Foto: pixabay.com

Čakre su suptilna središta energije i svijesti u ljudskom organizmu. One nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, već vrtlozi energije ljudske aure, koje se nalaze u suptilnom tijelu čovjeka. Pravilno funkcioniranje čakri nam omogućava zdravo fizičko i psiho-emocionalno tijelo. Svaka je povezana s živčanim centrima kralježnice, s određenim organima, žlijezdom s unutarnjim lučenjem i glavnim živčanim spletom. Možemo ih usporediti s generatorima najfinijih strujanja koji prenose energiju koja vibrira određenom frekvencijom. Vede, a posebno Ayur Veda tvrdi da je čovjek zdrav onoliko koliko su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije. Ovdje detaljno opisujemo svaku od 7 glavnih čakri, njene funkcije, zadatke, simptome pravilnog rada, ali i blokade te praktične načine harmoniziranja i otvaranja.

atma.hr – 52
Što su čakre?

Pojam i riječ „chakra“ prvi nam dolazi iz drevnih Veda i na jeziku sanskritu znači kotač, disk ili vrtlog. Čakre su središta energije i svijesti u ljudskom organizmu, a označava ih se i kao vrtloge energije i središta snage.

Prve upute o njima i o tome kako ih se može pokrenuti nalazimo konkretno u Upanišadama, svetim vedskim spisima Indije.

Učenje o čakrama preneseno je zahvaljujući tradiciji Indije i yoge, no same čakre čovjek može spoznati neovisno o pripadnosti kulturi ili vremenu u kojemu živi.

Čakre nisu materijalna, anatomski dokaziva središta, već vrtlozi energije ljudske aure, koje se nalaze u suptilnom tijelu čovjeka.

One su stožasti vrtlozi, koji se vrte velikom brzinom i metaboliziraju energiju, a boje čakri povezane su s frekvencijom energije, koju čakra metabolizira pri određenoj brzini.

U istočnjačkoj ezoteričnoj literaturi, svaka čakra je prikazana kao da ima izvjesni broj latica. Pobližim ispitivanjem, te su se latice pokazale malim rotirajućim vrtlozima koji se vrlo brzo okreću. Svaki vrtlog metabolizira energetsku vibraciju koja je rezonantna s njegovom vlastitom frekvencijom okretanja.

Svaka čakra je povezana s jednom žlijezdom s unutarnjim lučenjem i glavnim živčanim spletom.

Čakre upijaju univerzalnu ili primarnu energiju pranu, razbijaju je u sastavne dijelove i šalju energetskim putevima zvanim nadiji u živčani sustav, u žlijezde s unutarnjim lučenjem i zatim u krv kako bi hranila tijelo.

Čovjek kao energetsko tijelo ima sedam glavnih čakri, koje imaju i ulogu senzora, te registriraju i promjene u okolini. Ti energetski kotači obavljaju niz funkcija i služe kao vrata kroz koja energija prolazi između astralnog i fizičkog tijela. Emocije su zapravo opseg širenja frekvencije energije i ne nastaju u fizičkom tijelu, iako ondje izazivaju kemijske reakcije. One nastaju u astralnom tijelu, tijelu emocija te se preko čakri, kroz eteričnog dvojnika, prenose do tijela.

atma.hr – 52
Svaka čakra prenosi energiju koja vibrira određenom frekvencijom. Nadiji su kanali kojima se prenosi energija kroz tanani energetski sustav.

Nadiji su nalik su na arterije, budući da vitalnu energiju prenose iz jednoga tananog tijela u drugi. Od nekoliko desetaka tisuća nadija, sedamdeset i dva su najbitnija. Najvažniji i najvitalniji su sushumna, ida i pingala. Kinezi i Japanci imaju sličan sustav i nazivaju ga meridijanima.

Sushumna teče središtem kralježnice. Početak joj je u posljednjem donjem kralješku, a kraj u kruni glave. To je ujedno i staza kundalinija, sklupčane energije u obliku zmije smještene u korijenu kralježnice.

Ida i pingala tvore osnovne nadije i počinju s obje strane prve čakre. Ida putuje lijevom nosnicom, a pingala desnom. Nadiji su važni iz dva razloga. Prvi razlog je to što udisajem apsorbiraju energiju iz zraka, a izdisajem izbacuju toksine. Ova se njihova funkcija može usporediti s krvlju koja se opskrbljuje kisikom dok protječe plućima pri udisaju, a izbacuje štetne tvari pri izdisaju. Drugi razlog važnosti nadija je taj što oni bude kundalini energiju.

U stvari, poznavatelji tvrde kako postoji i više od 7 čakri, ali najčešće govorimo o sedam glavnih koje su smještene u sredini tijela, a raspoređene su odozdo prema gore – od trtice do glave – tako da svaka iduća podrazumijeva višu razinu postojanja. Čakre su povezane s živčanim centrima kralježnice i djeluju na zdravlje tijela i uma. Svaka od sedam čakri dakle napaja važne organe u materijalnom tijelu, te je povezana s njoj odgovarajućim organima, žlijezdama i spletovima živaca.

Svaka čakra ima svoju prednju i stražnju stranu.

Prednja strana povezana je s čovjekovim osjećajima, stražnja s voljom.

Pravilno funkcioniranje čakri nam omogućava zdravo fizičko i psiho-emocionalno tijelo. Možemo ih usporediti s generatorima najfinijih energetskih strujanja ili, točnije, svjetla koje nas prožima.

Čakre utječu na funkciju organa, krvotok, aktivnost hormona, ali i na emocije i misli. Transformiraju kozmičku životnu energiju koja neprekidno struji ljudskim tijelom, preuzimaju ju, skupljaju i pripremaju za tjelesne i misaone procese. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga.

Kaže se da je čovjek zdrav ako su mu čakre usklađene i otvorene za protok energije; što više energije protječe kroz čakre, čovjek je zdraviji.

Čakre predstavljaju originalne, stvaralačke vibracije koje su konstantne. Našim misaonim obrascima, osjećajima i ponašanjem mi se udaljavamo ili približavamo tim vibracijama, gubimo ili ostvarujemo vezu s makrokozmosom.

atma.hr – 52
Balansiranje čakri je zapravo proces povezivanja s tom univerzalnom voljom, kroz različite slojeve našeg bića.

Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije.

Stoga postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnoj razini čovjekovog postojanja.

Kod male djece koja su zdrava čakre su u punoj funkciji, djeca su idealan primjer sretne osobe koja živi ovdje i sada, i to je najizraženije negdje do 4. godine života, kada postajemo svjesni sebe u odnosu na okolinu i polako razvijamo ego, učimo živjeti pod maskom društveno prihvatljive osobe, potiskujući stvarne osjećaje.

Naše čakre su podešene u skladu s našom karmom te utječu na našu percepciju stvarnosti.

Dakle, naših sedam čakri nisu samo energetski centri. Oni su kao svete posude znanja koje sadrže ogromnu količinu određenih informacija za naš rast.

Svaka čakra nosi u sebi zadatak duše koji ona mora savladati. Ako bilo koji zadatak duša ostavi nepotpunim, bolni simptomi će se pojaviti u životu i odnosima.

Krenimo redom, od najdonje, prve čakre:

atma.hr – 52
Prva, Muladhara ili korijenska čakra

Muladhara (sanskrt: korijen) čakra temelj je čitavog energetskog sustava čakri. U temeljnoj se čakri preuzima i prerađuje energija iz zemlje i prirode. Učestali nazivi su još i prva čakra, korijenska čakra, temeljno središte. Smještena je u području trtične kosti, u zdjelici. Djeluje na nadbubrežnu žlijezdu, a preko nadbubrežne žlijezde na lučenje kortizola kao i lučenje adrenalina. Utječe na otpornost na stres i osjetljivost na alergije. Crvena boja kojom se prikazuje muladhara čakra predstavlja jaku životnu energiju, snagu i strast.

Element je zemlja, a planet Merkur.

Korijenska čakra je najtjelesnija od svih jer je povezana s našim osnovnim potrebama preživljavanja, kao što su hrana, dom, novac i sigurnost. Njena energija se može primijetiti u primjerima kupovanja namirnica, plaćanja računa, čišćenja i slično.

Ova čakra je ispunjena ako su vaša okruženja zadovoljavajuća i ukoliko se osjećate sigurnima u vašim životnim situacijama. Ukoliko se brinete oko životnih sredstava, to direktno utječe na vaš osjećaj sigurnosti i na stvari o kojima razmišljate.

Ukoliko se dobro nosite s tim društvenim obavezama i pobrinuli ste se za vaše osnovne potrebe, energija korijenske čakre je dobra.

Zadatak prve čakre: Sigurnost

Ako ste izvan ravnoteže u ovom zadatku duše, možda ćete primijetiti da ste stavili tuđe potrebe na prvo mjesto – na svoju štetu.

Omogućujete da vas situacije ili odnosi u vašem životu povrjeđuju. Možete racionalizirati i smatrati da ste zaslužili bol. Možda ste se okrenuli protiv sebe, oštro govorite o sebi, možda čak i mrzite sebe.

Da biste poboljšali svoje zdravlje u ovoj čakri, obvežite se da ćete početi opažati način na koji se obezvrjeđujete i dopuštate drugima da vas obezvrjeđuju. Istina je da nitko nije važniji od vas i vi niste važniji od bilo koga drugog. Vaše potrebe su važne jednako koliko i tuđe.

Ostanite svjesni svaki dan. Duboki proces pročišćavanja kao što je ovaj traži vremena, nastavite s njim sve dok ne osjetite da ste se stabilizirali.

atma.hr – 52
Glavne teme: preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko povjerenje, materijalna sigurnost.

Pozitivni duhovni aspekti: razvijanje životne energije, volje, snage, samoočuvanja, izdržljivosti, ritma; povezanost sa zemljom i prirodom, iskonsko povjerenje, ustrajnost, probitačnost.

Negativni duhovni aspekti: egoizam, nagonsko djelovanje, tromost, egzistencijalni strah.

Duhovni pokazatelji poremećaja: strahovi, slabost, depresije, nedostatak samopouzdanja, isključiva usmjerenost k ljudima koji ulijevaju sigurnost.

U tijelu utječe na: debelo crijevo, rektum, kosti, trtičnu kost, noge, stopala.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: crijevna oboljenja, zatvor, hemeroidi, išijas, bol u križima, začepljenje žila, tegobe s mjehurom i bubrezima, bolesti prostate, kostiju, slabokrvnost, oscilacije krvnog tlaka.

atma.hr – 52
Druga, Svadhisthana ili sakralna čakra

Energetsko je središte spolnosti i životne radosti. Svadhisthana znači slatkoća i ukazuje na tjelesne radosti. Učestali nazivi su druga čakra, sakralna čakra, središte spolnosti, a smještena je u području sakruma, iznad spolnih organa, sakrum je križna kost u donjem dijelu kralježnice. Djeluje na spolne žlijezde. O funkciji spolnih žlijezda ovisi proizvodnja spolnih stanica i hormona. Utječući na spolne žlijezde, druga čakra utječe i na raspoloženje i osjećaje.

Narančaste je boje, a narančasta boja aktivira impulse koji povećavaju kreativnost i volju za životom.

Element je voda, a planet Venera.

Sakralna čakra se odnosi na osjećaje i vašu sposobnost da ih doživite. Znamo npr. kako pokazivanje previše emocija ukazuje na preosjetiljivu osobu s dramatičnim ponašanjem.

Uvijek postoji razlog zbog čega se osjećate ovako danas i to je sasvim u redu. Naše društvo brzo zaključuje kako netko može biti iracionalan u mislima i emocijama, iako su to samo simptomi nečeg što osobu muči. Emocije možemo vidjeti i kao vodiče naših dubljih osjećaja. Sakralne energije su povezane s našom intimnošću.

Ovu čakru se može primijetiti na tjelesnoj razini kao dopuštanje sebi da osjetimo i proživimo svoje emocije. Nemojte negirati svoje osjećaje ili bježati od njih. Oni su stvarni i imaju važnost čak i kada nam se kaže da nemaju.

Ukoliko primijetite kako se mučite s ovom čakrom, zaronite u srž svojih osjećaja kako bi pronašli odakle oni proizlaze. Dajte si vremena za istraživanje što osjećate i znajte kako je to uvijek dobro.

atma.hr – 52
Zadatak druge čakre: Povezivanje s drugima

Ne možemo imati zdrave veze s drugima, ako vjerujemo da su svi ostali bolji, pametniji ili da su važniji od nas, (uočite kako zdravlje svake čakre mora biti solidno, prije nego što u potpunosti možemo svladati sljedeću?). Ako ste izvan ravnoteže u ovom zadatku duše, možda ćete primijetiti da vam je teško zadržati prijatelje.

Povezanost može biti naporna za vas. Da biste poboljšali svoje zdravlje u ovoj čakri, obvežite se da ćete se svakodnevno samoispitivati. Promatrajte svoje ponašanje i osjećaje kad ste u društvu.

Počnite s malim koracima u međusobnim odnosima s ljudima. Postavite si za cilj priključiti se nekim grupama ljudi sličnih interesa. Zapamtite, vaša predanost je sve što trebate. Ako ste predani, iscjeljenje će doći.

Glavne teme: spolnost, razmnožavanje, kreativnost, samopouzdanje.

Pozitivni duhovni aspekti: svijest o vlastitoj tjelesnosti, vitalnost, kreativnost, iscjeljujuća energija, moć oplođivanja, strast, životna radost, ženska energija.

Negativni duhovni aspekti: ovisnost o tjelesnim užicima, nagonsko djelovanje, agresivnost, djelovanje pod pritiskom, destruktivnost, osjećaji krivnje, strah od gubitka, ljubomora.

Duhovni pokazatelji poremećaja: gubitak snage, stvaralačke krize, spolna nemoć, depresivna stanja, sklonost ovisnostima.

U tijelu utječe na: spolne žlijezde, spolne organe i organe donjeg dijela tijela, sakrum, prostor zdjelice, maternicu, bubrege, mjehur, krvotok, tjelesne tekućine.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: menstrualni poremećaji, bolesti prostate, impotencija, frigidnost, tegobe s bubrezima ili mjehurom, infekcije mokraćnih puteva, krvne i limfne bolesti

atma.hr – 52
Treća, Manipura ili pupčana čakra

Manipura se može prevesti kao „sjajni dragulj“. Prema učenju yoge, manipura čakra glavni je akumulator energije iz kojeg se po cijelom tijelu širi životna energija prana. Učestali nazivi su još i treća čakra, pupčana čakra, središte solarnog pleksusa. Smještena je iznad pupka, područje trbuha, između prvog pršljena i dvanaestog kralješka torakalnog dijela kralježnice. Manipura je povezana s gušteračom. Ona izlučuje brojne enzime za probavu, inzulin te utječe na regulaciju izmjene ugljikohidrata.

Manipura je prikazana žutom bojom.

Element je vatra, a planet Mars.

Kako se razvijamo u spoznaji tko smo, možemo primijetiti kako se nalazimo među suptilnim osjećajima slabosti i sumnje u sebe. Kako bi bili potpuno svoji, potrebno je spoznati kako dolazimo iz srca i što da god kažemo ne prolazi kroz filter nedostatka samopouzdanja. Na tjelesnom nivou, to znači znati što treba reći i slobodno i snažno reći istinu. Poput nagona za stvaranjem novog projekta i uvjerenog ostvarivanja te ideje, bez obzira što drugi mislili i rekli o tome.

Na primjer, ako se želite ispričati nekome zbog spoznaje kako ste pogrešno djelovali u prošlosti i bojite se se odgovora koji bi mogao biti negativan. Potrebno je znati da se ništa loše ne može dogoditi ako budete ono što jeste i pokušavate pomoći.

Ovu čakru primjećujemo u djelatnostima koje zahtijevaju samopouzdanje. Ako je vaša namjera dobra, bez obzira što radite, to dolazi iz vaše želje da pomognete.

Zadatak treće čakre: Postaviti granice

Simptomi lošeg zdravlja u trećoj čakri prikazuju se u dvije tendencije: tendencija da budete”predobri” i da ljudi gaze po vama, ili da ste “velika faca”, vjerujući kako imate pravo na više od svog fer dijela. Moramo naučiti postaviti zdrave granice. Ako ste izvan ravnoteže u ovoj čakri, možda će vam biti teško reći ne. Možete tugovati zbog tuđe boli.

Možete biti zabrinuti kako će se netko osjećati ako postavite granice ili – možda osjetiti impuls pregaziti ljude da biste zadovoljili svoje potrebe. Da biste poboljšali zdravlje u ovoj čakri, počnite promatrati svoje obrasce i otkrijte njihove razloge. Zatim se obvežite postaviti granice. Naučite reći “da” i “ne” u odgovarajuće vrijeme, drugima i sebi. Morate naučiti reći „ne“ otrovnim ljudima, mjestima i situacijama, i reći „da“ lijepim, poštenim, ljubaznim. Zadatak duše treće čakre je uravnoteženje ega.

Glavne teme: osjećaji, snaga volje, moć, samokontrola, osobnost, raspodjela životne energije u tijelu.

Pozitivni duhovni aspekti: samosvijest, emocionalnost, suosjećanje, senzibilnost, probitačnost, spontanost.

Negativni duhovni aspekti: bezosjećajnost, sentimentalnost, samosažaljenje, ljubomora, zavist, opsjednutost moći, bezobzirnost, agresivnost.

Duhovni pokazatelji poremećaja: razdražljivost, srdžba, strahovi, nesanica, noćne more, nesigurnost, strah od autoriteta, nedostatak samopouzdanja, nedostatak apetita.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: želučane tegobe, bolesti jetre, slezene i žučne vrećice, probavne tegobe, bolna leđa u području lumbalnog dijela kralježnice, bolesti živaca, dijabetes, pretilost, artritis.

atma.hr – 52
Četvrta, Anahata ili srčana čakra

Anahata znači neoštećen, neokrnjen i tvori samo središte čovjeka, te povezuje donje tri čakre, koje su povezane s instinktima, s gornje tri čakre više ljudske svijesti. Učestali nazivi su još i četvrta čakra, prsno središte, srčana čakra. Smještena je u visini srca, u sredini prsa. Anahata djeluje na prsnu žlijezdu. Prsna žlijezda ima značajnu ulogu u razvoju imuniteta, pa slabljenje energije u četvrtoj čakri može se manifestirati kroz alergije, astmu, sklonost zaraznim bolestima ili raku. Četvrta čakra neizravno djeluje na sazrijevanje limfocita.

Anahata je zelene boje.

Element je zrak, a planet Jupiter.

Iz srčane čakre dolazi razumijevanje drugih ljudi. Obuhvaća djelovanje iz samilosti i empatije prema drugima. To je dio našeg unutarnjeg stanja postojanja, ali često nas još dok smo mali uvjeravaju kako to nije važno.

Srce je mjesto spajanja nižih i viših čakri i djelovati iz srčane čakre znači imati i pokazati osjećaje. Svi smo mi odraz jedni drugih te možemo primijetiti patnje, strahove i traume drugih ljudi, poput gledanja u ogledalo. Tako možemo primijetiti i svoja iskustva i traume.

U praksi, na tjelesnom nivou, srčanu čakru npr. primjećujemo u samilosti prema drugima dok se svađamo. Ako ste u mogućnosti odmaknuti se od neke situacije i sagledati je neutralno, iz kuta gledanja treće osobe, onda možete vidjeti razloge i uzroke svađe.

Često uzroci ne moraju biti u nama. Postoji puno nivoa komuniciranja i kada ih možemo sagledati srcem, moći ćemo razlikovati ove nivoe i vidjeti uzrok problema. Ako razvijete pravu samilost prema osjećajima drugih ljudi, bez obzira na naš odnos s njima, onda šaljete dobru energiju iz srčane čakre.

atma.hr – 52
Zadatak četvrte čakre: Oprost

Ako ste izvan ravnoteže u ovom zadatku duše, možda ćete primijetiti da imate problema s opraštanjem sebi ili drugima. Možda ste povrijeđeni ili ljuti zbog stvari koje su se dogodile prije jako dugo vremena. Možda zamjerate. Oprost je zadatak duše koja otvara srce.

Ako ne možemo oprostiti, nećemo biti u mogućnosti preseliti u svijest više dimenzije, što je bitno ako želimo duhovno napredovati. Oprost zahtijeva promjenu srca. Opraštanje se događa kada prihvatimo da netko (ili mi sami) zaslužuje našu sućut.

Bez obzira što ste učinili, bez obzira na to što su učinili, duša je nevina. Ako imate problema razaznati trebate li ili ne trebate imati povjerenja u nekoga tko je otrovan ili opasan, vratite se na treću čakru – imate još posla tamo.

Glavne teme: ljubav, humanost, suosjećanje, prisnost, osjećaj sigurnosti.

Pozitivni duhovni aspekti: suosjećanje prema bližnjemu, toplina osjećaja, osjećaj za pripadnost skupini, osjećaj vlastite vrijednosti, umjetničko izražavanje, tolerancija, otvorenost, zdravo rasuđivanje.

Negativni duhovni aspekti: samodopadnost, umišljenost, hladnoća, bezosjećajnost, ogorčenost.

Duhovni pokazatelji poremećaja: samoća, izdvajanje, problem u kontaktiranju s ljudima, neprijateljsko ponašanje, loše rasuđivanje.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: srčane tegobe, bolovi u prsima, visoki tlak, niski tlak, plućne bolesti, tegobe s disanjem, prehlade, bolovi u leđima u području torakalnog dijela kralježnice, bolovi u ramenima.

atma.hr – 52
Peta, Vishuddha ili grlena čakra

Vishuddha znači čistiti, a tvori u ljudskom tijelu središte zvuka i riječi. Učestali nazivi su još i peta čakra, vratna čakra, grkljansko središte. Smještena u cervikalnom dijelu kralježnice, područje grkljana. Vishuddha djeluje na štitnjaču i sporedne paratiroidne žlijezde. Potiče izmjenu tvari i razinu energije te utječe na živčani sustav. Regulira količinu kalcija, koji je važan za kosti i zube.

Vishuddha je svijetloplava.

Element je eter, a planet Saturn.

Grlena čakra se odnosi na izražavanje. Može biti u komunikaciji riječima, izražavanje tijelom ili kroz umjetnost i slično.

Jednom kad imate samopouzdanje koje dolazi iz srca, izražavanje je jednostavno. To je najautentičnije izražavanje vas samih. To je izražaj vaše istine prema cijelom svemiru.

Manifestiranje prema vani ima široku lepezu mogućnosti. Kada radite na nižim čakrama, grlena čakra samo manifestira ta stanja prema vani. To znači dati svoje srce u ono što volite raditi i otvoriti se cijelom svijetu. Vi izražavate ono što želite sa samopouzdanjem.

Što smo stabilniji u nižim čakrama, to ćemo bolje moći raditi na višim. Ako obuhvaćate energiju nižih čakri i izražavate se kroz grlenu čakru, vaša će sposobnost izražavanja postati pravilna i ispunjavajuća.

atma.hr – 52
Zadatak pete čakre: Utjeloviti neustrašivu istinu

Simptomi lošeg zdravlja u petoj čakri pojavljuju se kao strah od kazivanja svoje istine. Možda se bojite posljedica kada kažete ono u što duboko vjerujete. Možda se bojite čuti što netko drugi duboko vjeruje.

Kada je ova čakra uravnotežena, znat ćete kako razlučiti istinu od laži, jer ćete imati učinkovito razumijevanje svih zadataka duše iz prethodnih čakri. Ovdje duša postaje čista. Da bi izliječili neuravnotežena petu čakru, prakticirajte znanje vaše istine.

Prakticirajte čvrsto stajati u svojoj istini. Na kraju, prakticirajte govoriti svoju istinu a da pritom zadržite iskonsko suosjećanje i poštovanje prema drugima.

Glavne teme: komunikacija, verbalna svijest, inspiracija, mentalna energija, neovisnost, istina.

Pozitivni duhovni aspekti: izražena sposobnost komuniciranja, skladna samosvijest, raznovrsni interesi, sposobnost učenja i koncentracije, racionalno razmišljanje, moć razlučivanja, sigurnost u govoru i glasu, sluh za glazbu, dobro razvijena osobnost.

Negativni duhovni aspekti: ovisnost o slavi, netolerantnost, bijeg od stvarnosti, prenaglašen intelekt, težnja ka moći.

Duhovni pokazatelji poremećaja: sramežljivost, kompleksi, zbunjenost, strah od izolacije, nedostatak mogućnosti izražavanja, strah od izražavanja vlastitog mišljenja, problemi s govorom, mucanje.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: bolno grlo, upale krajnika, bolesti zubi i zubnog mesa, tegobe s vratnim kralješcima, bolovi u tjemenu i ramenima, bolesti štitnjače, smetnje u govoru, tegobe s ušima.

atma.hr – 52
Šesta, Ajna čakra, treće oko

Ajna (čitaj agja) znači znanje, spoznaja i duhovno je središte, omogućuje pozornost i svjesnost. Učestali nazivi su još i šesta čakra, čeona čakra, treće oko. Smještena je između obrva, na sredini čela, iznad korijena nosa. Ajna djeluje na funkciju hipofize. Ona upravlja cijelim sustavom endokrinih žlijezda te utječe na imunološki i živčani sustav, kao i na psihu. Šesta čakra najvažnija je za održanje općeg zdravlja.

Ajna je tamnoplave, indigoplave boje.

Planet je Uran.

Čakra trećeg oka je gledanje kroz srce. Vjerovanje u svoju intuiciju i razumijevanje znanja kojeg primate se uvijek otkriva onoliko koliko možemo primiti u datom trenutku.

Njena manifestacija je sposobnost uistinu vidjeti ljude kakvi jesu. To je sposobnost gledanja kroz oklope koje stavljamo i razumijevanja zašto smo ono što jesmo. Kada komunicirate s nekim i znate kako vam lažu ili nešto ne otkrivaju, to je energija vaše čakre trećeg oka.

To je sposobnost koliko možete prepoznati istinu i iznijeti vaše uvide. Imati treće oko znači prikupiti sve djeliće slike koji objašnjavaju zašto netko djeluje na određeni način. Obuhvaća sposobnost vidjeti što osoba uistinu govori, bez obzira na riječi.

Kada pažljivo slušamo i primijetimo obrazac mogućnosti koji odgovaraju na naša pitanja, tada djelujemo energijom čakre trećeg oka.

atma.hr – 52
Zadatak šeste čakre: Postati jedno sa kreacijom

Kada je zadatak duše šeste čakre nepotpun, ne vidimo druge kao dio nas – mi ih vidimo odvojene. Zapravo je vrlo visok nivo biti u mogućnosti vidjeti druge kao sebe. To je više od samog suosjećanja. To je više nego biti sposoban staviti se u tuđi položaj.

Radi se o doslovnom viđenju osobe kao samog sebe, viđenju da ste ista bića u svojoj jezgri. Istina je da smo svi mi jedno biće. Simptomi lošeg zdravlja u ovoj čakri pojavljuju se kao suptilne projekcije na druge ljude: “On je manje evoluirao od mene.” Simptomi se prikazuju kao osjećaj odvajanja: “Drago mi je da su oni, a ne ja.”

Da bi povratili zdravlje u šestoj čakri, meditacija je nužna. Postanite mirni i upoznajte sebe u tišini. Prakticirajte gledati bližnjega svoga kao samoga sebe. Vježbajte gledati i terorista kao sebe. Vježbajte gledati stablo kao sebe. Osjetite ga kao da je stvarno.

Glavne teme: intuicija, mudrost, neposredna spoznaja, mašta.

Pozitivni duhovni aspekti: duhovna povezanost, samouvjerenost, stvaralačka energija, intuicija, prosvjećenje, iscjeliteljska energija, moć vizualizacije, otvorenost za nove ideje, kontrola misli.

Negativni duhovni aspekti: samoživost, narcisoidnost, težnja ka moći, nedostatak odgovornosti.

Duhovni pokazatelji poremećaja: slaba koncentracija i moć učenja, vrludave misli, strahovi, osjećaj besmisla, praznovjerje, duhovna zbunjenost.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, moždane bolesti, očne tegobe, problemi s vidom, sluhom, bolesti živčanog sustava.

atma.hr – 52
Sedma, Sahasrara ili krunska čakra

Sahasrara znači tisućuslojan, a simbol joj je lotos sa tisuću latica. Brojka 1000 predstavlja savršenstvo i potpunost te time ukazuje i na važnost Sahasrare. Učestali nazivi su još i sedma čakra, krunska čakra, tjemeno središte. Smještena je na vrhu lubanje, na samom tjemenu glave. Sahasrara stimulira funkciju epifize. Ona upravlja upijanjem svjetlosti i ritmom izmjenjivanja budnih stanja i onih u snu. Poremećena čakra može izazvati nesanicu i depresije. Sedma čakra djeluje na cijeli organizam. Ako je strujanje energije u tom području preslabo, posljedica mogu biti kronične bolesti, živčane tegobe, kao i bolesti opasne po život.

Boje sahasrare su bijela, ljubičasta, zlatna.

Planet je Neptun.

Krunska čakra obuhvaća energiju svih čakri i daje mogućnost sagledati cijelu sliku sa svim detaljima u svemiru. Kao kada bi sklopili energiju svih čakri zajedno u mikser i povezali ih. Poput miješanja salate svih sastojaka koje imate.

Odnosi se na povezivanje vaše svijesti s višim nivoima sebe i znanjem koje nam je dostupno. To je sposobnost saznati sve informacije, dovesti ih u našu svjesnost i staviti u praksu. Više ne morate govoriti svijetu tko ste, jer pokazujete primjerom. I što se više ojačate tu vezu, koju svi imamo, s našim višim ja, veće uvide možete donijeti u ovu dimenziju.

Tjelesna manifestacija krunske čakre je imati unutarnje znanje što raditi u životu. To je sposobnost vidjeti sve mogućnosti prije nego se ostvare i vidjeti kako su svi detalji međusobno povezani i čine ovaj svijet.

atma.hr – 52
Zadatak sedme čakre: Povezati se sa Stvoriteljem

Povezati se sa Stvoriteljem je najuzvušeniji cilj ljudskog života i samo rijetki od rijetkih sposobni su za to. Samospoznajom automatski spoznajemo i prirodu kreacije i Izvor, Boga. Uživamo u svojoj pravoj duhovnoj prirodi sačinjenoj od vječnosti, znanja i blaženstva u čistoj i nemotiviranoj ljubavi prema Bogu.

Ova čakra je beskonačna. Naš zadatak je da se otvorimo misteriji apsolutnog, da se predamo božjoj inteligenciji.

Glavne teme: spiritualnost, spoznaja duhovnih svjetova, kozmičko sjedinjenje, samoispunjenje, prosvjećenje.

Pozitivni duhovni aspekti: povezanost s univerzumom, duhovna snaga, okretanje spiritualnom, religioznost, vjera, sveobuhvatno znanje, introspekcija.

Negativni duhovni aspekti: sklonost crnoj magiji, praznovjerje, nedostatak zanimanja za svjetovno postojanje, povučenost.

Duhovni pokazatelji poremećaja: nedostatak životne radosti, bijeg od stvarnosti, tupost, duševna iscrpljenost, depresije, nemogućnost odlučivanja, zbunjenost.

Tjelesni pokazatelji poremećaja: glavobolje, kronične bolesti, slab imunološki sustav, živčane bolesti, dišne tegobe, uzetost, rak, multipla skleroza, ostale teške bolesti, duševne bolesti.

atma.hr – 52
Generalni savjeti za oporavak svih čakri

 • Istinoljubivost je temeljni uvjet oporavka svih čakri, uvijek govorite istinu, budite suosjećajni, kontrolirajte impulse i budite uvijek čistog tijela, uma i duha
 • Ne unosite u tijelo ništa neprirodno jer neprirodno stvara neprirodna stanja i nesigurnost.
 • Sunce na nebu i zelenilo (trava i drveće) na zemlji SU POTPUNO BESPLATNI i najveći prijatelji zdravlja i duha. Koristite ih maksimalno!
 • Odbacite duhan, alkohol, drogu.
 • Odbacite šećer i sve što sadrži šećer.
 • Odbacite meso i jedite zdravu prirodnu hranu.
 • Smanjite izlaganje TV, računalima, materijalističkim sadržajima, degradirajućim videima, glazbi, novinama itd.
 • Birajte prirodno liječenje.
 • Odbacite promiskuitetne odnose i seksualizirane sadržaje
 • Odbacite kockanje i rizične, uznemirujuće poslove.
 • Redovno postite i bavite se redovno tjelovježbom, posebno jogom i vježbama u prirodi, trčanjem, šetanjem.
 • Meditirajte, molite, čitajte duhovnu literaturu
 • družite s ljudima dobrih odlika i optimistične prirode koji vas inspiriraju u duhovnom smislu
 • održavajte život i životni prostor jednostavnim i čistim
 • regulirajte dnevne obaveze i aktivnosti, ustanite rano, rano pođite na spavanje

Sreća je prirodno stanje čovjeka i izraz harmonije i ravnoteže.

atma.hr – 52
Harmonizacija čakri

Kada je u pitanju harmonizacija čakri, u literaturi i video-materijalima se to obično svodi na vizualiziranje odgovarajućih boja ili rad s određenim zvučnim frekvencijama, međutim, mnogo je važnije da se pridržavamo nekih principa ispravnog djelovanja. Harmonizacija čakri je dvosmjeran proces. Ne možemo primiti svjetlo, a da ga istovremeno ne krenemo emitirati iz sebe.

Ne možemo ništa dobiti, a da istovremeno ne dajemo. Mi smo samo posrednici i trebamo osloboditi svoje prijemnike energije, da ista slobodno prolazi. Sve što poželimo zadržati, zaglaviti u vječnom posjedovanju, istog trenutka će nas blokirati i zaustaviti proces. Ako naučimo biti zadovoljni u ovom trenutku i ovdje, svejedno i neovisno što radimo, ta povezanost s univerzalnom voljom čini nas magnetičnim i radosnim.

Što se tiče fizičkog čišćenja aure i čakri, jedna od najučinkovitijih metoda za tri “niže” čakre je čišćenje vodom i morskom soli, ono je najbolje ako smo u prilici da se kupamo direktno u moru, ako nismo u mogućnosti, onda je dobro ako držimo noge u toploj vodi s morskom soli ili ako ležimo u kadi s takvom vodom, ponavljajući ovo uzastopno sve dok ne osjetimo olakšanje.

Voda i morska sol su univerzalni čistači energije. Na nekom “višem” nivou, za harmonizaciju čakri je, osim što češćeg boravka u prirodi, neophodan neki vid duhovne prakse – molitva, meditacija, učenje, duhovni rast, jer nam to zaista pomaže da se povežemo sa univerzalnom voljom i uzdignemo sa osobnog plana na opći.

Preporučuje se nositi odjeću u boji “problematične” čakre i jesti hranu koja je također te boje.

Isto vrijedi i za sve ostale čakre osim za šestu, kojoj odgovara sve povrće, voće i tekućina (voda, čajevi) i sedmu koja se hrani putem disanja.

Prakticirajte kroz meditaciju voljeti svog Stvoritelja. Meditirajte na otvaranje cijelog bića i ponudite službu svom Stvoritelju. Zatražite pomoć od svog Stvoritelja, ljudsko jastvo ne zna kako istražiti carstva Svevišnjega bez njegove pomoći.

atma.hr – 52
15 načina kako poticati svaku čakru

Što više energije protječe kroz čakre, čovjek je zdraviji. Ako čakra ne može metabolizirati energiju, kažemo da je blokirana. Tok energije je preslab pa pojedini dijelovi tijela nisu opskrbljeni s dovoljno energije. Stoga postepeno nastaju kvarovi i smetnje koje prepoznajemo kao bolesti ili različite psihičke poteškoće na materijalnoj razini čovjekovog postojanja.

Postoje različiti sistemi harmonizacije čakri pomoću zvuka i boja ili tjelesnih vježbi, ne postoji univerzalno pravilo. Što se tiče tjelesnih vježbi, joga je dokazani sistem za uspostavljanje harmonije duha i tijela, dok su također za balansiranje čakri veoma učinkovite i vježbe 5 tibetanaca. Binauralni zvuci za svaku čakru prema njihovoj temeljnoj frekvenciji, počev od korijenske pa sve do krunske čakre.

Meditaciju na čakre možemo raditi tako što legnemo na pod, stavimo slušalice na uši (kako bi eliminirali sve nepoželjne zvukove), i dubokom koncentracijom na svaku čakru, počev od korijenske, slušajući zvuk zamišljamo kako čakra počinje titrati. Na primjer, za korijensku čakru zamišljamo da u korijenu kičme počinje titrati energija crvene boje koja iz svog centra titra prema vani i širi se u koncentričnim krugovima iz kojih izviru latice. Kada je u vizualizaciju istovremeno uključen i odgovarajući zvuk, mnogo je lakše osjetiti oživljavanje energije.

Također, u meditaciji se možemo služiti kristalima. Balansiranje čakri treba biti oslobođeno od bilo kakvog programiranja ili vizualiziranja želja, jedini cilj jeste osjetiti da smo u oceanu čiste svijesti, oslobođeni od svih prepreka, kao kada poslije velikih napora i uspona dođemo na vrh planine i uživamo u prizoru.

Ulazak u sebe zapravo i jeste put ka najvišim vrhovima, odakle tek vidimo da je svijet mnogo veći i širi nego što smo mi u svojoj skučenoj percepciji zamišljali.

Balansiranje čakri je najbolje raditi u vrijeme smanjene psiho-fizičke aktivnosti, najbolje neposredno pred spavanje, gdje kasnije nesvjesne sile nastavljaju raditi svoj posao u skladu s onim što je prethodilo.

Svaki dan stimuliramo naše čakra centre na svakakve načine; na primjer kroz različite misli ili fizički putem naših osjetila. Dnevno potičemo naše centre, svjesno ili nesvjesno, putem raznih metoda.

atma.hr – 52
15 načina kako poticati svaku čakru:

1.MISLI

Misli su oblik energije. Znanost je dokazala da pozitivna misao dopušta našoj energiji da protječe slobodno i neograničeno, dok negativne misli smanjuju energiju u našem tijelu. Svaka misao (bilo mentalna ili emocionalna) povezana je s čakrom. Na primjer, strastvena misao je crveni energijski stimulans, ali ljuta misao smanjuje taj isti crveni energijski stimulans. Ovo znači da će kontinuirana ljutnja smanjiti energiju vaše korijenske čakre.

2. SUNCE

Ovo je naš najvažniji izvor energije. Svih sedam boja energije protiču kroz svjetlo od sunčevih zraka do zemlje. Ljudi, životinje, biljke, voda i naše čakre primaju energiju iz sunčeva svjetla. Ako niste u mogućnosti uživati u suncu po nekoliko sati dnevno, dodajte kvalitetnu žarulju punog spektra na radnom mjestu ili u lampi kod kuće.

3. HRANA

Kada sunčeve zrake obasjaju biljku, daju joj život/energiju. Jednom kad biljka apsorbira energiju, boja energije koja ostaje – energija je voća, povrća ili cvijeća. Bez ove energije naše tijelo ne bi moglo asimilirati nutritivne vrijednosti hrane. Uravnotežite vaše čakre svakodnevno jedući hranu koja sadrži svaku od sedam boja čakri (zato liječnici uvijek govore da jedete tanjur pun različitih boja… zbog vrijednosti boja!).

atma.hr – 52
4. VIZUALIZACIJA

Meditacija i disanje (joga). Budući da je misao oblik energije, možete stimulirati vaše čakra centre kroz meditaciju, vizualizaciju ili udisanjem energije u određene čakra centre. Dodavanje boje pridonosi dodatnoj snazi vibracije čakre.

5. DRAGULJI/MINERALI

Dragulji i minerali također su oblici energije. Na primjer kristal sadrži sličnu kristalnu strukturu kao i ljudsko tijelo. Kristali povećavaju energiju i mogu biti programirani (npr. računalni čipovi i satovi). Nošenje nakita od dragog kamena ili postavljanje dragulja i minerala u svoj okoliš, jednostavan je način da apsorbirate zdrave vibracije dragulja i minerala.

Postoji jedan kristal koji je univerzalan, koji može da zamijeni sve druge i služi na svim nivoima – a to je najpoznatiji, najzastupljeniji i najkorišteniji – Gorski Kristal ili Kvarc.

Svakom energetskom centru, u ovisnosti od njegove uloge i nivoa vibracija odgovara i određena grupa kristala, a najjednostavniji način da to prepoznamo i odredimo jeste boja energetskog centra, odnosno boja samih kristala.

Prva čakra – jarko crvena boja – odgovara joj crveno i crno kamenje;

Druga čakra – narančasta boja – odgovara narančasto kamenje u svim nijansama, kao i svijetlo smeđe;

Treća čakra – topla žuta boja – odgovara žuto i zlatasto kamenje;

Četvrta čakra – smaragdno zelena boja (kao i roza boja) – odgovaraju zeleni i roze kristali;

Peta čakra – svijetloplava boja – odgovaraju kristali svih nijansi plave boje;

Šesta čakra – ljubičasta boja – odgovara ljubičasto kamenje, kao i jako tamno, bordo, purpurno

Sedma čakra – bijela sa zlatnim primjesama – bijelo i prozirno kamenje, kao i ono sa zlatnim primjesama.

atma.hr – 52
6. KUPKE U BOJAMA

Voda je provodnik energije, a boja je također energija. Dok ležite u obojenoj vodi vaše tijelo apsorbira vibracijske frekvencije boja. Uzmite vremena da pružite nešto natrag vašem tijelu i duši. Dok se kupate, balansirajte čakru misleći o tome što bi željeli postići od te specifične energije, možete dodati i aromaterapijsko ulje za kupanje koje je u skladu s tim. Nemojte koristiti kemijska bojila za hranu za bojanje vode.

7. AROMATERAPIJA

Eterična ulja su čista esencija biljke ili cvijeta. Svako ulje ima vibraciju koja je u skladu s bojom. Ulje sadrži ljekovita sredstva biljaka i cvijeća. Koristite samo kvalitetna terapeutska ulja (jeftina ulja mogu sadržavati toksine). Također, nikada ne primjenjujte ulja direktno na kožu (razrijedite).

8. TONIZIRANJE I ZVUKOVI

Vokalno možemo postići da zvukovi vibriraju istom frekvencijom kao i organi u našem tijelu. Redovito toniziranje/vokaliziranje može pomoći našim organima da ispravno funkcioniraju.

Zagađenje bukom može biti vrlo uznemirujuće za nas. Okružite se zvukovima koji vas čine sretnima i produktivnima!

Kada želimo raditi balansiranje čakri pomoću zvuka, najbolje je to raditi povezivanjem našeg slušnog sistema s odgovarajućim frekvencijama koje će podsjetiti naš energetski sistem na zaboravljeni, prirodni sistem funkcioniranja. Agresivnu osobu nikada nećemo smiriti vikom i agresijom, već umirivanjem, nastojanjem da je dovedemo u ravnotežu, budeći u njoj sjećanje da je harmonija mnogo prirodnije stanje.

atma.hr – 52
9. TONIRANJE BOJAMA

Puštajući svjetlo na vaše tijelo kroz razne filtre za boje, vibracija boje biti će apsorbirana kroz vašu kožu utječući na određeni prostor u vašem tijelu.

10. SOLARIZIRANA VODA

Napunite vodu u obojenu čašu ili postavite obojeni filtar ispred čaše s vodom te pustite sunčeve zrake da obgrle vodu s energijom boja. Pobrinite se da čaša nije olovna i da sadrži čisti spektar boja.

11. SINTONIKA

Sintonika je tehnika korištenja boja kroz oči. Kroz oči stimuliramo našu hipofizu, koja pak otpušta hormone koji su povezani s pripadajućim organima iste frekvencije. Terapijske naočale koje su proizvedene s raznim filtrima boja mogu se nositi kad god vam treba zamah određenih boja ili čakra energije.

Pobrinite se da su naočale 100% UVA I UVB obložene ako ih nosite vani.

12. DEKOR

Svjesno koristite boje u vašem domu ili na radnom mjestu kako bi dobili pozitivniju i produktivniju energiju. Obojite sobu ili dodajte jastuke različitih boja, umjetnička djela, sagove, itd.

atma.hr – 52
13. ODJEĆA

Ono što nosimo utječe na naše raspoloženje, um i razinu energije. Svjetlo prodire kroz našu odjeću povećavajući energiju boje koju nosimo. Što je življa boja odjeća, bolji je prijenos energije.

14. UMJETNOST I BOJE

Umjetnost i boje mogu se koristiti kao izlaz za izražavanje ili stimuliranje. Okružite se bojama, koje su primjerene za ono što želite postići u određenom prostoru. Koristite smirujuće boje u svojoj spavaćoj sobi i mentalno stimulirajuće boje na vašem radnom mjestu.

15. GLAZBA I PLES

Glazba utječe na nas na pozitivan ili negativan način. Svaka glazbena nota odgovara određenoj boji i čakra centru. Određeni zvukovi mogu stimulirati emocionalni, mentalni, fizički ili duhovni odgovor Na primjer, slušanje ili plesanje tzv primitivne, plemenske glazbe, poput zvuka bubnjeva, može napuniti energijom vaše tijelo i stimulirati korijen čakre.

Plešite i bubnjajte na suncu, u prirodi, veseli i obučeni u žive boje!

atma.hr – 52
Zaključak

Harmonizacija čakri je dvosmjeran proces. Ne možemo primiti svjetlo, a da ga istovremeno ne krenemo emitirati iz sebe.

Ne možemo ništa dobiti, a da istovremeno ne dajemo. Mi smo samo posrednici i trebamo osloboditi svoje prijemnike energije, da ista slobodno prolazi.

Kada razumijemo važnost svake čakre, možemo praktično primijeniti određene energije svake od njih kako bi pronašli balans u svakodnevnom životu prepunom odnosa s ljudima i nama samima.

Prolaziti put ljudske svijesti je ono što duše rade od početka vremena. Svi smo u istom čamcu – na putu preko mora – žeđajući za dostizanjem vječne obale. Zabavite se na svojim putovanjima, jer uistinu, rastemo kroz ove zadatke duše i to je cijeli razlog zašto smo ovdje.

Kada možemo praktično primijeniti lekcije koje svaka čakra nosi, povezat ćemo duh i znanje. Vidljivo je kroz opipljive, konkretne činjenice koliko možemo kanalizirati svaku energiju u ovaj tjelesni svijet. A jednom kad možemo povezati sve čakre i iskustva koja dolaze iz svake u cjelinu, tada smo uistinu povezani sami sa sobom i Bogom.

ATMA / duhovni-razvoj.blogspot