atma.hr – 52
Mudrost je umjetnost preobražavanja iskustva u pouku. Svako iskustvo kroz koje netko prođe u životu je poput sjemena. Pouka koja iznikne iz tog sjemena je poput drveta. I najveća stabla izniču iz najmanjih sjemenki. Kako je lako pogrešno procijeniti dubinu sadržaja koja se nalazi u maloj sjemenci! Kad bismo samo znali dešifrirati skrivenu mudrost iz svakog iskustva, život bi postao putovanje puno pouka, za razliku od života s frustrirajućim iskustvima.

Svijet bismo trebali promatrati iz perspektive učenika. Uzmimo primjer stabla. Svaki aspekt stabla nam pomaže da kušamo različite okuse mudrosti.

Pogledajte deblo stabla koje ima toliko puno slojeva. Svaki sloj predstavlja još jednu godinu iskustva u životu stabla. Kao što svaki sloj jača stablo, na sličan način, svako iskustvo dodaje još jedan sloj snage u našem životu. Potrebno je spoznati te snage.

Stablo se cijeni prema kvaliteti svog voća. Vrtlar strpljivo čeka plodove koje će stablo pružiti. Stablo daje gorke i slatke plodove. Gorko nas voće poučava jednako kao i slatko voće. Međutim, ako su naši pokušaji pronalaženja sreće opterećeni nerealnim očekivanjima dobivanja samo slatkog voća, tada je prirodni rezultat toga – uznemirenje. Trebamo naučiti kušati slatkoću iz gorkog voća.

Esencija stabla nije iznad zemlje i zapravo ako bi se svaki djelić stabla odrezao, a korijenje ostalo, stablo bi se nakon nekog vremena ponovo manifestiralo. Korijenje predstavlja temeljni princip stabla. Ako se život temelji na osnovnim dubokim principima, bez obzira na to s koliko se neprilika sučimo kroz život, ti će nam principi pomoći da se vratimo natrag na pravi put. Trebamo naučiti zalijevati temeljne principe oko kojih je centriran naš život.

Sunce koje obasjava stablo predstavlja znanje i slobodu od tame neznanja. List uzima energiju sunca i kombinira je s vodom iz korijena te s ugljik-dioksidom iz zraka koji zajedno hrane cijelo stablo. Poput stabla, i mi također možemo procvjetati na energiji sunca koje dijeli svoje zrake znanja i kad bi otvorena uma upijali ove zrake znanja, naši bi životi bili obogaćeni istinskim značenjem.

atma.hr – 52
atma.hr – 52