Spa photo created by freepik - www.freepik.com

Vakuumska terapija ili terapija čašama na organizam djeluje opuštajuće, potiče cirkulaciju, rad limfnog sustava i općenito izmjenu tvari, odnosno – prema tradicionalnoj kineskoj medicini – protok životne energije poznate kao qi (chi). Terapija uklanja energetske blokade, iz tijela izvlači toksine i nečistoće, smanjuje mišićnu napetost, bolove i upale. Nakon cuppinga ostaje osjećaj olakšanja, relaksacije, popuštanja boli i općenito ugode. Svatko može naučiti upotrebljavati vakuumsku terapiju u vlastitom domu uz pomoć odgovarajućih cupping setova i uz njih priloženih uputa.

atma.hr – 78
Poznata i kao vakuumska terapija, banke, Schröpftherapie, ventuza i pod raznim drugim imenima, cupping ili terapija čašama drevna je tehnika liječenja raširena diljem svijeta. Razlog za njenu dugovječnost i popularnost svakako su blagodati koje donosi.

Među njima su detoksikacija, ublažavanje bolova i upalnih stanja, poboljšanje cirkulacije, limfna drenaža, povoljan učinak na zdravlje kože te uklanjanje celulita.

Iako postoji preko 5000 godina, o točnom podrijetlu terapije čašama i danas se zapravo malo zna. Kao njena izvorišta često se spominju drevne civilizacije Mezopotamije, Egipta i Kine.

Kratka povijest cupping terapije

Terapija čašama davno je bila rasprostranjena na području Europe, Azije, sjeverne Afrike i među sjevernoameričkim starosjediocima. Najstariji zapis o njoj može se pronaći u Ebersovom papirusu, jednom od najstarijih medicinskih tekstova nastalim u Egiptu oko 1500. pr. Kr.

Utemeljitelj znanstvene medicine i starogrčki liječnik Hipokrat preporučivao ju je za liječenje raznih bolesti, a o njenoj je uporabi pisao ugledni taoistički alkemičar i fitoterapeut Ge Hong (281-341.).

atma.hr – 39

Primjenjivali su je glasoviti europski liječnici poput Galena i Paracelsusa, a početkom 20. stoljeća o vrlo uspješnim rezultatima njene primjene svjedočio je istaknuti britanski antropolog i doktor medicine Sir Arthur Keith.

Dok su na samim počecima za cupping služili životinjski rogovi, a nešto kasnije čaše posebnog oblika izrađene od keramike, bambusa, metala i stakla, danas se najčešće primjenjuju cupping setovi napravljeni od stakla ili silikona.

cupping1

Globalna sportska javnost doznala je za cupping 2016. kad se pročulo da ga primjenjuje najuspješniji plivač svih vremena, višestruki olimpijski prvak Michael Phelps.

Odale su ga crvenkaste “masnice” na leđima gdje su čašice bile polagane.

atma.hr – 75
Kako djeluje cupping terapija

Naziv koji najbolje opisuje kako cupping djeluje svakako je vakuumska terapija, budući da zbog podtlaka koji se stvara izvlačenjem zraka iz čaše ona nakon polaganja na određeno mjesto podiže kožu prema gore.

To na organizam djeluje opuštajuće, potiče cirkulaciju, rad limfnog sustava i općenito izmjenu tvari, odnosno – prema tradicionalnoj kineskoj medicini – protok životne energije poznate kao qi (chi).

Terapija uklanja energetske blokade, iz tijela izvlači toksine i nečistoće, smanjuje mišićnu napetost, bolove i upale. Ovisno o njihovoj vrsti, načinu primjene i stanju tretirane osobe čaše obično ostaju na tijelu od 3 do 15 minuta.

Budući da se stavljaju na određene točke ili se njima masira, cupping se može primjenjivati u kombinaciji s akupresurom, masažom, refleksoterapijom ili akupunkturom jer to može pojačati djelovanje spomenutih terapija.

Kako se stvara vakuum

Da bi se napravio vakuum, iz staklenih čaša terapeut izvlači zrak njihovim zagrijavanjem pomoću paljenja vate natopljene u alkoholu unutar čaše. Tako pripremljena, zagrijana staklena čaša polaže se na tijelo kako bi se uslijed hlađenja stvorio vakuum, te se ne miče s mjesta na koje je stavljena.

S druge strane, silikonske čaše, kao i one s pumpicama, ne zagrijavaju se.

atma.hr – 78
cupping2

Vakuum se stvara njihovim pritiskanjem na kožu. Nakon što malo odstoje na jednome mjestu, može ih pomicati i masirati cijelo tijelo sve dok vakuum ne popusti.

Prethodno se preporučuje namazati tijelo odgovarajućim uljima kako bi čašice lakše klizile.

Brojne blagodati cupping terapije

Terapija čašama prodire duboko u tijelo, čak i do 10 cm. Budući da se zahvaljujući djelovanju vakuuma aktiviraju krvožilni sustav, protok limfe (tjelesnog čistača) i drugi fiziološki procesi, jasno je zašto to dovodi do oslobađanja organizma od toksina, upala i boli, kao i do boljeg zdravlja, čišćenja kože i odstranjivanja celulita.

Cupping ima uistinu široku primjenu. Dosadašnja su iskustva pokazala da pomaže kod:

 • bolesti dišnog sustava poput prehlade, kašlja, bronhitisa, upale pluća, astme i alergija
 • reumatskih bolesti
 • bolova u leđima i mišićima
 • sportskih i traumatskih ozljeda
 • loše cirkulacije, proširenih vena i sličnih problema krvožilnog sustava
 • detoksikacije organizma
 • zacjeljivanja ožiljaka i strija
 • uklanjanja celulita
 • nečiste, problematične kože, ekcema i akni
 • napetosti, tjeskobe i kroničnog umora
 • migrene
 • gubitka elastičnosti kože i bora

atma.hr – 39

“Staklene čaše stavljam primarno na bolna mjesta kako bi iz dubine tijela izvukle otrove, a silikonske biram kad ih kombiniram s masažom u svrhu bolje aktivacije limfnog sustava, limfne drenaže,” otkriva Marko Ivković, spa i wellness terapeut, koji se vakuumskom terapijom služi dugi niz godina.

“Osim kod uklanjanja mišićnih bolova, detoksikacije i opuštanja, cupping se prema mom iskustvu pokazao učinkovitim i kod liječenja prehlade, viroza i drugih bolesti dišnog sustava te upalnih procesa,” dodaje Ivković, ističući da je čaše nakon tretmana nužno dobro pročistiti od “loših” energija koje su povukle.

Lažne masnice

Iako zbog “usisavanja” kože tretirana osoba isprva može osjetiti nelagodu, to će brzo proći. Nakon cuppinga ostat će osjećaj olakšanja, relaksacije, popuštanja boli i općenito ugode – no i crvenilo na mjestima na koje su čaše bile položene.

Moglo bi vam se učiniti da je riječ o masnicama, no one to zapravo i nisu, već samo znak da su se vaše kapilare i krvne žile aktivirale.

Zanimljivo, crvenilo je, recimo u slučaju bolova u leđima, jače na problematičnim mjestima, a tragovi obično nestaju u roku od nekoliko dana.

atma.hr – 75
Cupping kod kuće

Svatko može naučiti upotrebljavati vakuumsku terapiju u vlastitom domu uz pomoć odgovarajućih cupping setova i uz njih priloženih uputa.

cupping mapa

Postoje veće čaše namijenjene tretmanu tijela i manje koje se primjenjuju na licu, stopalima i zglobovima; o vama i vašim potrebama ovisi koje ćete izabrati.

alternativa-za-vas

44 AYURVEDA

banner za knjige AYURVEDA