atma.hr – 52
Zdrav život može se usporediti sa stablom – stablom života – gdje naš duhovni život predstavlja korijenje, fizički i emotivni život predstavljaju deblo i društveni život predstavlja krošnju stabla. Sva četiri područja života moraju biti zbrinuta.


Widget not in any sidebars

Jeste li danas učinili nešto čime ste se pobrinuli za svoje tijelo – osim jela – nešto što poboljšava vaše zdravlje da biste mogli bolje djelovati? Jeste li učinili nešto da biste bili sigurni da imate pozitivne osjećaje i da u drugima možete vidjeti dobro? Jeste li danas učinili nešto da biste se pobrinuli za druge? Ili ste bili poput mnogih spiritualista koji misle: „Ja samo brinem o svojim duhovnim korijenima.“ Ako su vaši odgovori uglavnom bili „ne“, tada će vam koristiti da naučite nešto više o stablu života.

Četiri aspekta stabla života moraju biti uravnotežena. Dajmo primjer: ako stablo ima samo korijen, a nema jako deblo ili zdravu krošnju, ne može opstati. Isto je i ako je krošnja snažna, a korijen i deblo su slabi. Želite li djelovati za dobrobit drugih, morate biti sposobni to učiniti. Vaše deblo i korijenje moraju biti toliko dobro zbrinuti da osjećate unutarnju snagu i da uistinu želite brinuti o drugima na način na koji im je to potrebno.

Prava je umjetnost uravnotežiti ta četiri područja. Ponekad će korijenje trebati više pažnje, drugi put deblo, a ponekad će više pozornosti trebati pokloniti krošnji. Nije dovoljno usredotočiti se samo na jedan dio stabla – sve njegove dijelove morate uravnotežiti kako biste iskusili snagu stabla života. Često susrećem ljude koji se brinu samo o jednom dijelu svoga stabla života. Na primjer, savjetnici obično imaju jaku krošnju, ali kada vam govore o osobnom životu, otkrijete da su izgubljeni.

Upoznao sam mnoge spiritualiste koji su duhovno vrlo jaki, ali imaju loš odnos sa svima ostalima. Oni uglavnom kritiziraju ljude koji nisu mudri poput njih. Njihovo je korijenje dobro razvijeno, ali ne brinu se o drugima u duhu suosjećanja. Naravno, postoje i oni koji su fizički dobro razvijeni, snažni poput gorila, ali duhovno gladni. Svi oni nisu naučili pojedina područja stabla života dovesti u ravnotežu. Međutim, postizanje ravnoteže dinamičan je proces; to nije statično stanje.

Da biste uspješno primijenili teoriju stabla života, morate naučiti umijeće stalnog održavanja ravnoteže, što će zahtijevati individualnu zrelost i duboko razumijevanje načela koja stoje iza te teorije. Lako je usredotočiti se na jednu stvar, malo je teže budno paziti na dvije stvari, dok je teško održati četiri stvari u ravnoteži. Stoga je teorija stabla života
namijenjena onima koji žele naučiti živjeti drugačije.

Sacinandana Swami

25 BHAGAVAD GITA

atma.hr – 61
Prethodna objavaUltimativni izbor slobodne volje: Neka moja volja bude Božja volja
Slijedeća objavaBudi sretan
Sacinandana Swami
Sacinandana Swami, duhovni učitelj, pisac, pustolov i putujući propovjednik. Njegovo je duhovno putovanje kulminiralo u otkriću učenja A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupade, osnivača ISKCON-a, ogranka drevne Gaudiya Vaishnava Sampradaye, duhovnog nasljeđa čija učenja datiraju od pamtivjeka. Preveo je Bhagavad Gitu na njemački jezik, redovit je predavač na mnogim institucijama posvećenim rasprostiranju duhovnog znanja, uključujući i Institut za više obrazovanje u Vrindavanu, u Indiji i Bhaktivedanta College u Belgiji. Duhovni je ravnatelj Akademije Veda, međunarodno priznatog univerziteta vedskog nauka, umjetnosti i filozofije u osam zemalja. U njegova objavljena djela spadaju: Nektarski ocean Svetog Imena, Studija Gayatri mantre, Put velikog rastanka, Umijeće preobraženja, Duhovni tonik, Božanska imena…