Najčešće razlog zbog kojeg se pojavio napadaj nije niti intenzitet događaja, niti situacija koja se događa, već naš doživljaj tog događaja koji je prouzročen nekim mentalnim procesima koji su pohranjeni puno prije u životu.

atma.hr – 78
Mentalni sklop je onaj koji upravlja rezultatima, ponašanjem i zdravljem. Mozak je taj koji omogućava i onemogućava sve životne funkcije.

Lijepo je kada imamo mogućnost automatski funkcionirati bez razmišljanja u većini fizioloških i ne samo tih već i nekih viših potreba, no onda kada se pojavi automatsko ponašanje tijela kao što je panični napadaj čovjek se zapita jesmo li sami u ovom tijelu i što to pokreće neke mehanizme uma kada ne možemo protiv njih.

Programi uma koje stječemo kroz život poprilično su autentični u svakog čovjeka što zbog vlastitog iskustva što zbog načina razmišljanja o tim iskustvima.

A panični napadaj se javlja kao odgovor na nešto što se događa u vašoj realnosti  kada se sretnu dva unutarnja programa koja su kontradiktorna i najčešće kao treća komponenta triger situacija koja je vanjski pokretač unutarnjeg procesa.

Situacija u kojoj se nalazi osoba koja je prvi put dobila napadaj, sigurno je razlog zašto se napadaj pojavio kao reakcija, no po toj situaciji u kojoj se nalazite ne možete odrediti koji to mentalni mehanizam pokreće tjelesnu reakciju-napadaj, tim više što ste sigurno i prije u životu imali stresna razdoblja možda i daleko stresnija od onog koje se upravo događa no pravila za aktivaciju paničnih napadaja su drugačija.

atma.hr – 75
Najčešće razlog zbog kojeg se pojavio napadaj nije niti intenzitet događaja, niti situacija koja se događa, već naš doživljaj tog događaja koji je prouzročen nekim mentalnim procesima koji su pohranjeni puno prije u životu.

Oni od nas najčešće traže zadovoljenje nekih potreba koje su utemeljene na traumama iz djetinjstva ili odrastanja kada se od nas zahtijevalo da budemo ono što nismo i ono tko nismo, kada smo morali zadovoljiti neke tuđe potrebe i u realnosti proizvesti točno određenu i očekivanu sliku kojoj smo pripisali određeni značaj i koja nam treba samo zato da bi zadovoljili želje ega, odnosno nahranili traumu.

Najčešće slika kojoj težimo obilježava nas na određeni način i omogućava da o sebi mislimo kao o dobroj i uspješnoj osobi , jer zapravo to mišljenje o sebi izvorno nemamo pa nam treba vanjski utjecaj da zadovolji taj unutarnji loš osjećaj.

No, dobro znamo svi da unutarnji nedostatak ne može nadomjestiti niti jedan vanjski utjecaj koliko god mi težili njemu.

Unutarnji nedostatak se mora nadomjestiti na izvoru gdje je i nastao.

atma.hr – 78
Da bi tako nešto uspjeli moramo se baviti sobom, prepoznati mentalne procese koji su blokirajući, suočiti se sa prošlošću i otpustiti je.

Onda kada otpustimo traume iz prošlosti koje su nas odredile kao takve osobnosti, tada možemo i voljeti sebe i osjećati se dobro i u konačnici ukloniti simptome kao što su panični napadaji.

Iz dosadašnje prakse u radu sa ljudima najčešći mehanizam koji pokreće panični napadaj je onaj proizašao iz odgoja na našim prostorima, kada su nas uvjeravali da moramo biti najbolji i puno toga postići, a istovremeno nam utkali uvjerenja koja ukazuju na to da je uspjeh nemoguć.

No, ima i onih mehanizama koji onemogućuju rast i razvoj, koji tvrde da smo nesposobni ili nismo zaslužili  rezultate dok istovremeno mislimo o sebi i da smo loši odnosno nesposobni za promjenu. Netko nas je uvjerio u to.

Otpustiti  mehanizme, moguće je. S njim uklanjamo  i panični napadaj.

Melita Manojlović, life i business coach, NLP trener [email protected]
melitamcoaching.com
https://www.youtube.com/channel/UCOTQ-Js7HWmNOPjLNSPN8FQ

82 LIJEK ZA STRAH

Dr Lissa Rankin: Lijek za strah

Lijek za strahmini

Razvijanjem hrabrosti iscijelite svoje tijelo, um i dušu

Lissa Rankin uči nas kako se suočiti s vlastitim strahom i pokazuje kako se domoći hrabrosti. Možete li uzeti ono najgore što vas je u životu zadesilo i zatim sve to pretvoriti u ono najbolje što vam se dogodilo? Dr. Rankin kaže da! i pokazuje kako.

U knjizi "Lijek za strah" otkrijte što naši strahovi govore o nama, kako ih iskoristiti na pravi način i posljedično razviti hrabrost te živjeti ispunjen i sretan život.

296 stranica / Format: 15,5×23 cm

Cijena: 145 kn - Kupi ovdje

Prethodna objava“Ne želim varati muža, ali nemam snage izbaciti taj osjećaj prema drugom…”
Slijedeća objavaNaučite se osloboditi strahova kroz OVE dvije jednostavne vježbe!
Melita Manojlović
Melita je svoj osobni rast počela još u ranom djetinjstvu kada ju je život počeo učiti iznimno teške lekcije. Tražeći odgovore na pitanja od životne važnosti, smisao života počela je otkrivati već od svoje 12. godine. Svoj profesionalni put u sferi duhovnosti i osobnog rasta počela je u 30-im godinama kada se prvi put educirala na polju psihologije i to za NLP praktičarski, a svoj put je nastavila educirajući se i radeći s ljudima uz pomoć različitih emocionalnih tehnika koje je istovremeno koristila za svoj rast. Na duhovnom polju, život nije bilo jednostavno razumjeti, jer je često servirao nerazumljive poruke i dosta teške lekcije pa je stoga tražeći odgovore, svoj duhovni put produbila različitim spiritualnim i energetskim tehnikama koje su joj omogućile vlastiti napredak, otklanjanje blokada iz svog života, ali i napredak u poslovnom smislu jer danas svojim klijentima i slušateljima omogućava širok spektar iznimno vrijednih znanja i tehnika za rad na sebi. Seminari, radionice, videa, individualni pristup ... Zakon privlačenja je osnova svih učenja pa je tako uz svoja učenja i rad na sebi spoznala jako duboku priču zakona privlačenja te odlučila je prenositi. Učeći NLP od početka svog profesionalnog usmjerenja prema psiho-spiritualnom svijetu, dostigla je stupanj znanja i educiranosti NLP trenera, te je tako postala i edukator koji na jednostavan način prenosi NLP , putem certificiranih edukacija koje održava kontinuirano. Pokretač je promjena na polju razvoja ljudskih resursa za uslužne djelatnosti, širenjem svijesti o važnosti čovjeka i s jedne i s druge strane uslužne djelatnosti, utemeljila je centar za razvoj ljudskih resursa te svojim treninzima za uslužne djelatnike širi svijest o Hospitality pristupu i potiče okolinu na promjenu prilagođenu čovjeku i njegovim vrijednostima. Kolumnista je mnogobrojnih hrvatskih portala i ponosna kolumnistica udruge Atma.