Ne postoji prazna i besmislena knjiga. Ona je unutarnji dijalog autora, njegova mašta ucrtana između slova u zamišljene slike svijeta pretočenog iz njegove interpretacije. Ona je to i kod čitatelja.

atma.hr – 52
Svrha svake knjige je u poticanju traganja, a ne pronalaženja, bez obzira koje vrste i sadržaja je ona. Čitatelj i knjiga stvaraju specifičan odnos u kojemu je puno toga isprepleteno. To je svijet mašte ili istine, dok istovremeno java pruža otpor. Knjiga u toj buri čitatelju pomaže da sam pronađe svoj mir, uredan balans svog poriva da traga. To je zbog toga što je to vrlo spor medij, može se razvući do u vječnost. Knjiga je dnevnik čitateljevih ambicija, svjesnih ili nesvjesnih, ali u svakom slučaju ona je o njemu.

atma.hr – 52
Pisac ne zna čemu služi njegova ili njezina knjiga. Ona definitivno nije ono što on/a misli. Stvar je u tome da joj oni samo udahnjuju život, budu joj sluge i svrha im je da je pošalju u svijet. Onda ona nastavlja svoje putovanje provociranja, izazivanja, milovanja ili možda da poljupcima tjera na preispitivanje svoje vlastite agresije, smisla ili znatiželje kroz svoj odnos s čitateljem.

Knjiga ima beskrajno mnogo vremena. Ona će čamiti na policama vitrina, knjižnica i tiho vrebati nečije oči. To je tajna njezine moći: beskrajno strpljenje i sposobnost da iz svake nebrojeno puta pročitane rečenice izvuče nešto novo, neko drugo svjetlo, značenje ili znamen. To je njezina najveća lekcija za sve nas koji želimo sve odmah.

atma.hr – 52
Ako čitamo svjesno, i disat ćemo svjesno. Izmijenit ćemo stanje svijesti, i za trenutak, preusmjeriti svoj kritički um na bojno polje sadržaja iz knjige, čiji smo uvijek mi glavni akteri. Pa makar to bila i kuharica, naš otpor i lijenost knjiga će pretvoriti u izazov i nadahnuće.

A to je i smisao, zar ne?

Autor: Nenad Ljubić / “Ljubavi u knjizi”

alternativainformacije.com