Foto: pixabay.com

“Sve ti je to u glavi, opusti se malo … ja sam isto bio depresivan jedno popodne, znam kako ti je. Zamisli da si bolestan kao taj i taj.” … Jedan jedini savjet – nikada to ne govorite osobama koje imaju bilo kakvih problema s mentalnim zdravljem. Nećete pomoći, nego debelo odmoći. Šutnja i zagrljaj nekad govore više od tisuću riječi.

atma.hr – 78
Koliko puta ste imali problema sami sa sobom, a kada ste to odlučili reći drugima, rekli su vam da je to sve u glavi?

Koliko ste puta vi bili ti koji ste nekom rekli da im je sve u glavi?

Stvarno je, u glavi je, ali i glava se nekad poremeti, raspadne se, figurativno – na komadiće.

Raspadne se kao i hrskavica u zglobu koja se vidi rendgenom, raspadne se kao ligament koji pukne tijekom velikog napora nogometaša, raspadne se kao komad kože kad dijete padne s bicikla.

Raspadne se kao nokat koji pedikerka nije dobro zalijepila, raspadne se kao jetra kad ju godinama uništavaju alkoholom.

Raspadne se, ali se može oporaviti. Kao i hrskavica, ligament, koža, nokat, a i jetra se može oporaviti ako se na vrijeme krene liječiti.

atma.hr – 39

U toj raspadnutoj glavi bori se nekoliko osoba, milijun je trubača unutra, sviraju toliko da glava boli do iznemoglosti, a miran položaj tijela je gotovo nemoguć.

Ista ta glava proizvede bol oko srca, zabrinutost za većinu organa u tijelu, stvara mučninu, skuplja grlo, suši usta, čini dah plićim i san nemirnim.

Ruši ti samopouzdanje, crni tvoje misli, vrti neke ružne slike. Prisjeća te na neke loše stvari, loše vijesti, loše ljude.

Ruši te, natjera suze van, ne mari za izgled, a boji se svega.

U svemu tome, osobe se rijetko kome otvaraju. Misle da nisu normalne, zatvaraju se u sebe, a onda kad odluče podijeliti svoju tugu, jad i nemoć s drugima, često dobiju komentare poput:

“Sve ti je to u glavi, opusti se malo … ja sam isto bio depresivan jedno popodne, znam kako ti je. Zamisli da si bolestan kao taj i taj…”

atma.hr – 78
Jedan jedini savjet – nikada to ne govorite osobama koje imaju bilo kakvih problema s mentalnim zdravljem. Nećete pomoći, nego debelo odmoći.

Šutnja i zagrljaj nekad govore više od tisuću riječi.

Budimo zdravi – fizički, ali i mentalno.

Iva Mikić

gingeraj.com/lolamagazin

72 PRVA POMOĆ ZA EMOCIJE

banner za knjige prva pomoc za emocije