Jednom davno, rekao mi je jedan klijent: “Ne znam što da radim, bio sam lud za nogometnim utakmicama, a u zadnje vrijeme, to me uopće više ne uzbuđuje. Sjedim i gledam kako igra moj klub, golovi padaju, a u meni nikakve emocije. I pitam se što se desilo, što sa mnom ne valja.”

Što biste mu vi odgovorili?

Život je konstantna promjena i mnoge stvari u kojima smo uživali u djetinjstvu više nam nisu zanimljive. Isto tako, nešto u čemu smo uživali u zadnjih npr. deset godina ne mora biti nešto u čemu ćemo uživati i u idućih deset godina. Kako sazrijevamo, mijenjaju nam se interesi i način na koji doživljavamo određenu stvar. U primjeru s nogometnim utakmicama, mladi gospodin je jednostavno prerastao tu vrstu iskustva.

atma.hr – 52
Ono što se u tom trenutku može desiti je da se osjećamo kao da smo odjednom ostali bez svog “izvora užitka i ispunjenja”. Ako su nekome nogometne utakmice bile nešto u čemu je najviše uživao i bio strastven, ako ta strast nestane, osoba se može osjećati kao da nešto “fali” i um može reći: “Ako u ovome više ne uživam, onda ne vidim što je preostalo da me ispuni u ovom životu” ili nešto slično.

Strasti i interesi otpadaju, a također uvijek dolaze i novi. Međutim, kako počnemo istraživati i otkrivati prirodu iskustva, postoji jedna tendencija, a ta je da se prestanemo oslanjati na ideju da nam je potrebno nešto da nas ispuni.

Ako se nađete u trenutku u kojem se čini da vas napuštaju svi vaši guštevi, možda su to bile neke situacije u kojima ste se prije mogli “izgubiti” i na neko vrijeme skrenuti pažnju sa svog svakodnevnog života s kojim u nekom aspektu niste zadovoljni, dakle ako se nađete u takvom trenutku, vrlo je vjerojatno da je to korak u vašoj unutarnjoj evoluciji. Kao zmija, svlačite kožu koja vam je postala tijesna.

Kroz tu promjenu, vaš fokus se mijenja iz ideje da nešto iz nečega trebate dobiti u inspiraciju da umjesto toga – neke vrste konzumacije – nešto stvorite ili date ljudima i svijetu. Iz primarno konzumerističkog stanja uma u sve više kreativno stanje uma. Također, paralelno s tim, ono što život želi da otkrijete je da vam ne treba izvor ispunjenja ili užitka kao nešto vanjsko već izvor svega toga otkrivate u sebi kao nešto bezuvjetno, neovisno o okolnostima, o situaciji.

atma.hr – 52
Zato, ako vam stvari u kojima ste uživali više ne predstavljaju užitak, nemojte se zapetljati u mentalnu konstrukciju o tome da je tu nešto krivo. Sagledajte to na ovaj način i zapitajte se da li vam zaista treba to u čemu ste dosad uživali ili vrijeme koje ste tome poklanjali možete iskoristiti na novi, dublji način koji je više u skladu s glasom vašeg bića i koji dolazi više iz inspiracije, a manje iz potrebe.

Darko Pribeg
darkopribeg.com

68 JAY SHETTY

banner jay shetty