Foto: pixabay.com

Ova materijalna priroda daruje svakoga od nas s onim što tražimo od nje. Sve ovisi o sadržaju naših potraživanja. U ovom svijetu postoji bezbroj načina za zadovoljavanje naših nagona tijela i uma. Cijeli sustav djeluje vrlo usklađeno za njihovo ispunjenje, poput savršenog stroja. Tu su kompjutorske igre, TV, video, nogometne utakmice, diskoteke, restorani ili neki drugi oblici i načini zabave. Svakodnevne male muke i problemi do ostvarenja naših raznoraznih želja brzo padaju u zaborav.

atma.hr – 52
Ljudi iz dana u dan hrle na posao, kupovinu, stoje u dugim redovima očekujući mirovinu. Rekli bismo to je svakodnevni život nas smrtnika u kojem svatko očekuje neki maleni dobitak za sebe. Sreća i zadovoljstvo, život ispunjen bezbrižnim i lagodnim trenucima – to je ideal kojem teži svatko od nas, ili barem većina. No, je li to uistinu ono što trebamo i ono što nas uistinu može zadovoljiti, ili tu ipak nešto nedostaje? Ovakva pitanja su se barem jednom pojavila u našem umu?

Ovaj svijet i nije baš tako ružičast kako smo pomislili na prvi pogled, zar ne? U njemu se nalazi i bezbroj plavih nijansi. Postoji li izlaz? Gdje leži prava sloboda? Prema naučavanju Veda oslobođenje od okova materijalne egzistencije se najbrže postiže transcendentalnim zvukom. Filozof Scheller označio je čovjeka kao biće koje se može oduprijeti nagonima niže prirode. Jedino se u ljudskom obliku tijela mogu kontrolirati osjetila i započeti duhovni život.

Nažalost, danas vlada mišljenje da je ljudska sloboda veća što je širi izbor njegovog osjetilnog uživanja. Regulacija i restrikcija kao da ne idu uz pojam slobode. Međutim, to nije prava sloboda već istinsko robovanje osjetilima. Ako nekome kažemo: “Nemoj skočiti s krova!”, može se pomisliti da je to nekakvo ograničenje, ali mi ustvari pomažemo toj osobi ostvariti njegovu slobodu u mnogo većoj mjeri. Naš životni moto može biti: “Mogu zapaliti smotak marihuane i mijenjati partnere u krevetu do mile volje”, ali tada mi zapravo postajemo ništa drugo do robovi svojih osjetila. Kada osoba ima dovoljno snage odgovoriti “ne” svojim osjetilnim nagonima, tada možemo reći: “Ovaj čovjek je uistinu slobodan.”

Ukoliko krene putevima samospoznaje, čovjek može spontano razviti viši ukus i osjetiti pravi užitak koji je neusporedivo kvalitetniji od sebičnog uživanja materijalističkih “zadovoljstava”. U tome veliku ulogu ima zvuk, budući da predstavlja takvu vrstu energije koja može utjecati na svijest i život čovjeka. Svi imamo iskustvo da je zvuk vrlo snažan medij za prenošenje poruka, atmosfere i raspoloženja. Transcendentalni zvuk može probuditi čovjekovu čistu duhovnu svjesnost. Na tom nivou čovjek živi prirodno i sretno.

atma.hr – 52
Pričati i pjevati o Bogu, Njegovim odlikama, djelatnostima i energijama, nama uvjetovanim duhovnim dušama u ovom materijalnim svijetu, predstavlja duhovni zvuk. Materijalni zvuk koji govori o bogatstvu, slavi, seksu itd., još više nas veže za ovaj materijalni svijet i čini da prije ili kasnije postanemo frustrirani tragajući za nečim što ako i dobijemo, uskoro ćemo izgubiti. Duhovni zvuk prekida našu uspavanost i vraća nam izvornu duhovnu svjesnost.