atma.hr – 52
Kultura je poniznost, moral i mudrost srca, izraženi kroz stil života i umjetnost. To je kultura. Kultura nije samo kako se oblačite ili koju glazbu slušate.

Jedan od Hitlerovih najbližih suradnika, je bio ‘Mastermind demon’ odgovoran za naručivanje ubojstava desetaka milijuna nevinih ljudi. To je bio njegov posao. Ipak, u svom privatnom životu bio je smatran vrlo kulturnim gospodinom. Nosio je najfiniju odjeću, njegovao je sve manire pristojnosti, etiketa govora s lijepim poštovanjem prema drugima, znao je kako se jede po vrlo aristokratskim manirima. On je bio pokrovitelj likovne umjetnosti, volio je klasičnu glazbu i dao toliko sredstava za promicanje klasične glazbe, poezije i kazališta. Sa svakog stajališta kojeg smatramo kulturnim, on je bio vrlo kulturan gospodin. Govorio je umilnim riječima i činio sve što visoko kulturno društvo poštuje i njeguje.

Međutim, u svom srcu, on je bio nemilosrdni ubojica koji je mučio i zaklao milijune nevinih ljudi, djece, žena i umirovljenika. Dakle, kultura nije stvar samo načina života i umjetnosti, već je, u suštini, na koji način životni stil i umjetnost zapravo utjelovljuju načela poniznosti, morala i mudrosti srca.

atma.hr – 52