Jyotish, tj. vedska ili indijska astrologija, u sebi sadrži bogati simbolizam koji utjelovljuje kozmičke energije u različitim oblicima polubogova i polubožica. Polubogovi se na sanskrtu (drevni jezik koji se koristio na Zemlji prije 5000 godina) nazivaju deve, a polubožice devi. Zabave i događaji iz njihovih života opisani su u brojnoj vedskoj literaturi i prepričavaju se, u izvornom ili modificiranom obliku, u gotovo svim kulturama na našem planetu sve do današnjih dana.

Te su zabave vrlo poučne i prepune su dubokoumnih metafora koje nam pomažu u našem osobnom razvoju i prosvjetljenju. Razumijevanje skrivenih značenja i smisla postojanja deva važan je ključ za razumijevanje Jyotisha, tj. vedske ili indijske astrologije. Također, razumijevajući deve devi otvaraju se naši skriveni, uspavani potencijali, kao i sposobnosti .

U ovom članku govorit ćemo o Suryi ili polubogu koji upravlja i predsjedava Suncem, kao i stanovnicima solarnog sustava.

Simbolizam Surye ili poluboga Sunca

Surya je sin velikog sveca Kashyapa Munija i njegove žene Adhiti. On je kralj svih planeta i gospodari Istokom. U Vedama je rečeno da se moć Vishnua, Svevišnjega, koja se očitovala kao Rig, Yajur i Sama Veda, odražava kao plamen preko Sunca. Tako je Surya opunomoćen moćimaVishnua i s njima održava i štiti svijet te uništava tamu noći, tamu neznanja.

Surya sjedi na svojoj nebeskoj kočiji1, upregnutoj sa sedam konja (koji predstavljaju vedske mantre): Gayatri, Brihati, Ushnik, Jagati, Tristubh, Anushtubh i Pankti. Kotač kočije predstavlja kotač vremena, a na njemu je šest žbica koja predstavljaju šest godišnjih doba (u Indiji). Svakoga mjeseca različiti sveci, Aditye, anđeli (Gandharve), Yakshe i druga bića, sjede na ovoj kočiji i time daju određene, tj. posebne karakteristike vremenskim ciklusima i njihovim utjecajima: mjesecu ili sezoni, vrućini, hladnoći i dr. Dok sveci izgovaraju svoje molitve ili himne, anđeli pjevaju, rajske dame plešu, a ostala bića pomažu u svakodnevnim ritualima vezanim uz Suryino putovanje, kočija sa Suryom kruži oko planine Meru (planina Meru prolazi sredinom univerzuma i služi kao os ili stožac oko kojega se nalaze svi planetarni sustavi).

Surya ima ljudski oblik s dvije ruke u kojima drži lotose, i poput istinskog kralja, veličanstvene je pojave. On je jedan od tri vatre u tijelu i djeluje kroz Sushumna nadiNadiji su kanali (poznati i kao meridijani) koji se protežu kroz sve dijelove tijela (postoji 108 glavnih nadija), a Sushumna nadi je kanal koji se kreće kičmom do vrha glave. Surya je oženjen sa Sangyom, kćerkom velikog rajskog arhitekta Vishvakarme. S njom ima troje djece: Manua (koji je začetnik ljudske rase i poznat je po svom zakoniku za ljude – Manuov zakon), Yamaraja (koji je zadužen za pravosuđe u svemiru, a ujedno i nadgleda proces reinkarnacije), i Yami.

Zbog snažnog osjećaja užarene Suryine prirode (Suryinim tijelom prevladava element vatre), koja ju je gotovo neprestano pekla, Sangya je jednom, na prevaru, u bračnu postelju svoga muža poslala svoju sluškinju Chayu, koja joj je vrlo sličila. Tako je Chaya rodila Savarnamanu, Tapatiya i Shanaishcharyu (Saturna). Za to je vrijeme Sangya, kao izrazito duhovna napredna osoba, meditirala u šumi. Nakon što je Surya shvatio kako spava sa sluškinjom, a ne sa svojom ženom, postao je vrlo ljutit, i pošao je tražiti Sangyu. Vidjevši u daljini svog ljutitog muža kako joj se približava, Sangya je u strahu promijenila svoj oblik u kobilu. No, nije uspjela zavarati svoga muža. Zbog svojih velikih moći, Surya je otkrio njenu prevaru i pretvorio se u konja. Tako su iz njihovog sjedinjenja rođeni blizanci Ashvini kumare i RevantaAshvini kumare, pod imenima Dashra Nasatya, postat će veliki liječnici deva, polubogova.

Obožavanje Surye

Što Sunce predstavlja u našoj natalnoj karti, tj. horoskopu? Ono vlada nad našim vidom, mišićima, trbuhom, krvi, kostima, srcu, vitalnošću, pritiskom, leđima, arterijama, gušteračom, i našim tjelesnim izgledom. Stoga, slabo Sunce u horoskopu znači i jako slabo zdravlje tijekom života.

Sunce utječe i na sljedeća područja: bogatstvo, duša, kraljevstvo, ponos, arogancija, radost, strpljivost, smirenost uma, hrabrost, usponi u životu, očevo nasljedstvo, slava, poštovanje, privlačnost, karakter, posao.

Sunce gospodari nad zodijačkim znakom Lava (Simha). Utječe i na trnovite biljke, travu, šafran, sjeme, drveće, medicinsko bilje, borove, kokos i dr.

Kao održavatelj života u ovom svemiru, Surya se obožava Savitri Gayatri mantrom(molitva). Brahmane (najviša kasta) u Indiji i danas tri puta dnevno recitiraju ovu mantru, i to okrenuti licem prema Suncu. Redovito recitiranje ove mantre uništava bijedu i poništava loš ili pojačava slab položaj Sunca u horoskopu.

divider-1

1Kočija Suryadeve – procijenjeno je da je kočija poluboga Sunca, Surye, duga 3 600 000 yojana (46 346 400 km) i četiri puta manje široka (900 000 yojana ili 11 586 600 km). Konje, nazvane po Gayatri i drugim vedskim himnama, uprežeArunadeva, vozač kočije, zapregom širokom 900 000 yojana (11 586 600 km). Kočija neprestano nosi poluboga Sunca. U “Vishnu Purani” je rečeno: “Sedam konja upregnutih u kočiju poluboga Sunca zovu se Gayatri, Brihati, Ushnik, Jagati, Trishtup, Anushtup i Pankti. U “Vayu Purani” opisan je položaj tih konja i rečeno je da iako Arunadeva sjedi ispred poluboga Sunca i upravlja kočijom i konjima, gleda unatrag prema polubogu Sunca.

Ispred poluboga Sunca nalazi se 60 000 svetih osoba po imenu Valikhilye, svaki veličine palca, koji ga slave upućivanjem rječitih molitvi. Četrnaest drugih svetaca,Gandharve, Apsare, Nage, Yakshe, Rakshase i polubogovi, podijeljeni u grupe po dvoje, svakog mjeseca prihvaćaju različita imena i neprestano obrednim ceremonijama obožavaju Vishnua kroz najmoćnijeg poluboga Suryadevu, koji ima mnogo imena.

Obožavajući najmoćnijeg poluboga SuryuGandharve pjevaju pred njim, Apsareplešu ispred kočije, Nishachare idu za kočijom, Yakshe je štite, a sveciValikhilye okružuju poluboga Sunca i upućuju mu molitve. Četrnaest pratilaca podijeljenih u sedam grupa brinu se da se svemir redovno opskrbljuje snijegom, toplinom i kišom.

Piše: Nikola Đurđević, jyotishi (vedski astrolog)

jyotish-vedska-astrologija.com

Prethodna objavaVoće i povrće kao lijek, neko od njih sprečavaju teška oboljenja
Slijedeća objavaFotografija
Nikola Đurđević
Vedski astrolog i numerolog. Autor brojnih članaka i eseja na temu samorazvoja, karme, reinkarnacije, numerologije i astrologije, a do sada je napisao šest knjiga iz spomenutih područja. Bio je urednik nekoliko časopisa kao što su “Karma”, “Ezoterikus” i “Liječenje biljem”. Profesionalno se bavi numerologijom od 1999. godine, a od 2011. i Jyotishem (vedska ili indijska astrologija). U 2016. godini u “Pacific Institute of Vedic Science” (Cardiff by the Sea, SAD), uspješno je završio Jyotish školu “The Essentials of Maharishi Jaimini’s Upadesha Sutras” i “Advanced Jaimini Jyotisha”, a u 2019. godini i “Predicting Major Life Events”. Održava savjetovanja i tečajeve Jyotisha i numerologije. Oženjen je. Živi i radi u Zagrebu.