoju ulogu u ovom materijalnom svijetu
 • shvatila iluzornost i prolaznost materijalnog svijeta
 • shvatila razlog svog dolaska u ovaj materijalni svijet
 • pronašla ključ za izlaz iz materijalnog svijeta

VIŠE SPOZNAJE (ashtanga-yoga)

 • realizirala raznovrsnost, ljepotu i punoću Božje kreacije
 • realizirala svrhovitost Božje kreacije
 • shvatila svoju vječnu prirodu (sat-cit-ananda)
 • shvatila Božju sveprisutnost
 • shvatila osobni aspekt Boga

NAJVIŠA SPOZNAJA (bhakti-yoga)

 • shvatila ljepotu razmjene ljubavi s Bogom i drugim bićima
 • razvila žudnju za vječnim životom u Božjem kraljevstvu

Ako jednom shvatimo i prihvatimo božansku prirodu stvarnosti, čiji smo i sami pripadajući djelići, tada smo svjesni želje Stvoritelja koji osobno stoji iza svega onoga što se u njoj zbiva. No, ukoliko imamo suprotno mišljenje, te smatramo sebe slobodnim posrednicima čiji je jedini cilj sebična borba za vlastiti opstanak i vlastito ispunjenje, tada smo u svom životu svjesni samo lekcija (posljedica), a ne i krajnje svrhe (uzroka), koja stoji iza njih. Na kraju, sve je u ovom svijetu određeno, i za nas, na koncu, ima pozitivano učinak, tvrde jyotishiji, vedski astrolozi. Čak je i samo neznanje pozitivno, jer nas kroz frustracije i bespomoćnost vodi do stanja više svjesnosti. Ako smo za to spremni i trudimo se prihvatiti takav stav, tada se izravno uključujemo u božansku svjesnost te bivamo vođeni nepogrešivom rukom koja nas neprestano vodi u pravom smjeru. Takav put kojim se zaputimo, pod vodstvom Božje ruke, za nas je najbolje ponuđeno rješenje, zar ne?

Nikola Đurđević, jyotish-vedska-astrologija.com

Prethodna objavaZvukom do slobode
Slijedeća objavaPojanje 2.dio – Univerzalna duhovna praksa
Nikola Đurđević
Vedski astrolog i numerolog. Autor brojnih članaka i eseja na temu samorazvoja, karme, reinkarnacije, numerologije i astrologije, a do sada je napisao šest knjiga iz spomenutih područja. Bio je urednik nekoliko časopisa kao što su “Karma”, “Ezoterikus” i “Liječenje biljem”. Profesionalno se bavi numerologijom od 1999. godine, a od 2011. i Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (Cardiff by the Sea, SAD), uspješno je završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održava savjetovanja i tečajeve Jyotisha i numerologije. Oženjen je. Živi i radi u Zagrebu.