Svako ima drugačije mišljenje o tome što znači raditi na sebi i što je to osobni  razvoj. Kao prvo, to nije isto što i profesionalni razvoj, tj. nadogradnja svojih profesionalnih znanja i vještina kao što neki smatraju. Nije ni biti pozitivan niti voljeti sebe, veće mnogo više, a čak i drugačije od toga.

U poplavi raznih pristupa samopomoći, neki koji su riješili da se posvete radu na sebi, jednostavnone znaju ni odakle krenuti, a kamoli što izabrati kao svoj put. Čak i mnogi koji su već dobro krenuli tim putem, poveremeno budu negativno iznenađeni kada im se dogodi neka teža dijagnoza, a već cijelo desetljeće su posvećeni nekom odobranom putu rada na sebi. Ovo je samo  pokazatelj da sve ima svoje mjesto i da smo svi različiti, kao i potreba primjene više od jednog pristupa u skladu sa induvidualnosti pojedinca.

atma.hr – 75
Što je svrha?

Kako bi mogli ići dalje u ovu temu, krenimo od toga što je svrha i cilj rada na sebi. Osnovni zadatak rada na sebi je višestruk, a svodi se na:

 • Rješavanje vlastitih emocionalno energetskih ožiljaka na nivou duše
 • Transformacija svojih ograničavajućih uvjerenja u životno podržavajuća ujverenja
 • Smanjenje svog ega, tj. maske koja kompenzira naše ožiljke
 • Podizanje vlastite frekvencije
 • Podizanje nivoa svijesti

Što dobijamo radom na sebi?

Rezultati rada na sebi u skladu s navedenim, su sljedeći:

 • smanjenje intenziteta reakcija na sve što nam se ne sviđa oko nas, tj. nije u skladu s nama,
 • smanjenje doživljaja stresa u situacijama koje su do tada bile stresne,
 • poboljšanje odnosa sa drugima oko nas,
 • poboljšanje raspoloženja i doživljaja vlastitog života,
 • poboljšanje zdravstvenog stanja,
 • poboljšanje rezultata u svim aspektima života,
 • poboljšanje samopouzdanja i samopoštovanja,
 • smanjenje vlastitih  kompleksa i
 • još mnogo toga…

atma.hr – 75
Koliko dugo treba raditi na sebi?

Svi imamo slobodu izbora. Suština je da je cijeli život namijenjen rastu i razvoju našeg bića, dok dajemo svoj jedinstven doprinos čovječanstvu. To je kontinuirani proces za koji ne postoji magičan štapić, ali ima bržih i sporijih puteva za postizanje istog. Poznata je  izreka da nije problem praviti greške jer kroz greške učimo, ali ponavljati istu grešku ponovo i ponovo, to je ”definicija gluposti”. Na žalost, ima onih koji provedu godine, a nekad i cijeli život, vrteći se u krug bez toga da riješe teme, tj. ožiljke i obrasce koji dovode do toga. Ukoliko vjerujete u inkarnaciju, bitno je da shvatite da će vas isti ožiljci koje niste riješili u ovom životu dočekati u sljedećem. Ukoliko ne vjerujete u inkarnaciju, tada radom na sebi pomažemo sami sebi kako bi ovaj život u kom smo učinili što boljim, ljepšim, kvalitetnijim, korisnijim.

Na koji način raditi na sebi?

Postoje mnogi načini na koji možemo raditi na sebi i većina je komplementarna. Istovremeno treba znati da su u nekim situacijama određeni pristupi efikasniji i precizniji. Neki traže više znanja i iskustva, neki su vrlo globalni pa ne znamo da li smo se uopće pomakli ili ne, što nas često dovodi do toga da odustanemo, a možda je put bio veoma dobar.

Kombinacijom pristupa se često može postići fascinantan rezultat zbog sinergističkog efekta. Moj omiljen pristup je EFT, tj. Tehnika Emocionalne Slobode, mada po potrebi koristim i neke druge. Ljepota EFT-a je što je kompatibilan sa svim pristupima, i ako znamo što radimo, možemo raditi vrlo precizno i efikasno u širokom spektru oblasti, jer emocije i uvjerenja su prisutni baš u svakom segmentu našeg života.

atma.hr – 75
Možemo li sami sebe voditi na tom putu?

U nekim oblastima da, u nekim ne. Ne samo da nam trebaju određena znanja za početak, nego u direktnom radu na sebi, svi mi imamo vlastite slijepe kutove, tako da nam je ponekad pomoć dobrog profesionalca veoma korisna. Istovremeno, ne možemo očekivati da će netko sve napraviti za nas. Kao što kaže izreka – niko ne može za nas jesti svojim ustima, tako je i ovdje. Rad na sebi zahtjeva vrijeme i zapamtite ponovo staru izreku “Zrno po zrno – pogača.“

Iako bi nam svima na ovom svijetu bilo mnogo bolje kada bi bilo puno više onih koji imaju unutrašnji mir i što manje ožiljaka na svojoj duši, na žalost mnogi kreću na ovaj put tek kad ih zadesi teška situacija, bilo psihička ili fizička i ne vide izlaz. Iako je bolje ikad nego nikad, ohrabrujuće je što ipak ima sve veći broj onih koji su zainteresirani za temu osobnog razvoja.

Video na ovu temu pogledajte ovdje:

https://youtu.be/fFn18q3Ehhw

Za one koji su spremni za rad na sebi, u okviru opusa edukacije Okrugla duga, dobiti će sve što je potrebno da bi postigli koristi koje smo gore naveli. Želja nam je bila da u okviru ovog opusa pružimo znanja, vještine i bar dio potrebnih transformacija da bi sa sigurnošću svako mogao ići svojim putem osobnog rasta i razvoja.

http://tehnikaemocionalneslobode.com/srpski/seminari-okrugla-duga/on-line-prijava/