Uvijek postoji borba između više i niže prirode. Na primjer, naše vrline ili duhovna priroda su uvijek pod napadom niže prirode. Sklonost ka dobrom djelovanju je uvijek pod napadom od strane sklonosti ka sebičnom djelovanju. Osim u slučaju paramahamse (oslobođene duše), ova borba neprestano postoji u srcima svih živih bića.

Sve što je dobro podrazumijeva borbu za očuvanjem. Uzimamo stranu dobrih ili loših utjecaja; ponekad prepoznajemo napad niže prirode jer je grubo očigledna, ali postoje trenuci kad ne uspijevamo prepoznati napad zbog njegove suptilnosti.

U ovoj životnoj borbi protiv materijalne energije, kako bi postigli vrline u svom životu, potrebno je neprestano biti budan i pripravan kako bi bili sigurni da nećemo biti iskorišteni i poraženi.

Prethodna objavaDvoboj uz nebesko sekundiranje
Slijedeća objava5 biljaka protiv nesanice i anksioznosti
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".