Profesorica s Univerziteta Hacettepe, Odsjek za prehranu i dijetalne proizvode, doc. dr. Zehra Buyuktuncer Demirel, izjavila je za agenciju Anadolija da konzumacija voća i povrća sprečava brojne bolesti, između ostalog, srčane bolesti, rak te neka kronična oboljenja.

“Da bismo potpomogli normalno funkcioniranje našeg organizma te da bismo spriječili nastanak raznih oboljenja, potrebno je svakodnevno konzumirati pet porcija voća. To bi značilo da dnevno moramo pojesti najmanje 400 grama voća i povrća”, izjavila je Demirel.

Crveno voće, kao što su jagode, trešnje, višnje i druge vrste sadrže pigmente zvane antosiyanidin. Ovi pigmenti imaju snažno antioksidantsko djelovanje, dodala je Demirel. Slično je i sa crvenim i bijelim grožđem, koje je isto tako jak antioksidans. Ovo voće ima važnu ulogu u sprečavanju nastanka teških oboljenja, poput raka i bolesti srca.

Lubenica i dinja idealna su hrana za ljeto. Laykopenin, koji se nalazi u lubenici, također je jak antioksidans. Žuto voće, poput marelice, osim vlakana, kalija i vitamina C, sadrži flavanoide i karotenoide. Beta-karoten iz marelice ima pozitivan utjecaj na oči i kožu.

Rajčica obiluje vitaminom C, kao i tvari zvanom laykopen, koja igra važnu ulogu u borbi protiv bolesti. Jedan od najbogatijih izvora vitamina C je zelena paprika, istakla je Demirel u razgovoru za agenciju Anadolija.

http://namirnice.ba/magazin/voce-i-povrce-kao-lijek-neki-od-njih-sprecavaju-teska-oboljenja/